Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ali Macit’in Tekirdağ izlenimleri: Kılıçdaroğlu favori, AKP milletvekili sayısını koruyabilecek mi?

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine çok az kaldı. Peki, Kılıçdaroğlu mu kazanacak, yoksa Erdoğan mı? Bu soruyu CHP’nin kalesi olarak bilinen Tekirdağ’da sorduk. Tekirdağ’da “Bay Kemal” rüzgarı esiyordu. İşte izlenimlerimiz…

Tekirdağ, her ne kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kalesi olarak gözükse de son genel seçimlerde CHP yüzde 38, AKP ise yüzde 34 oy aldı.

Meclis’e yedi milletvekili gönderen Tekirdağ, önümüzdeki genel seçimlerde ise sekiz milletvekili çıkaracak. Tekirdağ’da 2018’de CHP ve AKP üçer, İYİ Parti ise bir milletvekili çıkardı.

Tekirdağlı yurttaşlar CHP’nin 2018’deki yüzde 38’lik oyunun nedeni olarak yerel siyasetteki dengeleri ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı gösteriyor. Ancak Kılıçdaroğlu şehirde yerel dengelerin üzerinde isim olarak bütün seçmenini konsolide etmiş durumda.

Tekirdağ’da iki önemli isim var: CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop. Bu iki isim arasında, Öztrak’ın yerel siyasetteki nüfuzu daha fazla.

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’nın eski belediye başkanı Ekrem Eşkinat, kentte sekize çıkan milletvekili sayısının dağılımının dört CHP, iki AKP, bir İYİ Parti olacağını, bir milletvekilliğinin ise İYİ Parti ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) arasında gidip gelebileceğini söylüyor.  

Tekirdağlılar, belediye yönetiminden memnun değil, 2014 yılından bu yana Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Kadir Albayrak’ı beğenmiyorlar ancak yaşam tarzına müdahale edilmesinden çekindikleri için yine de oylarını CHP’li Albayrak’a veriyorlar.

Şehrin en temel sorunlarından biri ise yollar. Tekirdağ-Çorlu’ya doğru giderken yol sorununu biz de yaşadık. 

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

Tekirdağ halkının bir beklentisi de adalet

Şehrin en temel bir diğer problemi ise adalet. 2018 yılında meydana gelen Çorlu tren kazasının üzerinden tam beş yıl geçti, 13 duruşma yapıldı ancak dava hâlâ sonuçlanmış değil.

Tekirdağ’daki aileler, kazada yakınlarını kaybetti. Bu davanın devam etmesi ve hâlâ sonuçlanmaması şehrin sorunlarından biri.

Çorlu halkı bu davayı sahiplenmiş gibi gözüküyor. Tren kazasında kızını, iki kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin de adalet talebini dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.