Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (393): İktidar ve muhalefette saflar netleşti mi?

393’üncü Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları siyasetbilimciler Şebnem Yardımcı Geyikçi, Sezin Öney ve araştırmacı Roj Girasun ile seçimlere yaklaşık 45 gün kala iktidar ve muhalefet cephelerinde netleşen safları masaya yatırdı.

“İnce’nin hızlı ve gelip geçici bir rüzgar olduğunu düşünüyorum”

Şebnem Yardımcı Geyikçi, Muharrem İnce’nin temsil ettiği durumun kişisel olduğuna işaret ediyor: “İnce şu anda yaptıklarıyla siyasal bir anlatının parçası değil. Kendisine haksızlık yapıldığına inanıyor ve kişisel egolarıyla hareket ediyor. Bunun kişisel olarak analiz edilmesi çok anlamlı olmayabilir, bunun yaratacağı sonuçlara bakmak lazım. Bu durum Türkiye’nin geleceğini de etkileyecek. İktidar tek adam rejiminin devamını isterken, muhalefet yeniden demokratikleşmeye götürmek istiyor ülkeyi. Bu iki tercihli durumda Muharrem İnce muhalefetin yanında durmalı ama kendine muhalefette yer bulamadığı için dışarıda duruyor. Her iki tarafın henüz ikna edemediği seçmen ise İnce’nin yanında gözüküyor. Ancak bunun hızlı ve gelip geçici bir rüzgar olduğunu düşünüyorum.”

“İnce’yi muhalefet açısından riskli kılan şey organize edebilme gücü”

Sezin Öney, CHP ile Muharrem İnce’nin arasında bir uzlaşma ihtimalini uzak görüyor: “İnce’nin yapmaya çalıştığı şey Türkiye’ye geç gelen bir popülizme benziyor. İtalya’daki Beş Yıldız Hareketi’ni andırıyor. Tamamen konuşmaya dayalı, politikadan çok konuşmaya dayalı bir iletişim biçimini kullanıyor. İnce’yi muhalefet açısından riskli kılan şey organize edebilme gücü. Bunu ilk olarak 2014’teki Yalova yerel seçimlerinde gördük. Böyle bir tarafı da var. Ancak her şeye rağmen kalıcı olması zor. Ama birkaç puan ile çok etkili olduğu için, risk teşkil ediyor. Bunun kendisine de pek bir yararı yok.”

“Muhalefetin İnce’ye destek verenlerin gerekçelerini ortadan kaldırması lazım”

Roj Girasun, tartışmanın İnce üzerinden yürütülmesinin çok doğru olmadığını söylüyor: “Bugün İnce çekilse, Oğan’a yönelebilir. Ya da İnce yerine örneğin Ersan Şen aday olsaydı, bu oylar ona giderdi. Dolayısıyla birtakım tepki oylarının bu adaylara gitmesini sağlayan yapısal koşulları tartışmak ve muhalefetin bu gerekçeleri ortadan kaldırması lazım. Aksi takdirde bu oylar Millet İttifakı’na dönmeyecek. Ayrıca kampanya ilerledikçe İnce tercihinin minimize olacağını düşünüyorum. Bu süreçte muhalefet tarafından İnce’nin çok gündem edilmemesi gerekiyor. Muhalefet İnce’yle gerilimi artırmadan, onu biraz da yok saymalı. Erdoğan, TV kanallarında İnce’yi hedef alarak zaten onu aktörleştirmeye ve muhalefeti bölmeye çalışıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.