Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | İstanbul’un ilçelerinden izlenimler: Kılıçdaroğlu, Üsküdar’da kazanabilecek mi?

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine çok az kaldı. Peki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 48,8 oy aldığı Üsküdar’da seçmen ne düşünüyor? Kılıçdaroğlu Üsküdar’da kazanabilecek mi?

Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birine hazırlanıyor. 14 Mayıs’taki seçimler için çalışmalarına başlayan iktidar ve muhalefet partileri, seçmenden oy istemek ve vaatlerini seçmenlerine duyurmak için ülkenin dört bir yanını geziyor. Biz de Medyascope olarak İstanbul’un ilçelerinde seçmenin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bugünkü durağımız ise Üsküdar.

Kadın seçmenlerde Erdoğan’dan yana ciddi bir kopuş yok

2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 49,9, Millet İttifakı’nın ise yüzde 41,6 oy oranını yakaladığı Üsküdar’da konuştuğumuz kadın seçmenlerin çoğu hâlâ Erdoğan’ı destekliyor. Genel olarak orta yaşlı kadın seçmenler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın icraatlarından memnun olduklarını söylerlerken “Erdoğan’a oy vereceğiz, başka kime verelim” diyorlar. Erdoğan’a oy vermeyi düşünen seçmenler aynı zamanda Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı yenebileceğini de düşünmüyorlar. Erdoğan’ı destekleyeceğini söyleyen muhafazakâr kadın seçmenlere Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısını sorduğumuzda ise genel olarak bu çağrıyla ilgilenmediklerini gördük. Bu durum yaşça daha genç olan muhafazakâr kadın seçmende de pek farklı değildi. Konuştuğumuz kadın seçmenlerden yalnızca biri hayatı boyunca AKP’ye oy verdiğini ama artık vermeyeceğini söyledi. Bu değişimin temel nedenini sorduğumuzda ise “Ülkenin halini görüyorsunuz” cevabını verdi.

“20 seneden beri ne oldu ki oy vereyim?”

Üsküdar’da Kılıçdaroğlu’nu destekleyen seçmenler ise Türkiye’de “değişim” gerektiğini vurguluyor. Konuştuğumuz bir vatandaş, “Bir taraftan ekonomik sıkıntı, bir taraftan deprem sıkıntısı. Evim tabutta durur gibi duruyor. 20 seneden beri ne oldu ki Erdoğan’a oy vereyim?” dedi.

AKP’ye oy veren bir aileden geldiğini söyleyen genç vatandaş ise Kılıçdaroğlu’na oy verecek olmasının sebebini şöyle açıklıyor:

“Ülkenin şu anki durumundan hiç memnun değilim ve oy verebileceğim tek aday Kılıçdaroğlu gibi gözüküyor. Annem daha önceden AKP seçmeniydi ancak o bile son iki seçimdir durumdan çok rahatsız. Üsküdar’da yaşamama rağmen herkes mevcut hükümeti çok eleştiriyor ve bu hükümetin kalmasını istemiyor.

Ertürkmen: “Üsküdar’da ne dert dinliyorsam, Türkiye’nin dört bir yanında da aynı dertleri dinliyorum”

Üsküdar’da partilerle de konuştuk ve 14 Mayıs’a nasıl hazırlandıklarını ve Üsküdar seçmeninin kendilerinden beklentilerinin ne olduğunu sorduk. İlk randevumuzu aldığımız İYİ Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili aday adayı ve Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen, Üsküdar bölgesindeki problemleri Medyascope’a şöyle anlattı:

“Ben Üsküdar’da ne dert dinliyorsam, Türkiye’nin dört bir yanında da aynı dertleri dinliyorum. Üsküdar’da konuştuğumuzda başlıca problem ekonomi. Ekonomik problemlerin yanı sıra ülkedeki adalet sistemine güvenin olmaması da başka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.’’

Gençlerle konuştuklarında ise özellikle geleceğe yönelik kaygılarından bahsettiklerini söyleyen Ertürkmen, seçimi Millet İttifakı’nın kazanacağına inandığının altını çizerek, AKP’nin oylarının düşeceğini ve İYİ Parti’nin de birinci parti olacağını düşündüğünü söyledi.  

“Gençlere kurulan ciddi bir tuzak var”

Nüfus bildirim tarihinin 2 Nisan’da sona erdiğini hatırlatan Orhun Ertükmen, iktidarın bu uygulamayla gençlerin sandığa gitmelerini önlemeye çalıştığını ve bunun bir tuzak olduğunu dile getirdi:

“Nisanın ilk haftası okulları açarlarsa, 2 Nisan’daki nüfus bildirim tarihi geçmiş olacak. Bu öğrenciler nisanın ortasında yurtlara gelirlerse mayısın ortasında oy kullanmaya kendi şehirlerine gidemezler. Zaten otobüs fiyatları artmış durumda. Birçok üniversite için 14 Mayıs, final haftası. Bu yüzden 2 Nisan tarihini hükümetin ileri bir tarihe ötelemesi gerektiğini söylüyoruz.’’

Öte yandan tek başına nüfus bildirim tarihini ötelemenin yeterli olmayacağını da söyleyen Ertürkmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Nüfus bildirimi için önce nüfus müdürlüğüne, sonra yurtlar müdürlüğüne, en son ise ilçe seçim müdürlüğüne gitmek gerekiyor. İstanbul gibi bir yerde üç tane kuruma gitmek neredeyse iki gün sürer. Biz de diyoruz ki ‘Tarihi erteledikten sonra bu işlem e-devlet üzerinden yapılabilsin.’ Çünkü bunun altyapısı var. Bu konunun takipçisi olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.