Türkiye’nin duayen sinema yazarlarından Sungu Çapan 76 yaşında yaşamını yitirdi.
Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altında olan sinema yazarı Sungu Çapan 76 yaşında hayatını kaybetti.
Sinema Yazarları Derneği’nden (SİYAD) yapılan açıklamada “Türkiye’nin yetiştirdiği değerli sinema yazarlarından biri olan, duayenimiz, ağabeyimiz, arkadaşımız Sungu Çapan’ı kaybettik. Başımız sağ olsun” denildi.
Türkiye'nin yetiştirdiği değerli sinema yazarlarından biri olan, duayenimiz, ağabeyimiz, arkadaşımız Sungu Çapan'ı kaybettik… Başımız sağolsun… pic.twitter.com/yUqnm9vLmm
— SİYAD (@Siyad_) April 1, 2023
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de Çapan için bir mesaj yayımladı. Mesajda “Değerli meslektaşımız sinema yazarı Sungu Çapan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mesleğine ve Türk sinemasının gelişmesine uzun yıllar katkı sağlayan Sungu Çapan’ın ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, sabır diliyoruz” denildi.
TGC: Değerli gazeteci, sinema eleştirmeni Sungu Çapan’ın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz https://t.co/ri3vWkGQDa pic.twitter.com/CXlxK1SFUK
— TGC (@TGCTr) April 2, 2023
Sungu Çapan kimdir?
Sinema yazarı Sungu Çapan 1947’de doğdu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (D.G.S.A.) Grafik Sanatlar Bölümü’nü bitirdi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Bir süre bu mesleği yapan Çapan, dergi ve kitap kapakları tasarladı. Forum dergisinde 1965’te ilk sinema yazıları yayımlanmaya başladı.
1968-1971’de Paris’te yaşayan Sungu Çapan, daha sonra Türkiye’ye dönüp reklam şirketlerinde çalıştı.
Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşunda etkin görev alan Çapan, derneğin yayın organı Yeni Sinema’yı da yönetti. Yeni Sinema’nın özgün kapaklarını tasarladı.
Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde haftalık yazılarını sürdüren Çapan’ın eleştiri, yazı ve röportajları Express, 1+1, Yeni Sinema, TV’de 7Gün ve Milliyet Sanat gibi dergilerde yayımlandı.