AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’e “kapılarını kapattı”. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sürecinde Flake’in Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmesine tepki gösterse de Flake göreve atandığı günden bu yana pek çok kez AKP’lilerle görüştü. İşte detaylar.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’in geçen hafta CHP lideri ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret etmesi siyasetin gündeminde. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (2 Nisan) bu görüşmeyi eleştirdi, Flake’e “kapılarını kapattı” ve “Haddini bileceksin” dedi. Erdoğan’ın açıklaması şöyle:
“Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın cumhurbaşkanıdır. Sen bundan sonra hangi yüzle cumhurbaşkanından randevu isteyeceksin? Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Niye? Haddini bileceksin. Büyükelçi olarak görevini bileceksin. Bir büyükelçi nasıl çalışır, bunu öğreneceksin. Bunu öğrenmediğin takdirde bu kapı öyle yol geçen hanı değil, giremezsin.”
#BüyükelçiFlake, ülkelerimizin ortak ilgili alanındaki konularda Türk siyasi partileriyle sürdürülen diyaloglar kapsamında bugün CHP Genel Başkanı @kilicdarogluk ile görüştü. Flake, depremlerdeki can kayıpları için taziyelerini sundu ve ABD’nin dayanışmasını ifade eti. pic.twitter.com/frAgjK5ii7
— U.S. Embassy Türkiye (@USEmbassyTurkey) March 29, 2023
Peki Büyükelçi Flake, güven mektubunu sunarak görevine başladığı 26 Ocak 2022’den bu yana kaç kez AKP’lilerle ve bakanlarla görüştü? Medyascope‘un açık kaynaklardan derlediği verilere göre Flake sadece mart ayında dört farklı bakanla görüştü.
Büyükelçi Flake, 31 Mart’ta aralarında Septimius Severus Heykeli ve Perge Antik Tiyatrosu’ndan bir heykel başının da bulunduğu 12 eserin iadesinin kutlandığı törene katıldı, törende Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüştü.
Aralarında Septimius Severus heykeli ve Perge Antik Tiyatrosu'ndan bir heykel başının da bulunduğu 12 eserin iadesinin kutlandığı törene @MehmetNuriErsoy ile birlikte katılan #BüyükelçiFlake: "ABD hükümetinin, bu muhteşem eserleri ait oldukları yere geri getirmek için Türkiye ile… pic.twitter.com/QCR4BuL5ID
— U.S. Embassy Türkiye (@USEmbassyTurkey) March 31, 2023
Büyükelçi Flake, 22 Mart’ta Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin resmî Twitter hesabından şu paylaşım yapıldı:
Flake’in dikkate değer bir başka ziyareti ise AKP Genel Merkezi’ne oldu. Flake 20 Mart’ta AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile görüştü. 30 dakika süren görüşmenin ardından Flake’in Kurtulmuş’a depremlerdeki can kayıpları için taziyelerini sunduğu ve ABD’nin dayanışmasını dile getirdiği belirtildi.
#BüyükelçiFlake, ülkelerimizin ortak ilgi alanındaki konularda Türk siyasi partileriyle sürdürülen diyaloglar kapsamında bugün AK Parti Genel Başkanvekili @NumanKurtulmus ile görüştü. Flake, depremlerdeki can kayıpları için taziyelerini sundu ve ABD’nin dayanışmasını ifade etti. pic.twitter.com/576OsYzTj9
— U.S. Embassy Türkiye (@USEmbassyTurkey) March 20, 2023
Türkiye’ye ilk ziyaretini deprem felaketinin ardından düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ziyareti çerçevesinde Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmede Blinken’a Büyükelçi Flake de eşlik etti.
.@SecBlinken: DİB @MevlutCavusoglu ile bir araya gelerek uzun yıllardır ortağımız ve @NATO müttefikimiz olan Türkiye'ye, yıkıcı depremlere müdahale çalışmalarında yardım etme kararlılığımızı ifade ettim. Milyonlarca Amerikalının yaşanan can kaybından duyduğu üzüntüyü ilettim. https://t.co/lvyMmkHjfD
— ABDIstanbul (@ABDIstanbul) February 20, 2023Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
![]()
Flake’in bir diğer ziyareti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e oldu. 17 Ocak’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılan görüşmeye Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy ile Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal da katıldı. Görüşmede, meslekî eğitim ve dijitalleşmenin üzerinde duruldu.
Bakan Özer, ABD Büyükelçisi Flake’i Kabul Etti
— T.C. MEB AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (@mebabdigm) January 17, 2023
Görüşmede Türkiye’de son yirmi yılda eğitimin evrenselleştirilmesi ve fırsat eşitliği bağlamında alınan mesafeler ve mesleki eğitimdeki dönüşüm ele alındı.@tcmeb @hasan__unsal #EğitimDiplomasisi
Haber👉https://t.co/Z34JEEeq0a pic.twitter.com/Jxzw8WX9Xc
“Türkiye, Suriye’nin kuzeyine yeni bir operasyon mu düzenleyecek?” sorularının sorulduğu günlerde dikkat çeken bir görüşme de Büyükelçi Flake ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arasındaydı. Akar ile Flake, 2022 yılında iki kez görüştü: Biri 24 Kasım’da diğeri de 8 Mart 2022’de.
Jeff Flake kimdir?
31 Aralık 1962’de Arizona eyaletinin Snowflake kasabasında dünyaya gelen Flake, lise eğitimi aldıktan sonra Güney Afrika ve Zimbabve’de Mormon misyoneri olarak görev aldı. 1980’lerin belirli dönemlerinde Afrika’da çalışmalar yürüten Flake, siyasi kariyerinde de Afrika üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekti. Bu yüzden Flake’in diplomatik bir göreve gelmesi halinde bu görevin Afrika’da olması bekleniyordu.
Afrika’daki çalışmalarından sonra ABD’ye dönen Flake, Brigham Young Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler bölümünü bitirdi, aynı üniversitede siyaset bilimi alanında yüksek lisans derecesini aldı. Üniversite eğitiminden sonra tekrar Afrika’ya dönen Flake, Namibya’daki Demokrasi Vakfı’nda üst düzey görevler aldı. Namibya’daki görevinden sonra ABD’ye geri dönen Flake, Goldwater Enstitüsü’nün icra direktörlüğü görevini üstlendi. Daha sonra siyasete atılma kararı aldı.
2001-2013 yılları arasında Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyeliği yapan Flake, 2012 yılında Senatör Jon Kyl’in emekli olacağını söylemesinin ardından senato seçimleri için aday oldu ve Demokrat aday Richard Carmona’yı yenerek göreve geldi.
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarına, Trump’ın adaylık sürecinin başından itibaren karşı çıkan Flake, 2017’de emekliye ayrıldığını açıkladığı konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’yi eleştirmiş ve Trump’ın davranışlarına yeterince muhalefet edilmediğini belirtmişti. Partideki meslektaşlarını temel ilkelerden vazgeçmek ile suçlayan Flake, daha sonra Trump’ı ve politikalarını da eleştirdiği “Conscience of Conservative (Bir Muhafazakârın Vicdanı)” adlı bir kitap da yazmıştı. Flake, 2017’de görevi bıraktıktan sonra da ABD’deki bazı üniversitelerde öğretim üyeliği yapmıştı.