Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’da Sanna Marin dönemi sona erdi, seçimleri muhafazakâr parti kazandı

Finlandiya’da Sanna Marin dönemi sona erdi. Ülkede dün (2 Nisan) düzenlenen genel seçimlerde oyların yüzde 20,8’ini alan muhafazakâr Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) seçimin galibi oldu.

Finlandiya’da düzenlenen genel seçimlerin sonucuna göre hiçbir parti 200 sandalyeli Finlandiya Meclisi’nde çoğunluğu sağlayamadı. Tüm oylar sayıldı ve açıklanan resmî sonuçlara göre Ulusal Koalisyon Partisi 48 sandalye kazandı. Sağcı ve popülist Finler Partisi’nin sandalye sayısı ise 46 oldu. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi’nin (SDP) parlamentoda 43 sandalyesi olacak.

37 yaşındaki Sanna Marin, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yenilgiyi kabul etti. Parti üyelerine konuşan Marin, “Destek aldık, parlamentoda daha fazla koltuk kazandık. Bugün birinci parti gelmesek bile bu harika bir başarı” diye konuştu.

Petteri Orpo

Orpo şimdi ne yapacak?

Seçimlerin galibi 53 yaşındaki NCP lideri Petteri Orpo, Finlandiya’yı düzeltme sözü verdi, ekonomik krizi çözeceklerini savundu. Şimdi Orpo ülkede koalisyon hükümeti kurmak için harekete geçecek. Ülkedeki seçim sistemine göre Orpo’nun ülkeyi yönetmek için 100’den fazla milletvekilini toplaması gerekecek.

Uzmanlar Orpo’nun önünde iki seçenek olduğunu söylüyor: Ya Finler Partisi ile sağ kanattan bir koalisyon kuracak ya da Sanna Marin’in partisi ile bir anlaşmaya varacak.

Anketlerde son durum neydi?

Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) son aylarda yapılan anketlerin büyük bir çoğunluğunda öndeydi. NCP, kamu harcamalarını ve kamu borçlanmalarını durdurma sözü vermişti. Hatta NCP lideri Orpo, Marin’i, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dünyada başlayan enerji krizine değinmiş, maliyetlerin arttığı bir dönemde Finlandiya’nın ekonomik dayanıklığını aşındırmakla suçlamıştı.

Sanna Marin

Sanna Marin’in Finlandiyası

Göreve geldiğinde dünyanın en genç başbakanı olan Marin’in en büyük başarıları arasında Finlandiya’yı koronavirüs döneminde yönetmesi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkesini NATO’ya üye yapması sayılıyor. Oldukça zorlu geçen İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği meselesi, son günlerde çözüme kavuştu. Son olarak Türkiye’nin onayının ardından Helsinki’nin günler içinde NATO’ya üye olması bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.