Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu Karadeniz çıkarmasını AKP’nin kalelerine yaptı: Vatandaşlar ekonomik kriz nedeniyle değişim istiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmalarına Karadeniz’in Giresun, Ordu ve Samsun illerinde devam etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaadi olan “Mülakatı kaldıracağız” sözlerine İmamoğlu, “Cumhurbaşkanı ‘Artık mülakat yok’ dedi. Siz, acaba 21 yılda kaç milyon kişilik hukuksuzluk yaptınız, hakkını yediniz? 21 yıl sonra mı aklınıza geldi ‘Artık mülakat yok’ demek” yanıtını verdi.

İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, bugün (15 Nisan) AKP seçmeninin ağırlıklı olduğu Giresun, Ordu ve Samsun’daydı. AKP 2018’de Giresun’da 156 bin oy ile yüzde 53, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 181 bin oyla yüzde 64 oranında oy aldı. Dört milletvekilliğinin üçünü AKP, birini ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kazandı. Yerel seçimlerde CHP’nin kazandığı Giresun, 280 oyla AKP’ye geçti. İmamoğlu’nun Karadeniz’deki ilk durağı burasıydı.

Çoğu yurttaş, değişim istediğini ve muhalefete oy vereceğini söyledi. Yurttaşlar, değişim isteklerini temel nedeni olarak ekonomik krizi gösterdi. Sıcak havaya rağmen yurttaşlar, alandan ayrılmadı. Mitingden önce konuştuğumuz yurttaşlar, AKP hükümeti için “Yeter artık” dedi.

Mitingin düzenlendiği meydan, ağzına kadar doldu. İmamoğlu günün ilk konuşmasına kalabalığa “Hemşerilerim” diye seslenerek başladı. Giresun’da şehir ekonomisine en çok katkı sunan fındık hakkında konuşan İmamoğlu, “Sadece bu şehrin fındığını tarladan 4 dolara almayacağız. 4 dolara aldığımız gibi, bu şehirde fındığı insanlarımızın katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmesine katkı sunacağız” vaadinde bulundu.

İmamoğlu ayrıca, AKP’nin 2023 seçimleri için vaat ettiği “kamuda mülakatın kalkması”nı sert şekilde eleştirdi. Erdoğan’a yüklenen İmamoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Artık mülakat yok’ dedi. Yani siz acaba 21 yılda kaç milyon kişilik hak yediniz? 21 yıl sonra mı aklınıza geldi?” dedi.

Mitingde “Fındık dalda tekleme, Tayyip bizi bekleme, Ekrem gelmiş şehrime, Heç keyfimi elleme”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” “İktidara son 28 gün”, “Lambaya püf de” pankartları açıldı.

İkinci durak Ordu

Ordu da tıpkı Giresun gibi AKP’li seçmenlerin ağırlıklı olduğu bir il. 2018’de AKP, 236 bin oy alarak yüzde 48,8 ile üç milletvekili çıkardı. Erdoğan ise Ordu’da 304 bin oy ile yüzde 65’lik oy oranına ulaştı.

2019 Yerel Seçimleri’nde ise 270 bin oy alan AKP, yüzde 56’yla belediye başkanlığını kazandı. İkinci en yüksek oy oranının sahibi ise Saadet Partisi’nin adayı İdris Naim Şahin’di. Şahin, 2023 seçimlerinde İYİ Parti’nin Ordu 1. sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. CHP ise şehrin önde gelen isimlerinden ve aynı zamanda eski Belediye Başkanı Seyit Torun’u 1. sıradan milletvekili adayı gösterdi.

AKP’de milletvekilleri adayları açıklandıktan sonra adaylık krizi yaşandı. Milletvekili adayı listelerinden rahatsız olduklarını ve Erdoğan’a seslerini duyuramadıklarını söyleyen AKP Ordu İl Başkanı Halit Tomakin görevden alındı. Tomakin’in yerine Selman Altaş atandı.

Tomakin, “İstifanın eşiğindeyiz” diyerek Erdoğan’a seslenmişti. AKP Ordu İl Başkan Yardımcısı Telat Yıldız da istifa etmişti.

Şehrin merkezi başta olmak üzere AKP’li adayların pankartlarına rastlanmıyor. Erdoğan’nın afişleri ise yer yer karşımıza çıkıyor. İmamoğlu işte böyle bir atmosferde Ordu’ya gitti.

Ordu’da Cumhuriyet Meydanı, ağzına kadar doldu hatta yurttaşlar yolları kapattı. Kalabalığın heyecanı son derece yüksekti, İmamoğlu’nun konuşması sloganlar ile sık sık kesildi. “Hak, hukuk, adalet”, “İktidar” sloganları atıldı. Ordu’daki yurttaşların da en büyük beklentisi “değişim”. Yurttaşlar Millet İttifakı’nı benimsemiş durumda. Mitinge gelenler arasında İYİ Parti ve CHP’ye oy veren yurttaşların yanı sıra karasız olduğunu söyleyen seçmenler de vardı.

Bir yurttaş, İYİ Parti lideri Meral Akşener’e, “İmamoğlu ile Yavaş’ın gelmesi çok güzel oldu Kılıçdaroğlu’nun yanına. Meral Akşener onları aldı getirdi. İç içe oldular. Çok güzel yani çok” diyerek teşekkür etti.

İmamoğlu, Ordu’da Millet İttifakı’nın vaatlerini anlattı. “Önümüzdeki bayram, çocuklarınıza kıyafet alabilecek misiniz?” diye soran İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun emeklilere önümüzdeki bayram ikramiyesi için 15 bin Türk Lirası (TL) sözünü hatırlatarak, “13. Cumhurbaşkanımız göreve gelir gelmez bütün emeklilere 15 bin TL bayram primi verecek” dedi.

Devleti yeniden kurallar ve kurumlar devleti yapacaklarını belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Fakirliği de ortadan kaldıracağız. Tüm kalbimle inanıyorum ki; 14 Mayıs Türkiye için de büyük bir dönüm noktası olacak. O gün Türkiye için, yeni bir başlangıç olacak. Ardından devleti hızla toparlayacağız. Devletimizi yeniden kurallar ve kurumlar devleti yapacağız. Devlet yönetiminin her kademesi hesap verecek. Devlet idaresinin her işi ve işlemini denetlenebilir kılacağız. Çünkü devletin her kurumu sizin, Orduluların, Türkiye’nin, her kuruşu sizin.

İmamoğlu ayrıca, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşananları şu sözlerle hatırlattı:

“Deprem olduktan sonra 48 saat neredeydiniz, diye soracağız. Deprem olduktan sonra insanların birbirine ulaşmasının en kritik olduğu anda erişimi kim engelledi, hukuken hesabını soracağız.”

Günün son durağı Samsun’du. Samsun’da da seçim sonuçları Ordu ve Giresun’dan farklı değil, AKP ve Erdoğan açık ara önde. 2018’de AKP’nin’de yüzde 52, Erdoğan’ın yüzde 66 oy aldığı şehirde İmamoğlu büyük ilgiyle karşılandı

İmamoğlu, Cumhuriyet Meydanı’nı ağzına kadar doldurdu. Çoğu vatandaş iftar saatinin yaklaşması ile beraber mitingin sonlarına doğru ayrılmaya başlasa bile alanda adım atacak yer yoktu. İzleyiciler arasında “Aday belli karar net” yazılı MHP şapkası takan bir vatandaş da vardı. Samsun’da coşku çok fazla olmasa da kalabalık diğer illere kıyasla daha fazlaydı.

İmamoğlu, Samsunlulara şöyle seslendi:

“Birkaç ay sonra cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Atatürk, cumhuriyetimizi emanet etmek için de gençlere güvendi. Onlara 19 Mayıs’ı bir bayram olarak armağan etti. Hayatta bazı şeyleri anlamak, hissedebilmek için diyorum ki genç olmak gerekir. Büyük ve önemli işler yapmak isteyen herkes ama herkes gençlere güvenmek zorundadır. Gençlere saygı göstermek zorundadır. Gençlere eşit ve adil davranmak zorundadır. Ben gençlere çok güveniyorum. Çok önemli bir seçime doğru gidiyoruz. Sizlere 14 Mayıs’taki seçimde demokrasiyi vaat ediyoruz. Bu demokrasi mücadelesinin yolculuğu hak, hukuk ve adalet yolculuğudur. Erdemli bir yürüyüştür. Devlet insanlarının göreve geleceği bir yol yürüyüşüdür. Memleketimizin değişim anıdır. Bu da kararlılık gerektirir, asla vazgeçmemek gerektirir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.