Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ferit Aslan’ın Şırnak izlenimleri: Yeşil Sol Parti 4-0 yapmak istiyor, MHP’li Tatar AKP’li Tatar’ı zora sokuyor

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerine az kaldı. Medyascope il il seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasındaki Şırnak’ta adaylar son virajda seçim çalışmalarını yoğunlaştırdı. HDP’nin kalesi Şırnak’ta AKP bu seçimde de milletvekili çıkarabilecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürt sorunu ve HDP ile ilgili sert söylemleri sandığa nasıl yansıyacak? Yurttaşlar, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na nasıl yaklaşıyor? Ferit Aslan’ın izlenimleri.

2018 ve 2019 seçimlerinde oluşan tablo

Şırnak, seçimlerde dört milletvekili çıkarıyor. 2018 Genel Seçimleri’nde HDP yüzde 70,71 oy alarak üç milletvekili çıkarırken, AKP ise yüzde 17,72 oy alıp bir milletvekili çıkardı. Hendek-barikat operasyonlarıyla adeta yerle bir olan Şırnak’ta 2019 Yerel Seçimleri’nde belediye başkanlığını yüzde 61,72 oy alan AKP’nin adayı Mehmet Yarka kazandı. HDP’nin adayı Hişar Osal ise yüzde 35, 04 oy aldı. İl Genel Meclisi’nde ise ilçelerin oyları dengeleri değiştirdi. HDP yüzde 67 oy alırken AKP ise yüzde 31’de kaldı.

Tatar ailesinden dört partide dört aday

Şırnak’ta milletvekili aday listeleri açıklanınca ilginç bir durum yaşandı. Tatar ailesinden Arslan Tatar AKP’den, Mehmet Beşir Tatar MHP’den, Sabri Tatar Yeniden Refah Partisi’nden ve Mahmut Tatar Zafer Partisi’nden aday. Şırnak’ta herkes AKP ve MHP’den aday olan Tatar’ların durumunu konuşurken, özellikle MHP adayı Tatar’ın AKP adayı Tatar’ın oylarını böleceği ve kazanmasını engelleyebileceği konuşuluyor. Yeşil Sol Parti ise Şırnak’ta eski DEP Milletvekili Orhan Doğan’ın kızı, gazeteci Ayşegül Doğan, avukat Nevroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez ve Bedirhan Osal’ı aday gösterdi.

Seçimin kaderini Cizre ve Silopi belirliyor

Şırnak’ta seçimin sonuçlarını Cizre ve Silopi ilçeleri belirliyor. Şırnak merkez ve Cizre sokaklarında Medyascope’a konuşan yurttaşlar, Yeşil Sol Parti’nin tüm milletvekillerini kazanacağını, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. Seçimde mevcut tablonun korunacağını ve AKP’nin yine bir vekil çıkarabileceğini savunan yurttaşlar ise cumhurbaşkanlığı yarışında HDP oylarıyla Kılıçdaroğlu’nun ipi göğüsleyeceğini belirtti. Cizre’de konuştuğumuz yurttaşlar, Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin alacağı oya yakın bir oy alacağını vurguladı.

Yeşil Sol Parti’nin milletvekili adayı Ayşegül Doğan

Ayşegül Doğan: “Soru sorun taraftaydım şimdi yanıtlayan tarafa geçtim”

Yeşil Sol Parti, eski DEP Milletvekili Orhan Doğan’ın kızı, gazeteci Ayşegül Doğan’ı memleketi Şırnak’tan aday gösterdi. Medyascope’a konuşan Doğan, “Soru sorun taraftaydım şimdi yanıtlayan tarafa geçtim. Bir haftadır Şırnak’ta çeşitli yerleri geziyoruz. Büyük bir beklenti var, hem de netlik kazanılması istenilen şeyler var. Şimdi biraz daha gözlem, anlama ve dinleme aşamasındayız, beklentilere nasıl karşılık verilebileceğini görmek için. Şırnak’ta çok sayıda kontrol noktası var. Uzun araç konvoylarıyla seçim çalışması yaptığımız ve uzun süren kontroller olduğunda zaman zaman programlar aksıyor” dedi.

Eski DEP Milletvekili Orhan Doğan

“Her yerde babamın dokunduğu insanlarla karşılaşıyorum”

Gittiği her yerde babası Orhan Doğan’ın dokunduğu, avukatlığını yaptığı insanlarla karşılaştığını anlatan Doğan şöyle konuştu:

“Babamın bir şekilde elini tuttuğu insanlarla karşılaşmak benim için şu anda tarifi zor bir duygu. Hem bir gurur vesilesi hem bir yandan çok üzücü. Çünkü yıllar sonra aynı konuları konuşmak, çocukluğumun ve gençliğimin bir dönemini geçirdiğim yere aynı nedenlerle geri dönmüş oluyorum. Mesele hâlâ orta yerde duruyor. Uludere’de çok coşkulu bir seçim bürosu açılışı yaptık. İçeri girdiğimizde orada bulunanların yüzde 80’inin babama eli değmiş, yüzü değmiş, müvekkili olduklarını gördüm. Yaşlanmış, kayıplar vermişler, çok bedeller ödemişler ama hâlâ aynı şeyi kızından talep ediyorlar. Gerçekten Türkiye açısından bakınca korkunç bir şey. Kazanımlar yok mu, tabii ki var. Hiçbir şey dünkü gibi değil. Talep edenler, barışı isteyenler açısından baktığınızdan ama bu kadar çok barışçı bir toplumun, yalnızca konuşmaya dair bir yol açmak için, yeni bir sistemin inşası için bu kadar bedel ödememesi gerekiyor.”

“Türkiye çatışma çözümü konusunda çok deneyim kazandı”

Babası Orhan Doğan’ın, onurlu, adil, hakkaniyetli, kalıcı bir barışın sağlanmasını çok istediğini vurgulayan Ayşegül Doğan, “‘Şimdi babam olsaydı, ah keşke olsaydı’ dediğim anlar çok oldu. Belki farklı olabilirdi bazı şeyler. O yine konuşmanın ve konuşabilmenin kapısını zorlardı. Mesele orta yerde duruyorken,Türkiye bir konuda çok deneyim kazandı. Çatışma çözümü literatürü var artık Türkiye’de. Değişik zamanlarda ve değişik adlarla yürütülen süreçleri yaşayan ve bundan tecrübe sahibi olan bir ülkeden bahsediyoruz. Bu tecrübeleri yabana atmamak gerekiyor, yeni yolu örmek için artık bir baz oluşturdu. Bu bazı yok sayarak yol almanın daha da imkânı yok” dedi.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“Barış umudu hep taze”

“Barış umudu hep taze. Büyük barışın gerçekleşmemesi için bir neden yok” diyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası ve Şırnak bölgesindeki birçok yer, çok büyük bedeller ödedi. Herkes çok yaralı ama anneler barış için dua ediyorlar. Bu kadar bedellere rağmen; hâlâ bu kadar direnen, umut besleyen bir toplumsal ve sosyolojik olgunun olması çok önemli bir şey. Biz bunu gerçekleştirebilir miyiz bilmiyorum ama bunu gerçekleştirebilmenin yolunu zorlayacağız. Yeni bir kapı aralamanın yolunu zorlayacağız. Ben şahsen bu hayalin içinde yer almak isterim. Gazetecilik yaparken de barış gazeteciliği yapmaya çok özen gösteriyordum. Çatışma çözümü konusunda da bir takım çalışmalar yapıyorum. Ben Türkiye’nin öyle ya da böyle bu fırsatı yakalayabilme ihtimalinin güçlü olduğunu düşünüyorum. Beni iyimser görebilirler ama mevcut sistem, verili yapı ve sistem, ortaya çıkan kutuplaşma, çoklu kriz hali bunun neredeyse bize imkânsız olduğunu gösteriyor. Ama yine babamı hatırlayarak söylüyorum; madem biziz o barışı isteyenler, madem biziz bunun kapasını aralayanlar, o zaman bunun takipçisi olacağız.

“Kemal Bey’e HDP ile aynı oranda oy giderse kendisine büyük bir sorumluluk yüklenir”

“Partimiz henüz isim açıklamadı ama Kılıçdaroğlu işaret edilirse seçmenlerin bu kararı destekleyecekleri görünüyor” diyen Ayşegül Doğan: “İnsanlar artık bu sistemin değişmesini istiyor. Kemal Bey’e HDP ile aynı oranda oy giderse, kendisine büyük bir sorumluluk yüklemek olacaktır. Kürt sorununun adil, kalıcı bir şekilde çözümü için sorumluluk yüklemektir bu. Beklenti; Kürt meselesinde Millet İttifakı’nın, iktidarın veya bazı çevrelerin belirlediği korku duvarının dışına çıkıp politika üretmesi. Evet adres parlamentodur. Kürtler yıllardır parlamento temsiliyeti için çok büyük mücadele veriyor. Yıllarca Meclis kapısı Kürtlere kapalı kalmasına rağmen ama hep bir ısrarları oldu. Ve yalnızca kendileri için değil, temsil edilmeyen ve yok sayılan kesimleri taşıyabilmek için. Evet parlamento çok önemli ama bir çatışma çözümüne baktığımızda bunun başka ayakları olması gerektiğini görüyoruz. Seçmenlerde bu beklentiyi görüyoruz. Evet parlamento önemli, oradaki temsiliyet önemli ama muhalefetin bu talepleri parlamentoda yasal düzlemde yasallaştırmak ve anayasal güvenceye alması gerekir. TRT Şeş ve TRT Kürdi deneyimi bu insanlara çok şey söylüyor. Yasal dayanağı yoktur. Bunun yasal güvenceye kavuşturulması gerekir.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş

“Şırnak sessiz bir deprem yaşadı”

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise 2015 ve 2016 yıllarında hendek ve barikat operasyonlarında Şırnak’ın sessiz bir deprem yaşadığını söyledi. Geliş’e göre, Şırnak-Van karayolunun bir an önce bitirilmesi halkın en büyük beklentisi. Geliş, Habur Sınır Kapısı’nın Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde ekonomiyi canlı tutuğunu vurguladı. Şırnak’ta eski seçim heyecanı olmadığını da söyleyen Geliş, “Ama neticede halk sandığa gidecektir. Halkın kararına herkes saygı gösterecektir. Seçilenler de olan sorunları dinleyip gereğini yapanlar. Memlekette huzur, güven, istikrar olursa sende huzurlu olursun. Yoksa işler yürümüyor” dedi.

Geliş, Şırnak’ta Tatar ailesinin dört üyesinin dört ayrı partiden aday olmasını da şöyle değerlendirdi: “Sadece Şırnak’a özgü bir durum değil. Diğer illerde de buna benzer durumlar var. Bunu normal görmek gerekir. Herkesin siyasi görüşü ve beklentisi kendi tercihi. Ama neticede toplum kimi seçeceğine karar veriyor. Aday olmak işin kolay tarafı ama toplumda gerçekten itibarı olan, topluma kendini kabul ettirmiş insanlar ön plana çıkar. Kendi kararları ve tercihleri, saygı duymak lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.