Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki yıllık serüvende sona gelindi | Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer tutuklandı

Arnavutluk Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye’ye iadesine karar verilen kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, İstanbul’a getirildi. Polis merkezine götürülen Özer’in sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine götürüldü. Adliyeye sevk edilen Özer, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Bir yıllık süreçte yaşananları Medyascope sizin için derledi.

Thodex nedir?

Thodex, kripto paraların alım-satımına aracılık eden Türkiye’nin ilk global kripto para borsasıdır. 2017 yılında Faruk Fatih Özer tarafından Koineks ismiyle kurulan şirket, kuruluş zamanına göre Türkiye’nin dördüncü kripto para borsası oldu. Thodex, 21 Nisan 2021’de yaptığı açıklama ile işlemlerin durdurulduğunu duyurmuştu.

Neler olmuştu?

2017’de kurulan Thodex, 21 Nisan 2021’de yaptığı açıklama ile işlemlerin durdurulduğunu duyurmuştu. 19 Nisan’da siteye erişim problemi yaşanırken, mobil uygulamaya girmek isteyenler “Uygulama şu anda bakımdadır. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz” hata mesajıyla karşılaşmıştı.

Borsadan yapılan duyuruda “Dogecoin (DOGE) işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştiriyoruz. Anlayışınız için teşekkür ederiz” denilmişti. Bu duyurunun ardından 20 Nisan’da “Önemli Bilgilendirme” başlığı ile yapılan açıklamada bakım çalışması yapılacağı söylenirken, 21 Nisan’da yapılan son açıklamada ortaklık planladıkları için borsanın beş ila altı iş günü çalışmayacağı duyurulmuştu.

Borsada işlem yapanlar, Thodex borsasının sahibi Koineks A.Ş. şirketi yetkilileri hakkında suç duyurularında bulunmaya başlamıştı.

22 Nisan’da yapılan açıklamada borsaya “siber saldırı” gerçekleştirildiği açıklanmış, yapılan suç duyurularının ardından aynı gün içerisinde Fatih Özer’e Thodex aracılığıyla müşterileri dolandırdığı gerekçesiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı.

Hazırlanan iddianamede, Koineks Teknoloji A.Ş. (Thodex) bünyesinde işlendiği belirtilen suçlardan 356 milyon Türk Lirası değerinde zarar oluştuğu bildirilmişti.

İddianamede 21 sanığın ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’, ‘bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından toplam 12 bin 164 yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti.

Gökçe Çiçek Kösedağı’nın haberini okumak için tıklayın.

Kaçış ve iade süreci

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 400 bin kişiye ait milyonlarca dolar değerindeki kripto parayla yurtdışına kaçmıştı.

Kırmızı bültenle aranan Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’ta yakalanmıştı. Arnavutluk’taki Elbasan Asliye Mahkemesi’nin 2 Eylül 2022’de Özer’in tutukluluğunun devamına yönelik verdiği karar, 14 Eylül 2022’de Özer’in avukatları tarafından temyize götürülmüştü. Dıraç Temyiz Mahkemesi, 20 Eylül’de Özer’in tutukluluğuna yönelik kararı onamıştı.

Bu karara ilişkin Dıraç Temyiz Mahkemesi’nde geçen 30 Aralık 2022’de yapılan duruşmada, Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin karar onanmıştı.

Süleyman Soylu ile fotoğrafı çıkmıştı

Mağdur ettiği yaklaşık 400 bin kişinin 2 milyar dolarlık kripto parasıyla yurtdışına kaçan ve ardından yakalanarak Türkiye’ye iadesi gerçekleştirilen Faruk Fatih Özer’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile olan fotoğrafı tartışma yaratmıştı.

Süleyman Soylu, Twitter’dan yaptığı açıklamada “İlgili şahıs Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Bir yakınımız vasıtasıyla 23 Aralık 2019’da, yazılımcı gençlere verdiğimiz randevuya eklemlenerek gelmiştir. Randevu listesinde ismi mevcut değildir ve sadece fotoğraf çekimi esnasında odaya alınmıştır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.