Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thodex soruşturmasında gözaltına alınan şüphelinin avukatı Utku Oğul, Medyascope’a konuştu: “Tanık olarak dinlenmesi gereken bu insanlar, toplumdaki öfkeyi susturmak için somut delil olmadan gözaltına alındı”

İşlemlerini durduran Koineks Anonim Şirketi’ne bağlı kripto para borsası Thodex’e yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 62’si serbest bırakıldı, altı kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerden birinin avukatı olan Utku Oğul, Medyascope’un sorularını yanıtladı.

Avukat Utku Oğul, soruşturmada gözaltılara gerekçe olacak somut deliller bulunmadığını öne sürerek şöyle konuştu: “Bütün süreci takip eden avukatlar olarak bu kişilerin neden gözaltına alındığı sorusuna bir cevap bulamadık. Gözaltı kararı verebilmek için, gözaltına almayı haklı gösterecek somut delillerin varlığı şartken bu kişilerin hiçbiri hakkında somut bir delilin bulunduğundan söz edemeyiz.”

Oğul, gözaltı süresi uzatılan ve mahkemeye sevk edilen kişilerin ifadesi alınırken farklı sorular sorulmuş olabileceğini ve dosyada gizlilik kararı olduğu için soruşturmanın kişiselleştirildiğini, şüphelilerle ilgili hangi delillerin olduğunu bilmediğinin altını çizdi: “Benim yorum yaptığım kişiler işçi pozisyonunda, kendisine verilen emir ve talimatları yerine getiren kişiler. Serbest bırakılanların tamamı şirkette basit pozisyonlarda görev alan kişiler.”

Avukat Utku Oğul, serbest bırakılan kişilerle ilgili “şüpheliden delile doğru” giden çarpık bir soruşturma ile karşı karşıya olunduğunu söyledi:

“Bu insanların çoğu ilk kez karakol, adliye gördü, aileleri panik haldeydi. Şüphelilerin arasında hamile, hatta çocuğunu emzirmesi gereken yeni anne vardı. Tanık olarak dinlenmesi gereken insanların neden dört gün şüpheli sıfatıyla gözaltında tutulduğu cevaplanması gereken bir soru. Tamamen toplum baskısıyla, toplumdaki öfkeyi susturmak amacıyla, gösteriş için, netice elde etmekten uzak, siyasi operasyonlardan biriydi. Hukuki bir soruşturma değil.”

Oğul, polisin, 23 Nisan Cuma günü gözaltına alınan şüphelilere, şirkette hangi departmanların bulunduğunu, departman sorumlularının kim olduğunu, şirketin hiyerarşik yapısını, kendilerinin hangi departmanda çalıştıklarını ve görev tanımlarını, şirketin hangi bankalarda hesabının olduğunu ve bu hesapları kimlerin yönettiğini, şirketin kripto para hesaplarını kimlerin yönettiğini, şüphelilerin kripto para borsalarında hesabının olup olmadığını, eğer varsa ne kadar para yatırdıklarını, Thodex’in yaptığı kampanya ve promosyonlarla ilgili bilgilerinin olup olmadığını, Thodex’in kurucu CEO’su Faruk Fatih Özer ile ilişkilerinin olup olmadığını, yurtdışına çıkmasıyla ilgili bilgilerinin olup olmadığının sorulduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.