Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thodex soruşturmasında 62 kişi serbest bırakıldı, altı kişi tutuklama talebiyle sevk edildi – Vebitcoin soruşturmasında dört kişi tutuklandı

İşlemlerini durduran Koineks Anonim Şirketi’ne bağlı kripto para borsası Thodex’e yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 62’si serbest bırakıldı, altı kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Bir diğer kripto para borsası Vebitcoin’in gözaltına alınan şirket yöneticisi İ.B., ortağı ve iki şirket çalışanı tutuklandı.

Thodex’te işlemlerin durdurulmasının ardından kullanıcıların hesaplarına erişememesi ve şirket sahibinin yurtdışına çıktığı iddialarıyla ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Nisan’da şirketin yetkilileri hakkında resen soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında 78 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan 70 kişiden, emniyetteki ifadeleri tamamlanan 62’si, bugün İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi ve ifadeleri alındı. Aralarında Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in kardeşleri G. Özer ve S. Özer’in de olduğu sekiz isim için ise ek gözaltı kararı verildi. 

62 kişiden 34’ü ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre savcılık, altı kişiyi “bilişim sistemleri banka ve veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve “suç örgütü kurma” suçlamalarıyla tutuklanması talebiyle, 22 kişiyi de adli kontrol altına alınması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. AA’nın haberine göre tutuklanmaları talep edilen altı kişinin de aralarında bulunduğu 28 kişinin “yurtdışına çıkmamak” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak, serbest bırakılmalarına karar verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, şirket sahibi Faruk Fatih Özer hakkında kırmızı bülten kararı çıkarıldığını açıklamıştı. Anadolu Ajansı’ndaki habere göre, Özer’in yakalanması çalışmalarına destek vermek için Emniyet Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan beşer kişilik iki ekip, Arnavutluk’a ve Kosova’ya gitti.

Vebitcoin soruşturmasında dört tutuklama

Faaliyetlerini durduran bir başka kripto para bankası Vebitcoin hakkındaki soruşturma kapsamında Muğla’da gözaltına alınan şirket yöneticisi İ.B., ortağı ve iki şirket çalışanı tutuklandı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Vebitcoin’in yürüttüğü işlemlerle ilgili kullanıcıların mağduriyet yaşadığı iddiaları üzerine “nitelikli dolandırıcılık” suçundan soruşturma başlatıldı. Şirket yöneticisi ilk ifadesinde, şirketine ait site üzerinden alış ve satışlara aracılık ederek “komisyon olarak tabir edilebilecek şekilde” kâr sağladığını söyledi. Şirketinde 90 binin üzerinde kayıtlı kullanıcı bulunduğunu belirten İ.B., Thodex adlı kripto para borsasının sahibi kaçınca müşterilerinin korku ve paniğe kapılarak bakiyelerini hızlı şekilde çekmek istediğini anlattı. İ.B., Şirketin faaliyetlerini de 23 Nisan’da sonlandırdıklarını sözlerine ekledi. İşlemlerinin ardından Muğla Adliyesi’ne sevk edilen dört kişi, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. AA’nın haberinde, şirket yöneticisi İ.B. ve ortağı olan eşinin koronavirüs testlerinin pozitif olduğu da yer aldı.

Vebitcoin internet sitesinde faaliyet durdurma kararına dair şu açıklama yer almıştı:

“Son dönemde kripto para sektöründe yaşanan gelişmelerden dolayı işlemlerimizde beklenenden çok daha fazla bir yoğunluk meydana geldi. Bu durumun finansal alanda şirket olarak bizi çok zorlu bir sürece sürüklediğini üzülerek belirtmek isteriz. Tüm düzenlemeleri ve hak taleplerinizi gerçekleştirebilmek adına faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık. Size en yakın sürede bilgilendirme sağlayacağız.”

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Vebitcoin’in ve Thodex’in Türkiye’de bulunan finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına bloke koymuştu.

Goldexco.in: Faaliyetlere devam ediyoruz

Erişimin sağlanamadığına dair haberlere konu olan bir başka kripto para bankası Goldexco.in ise 25 Nisan’da yaptığı açıklamada faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti:

“Goldexco.in aktiftir ve faaliyetleri yasal çerçevede devam etmektedir. Goldexco.in ile ilgili basında çıkan, kapandığı ile ilgili haberler gerçeği yansıtmamaktadır… Goldexco.in yasal çerçevede faaliyetlerine devam etmektedir. Para iadesi talep eden yatırımcılarımız ile ilgili iade süreci başlatılmış olup, ilgili kurumlar ile iletişime geçilmek suretiyle, ilgili kurum denetim ve gözetiminde iadeler yapılacaktır.”

Goldexco.in bugün ise haksız bir karalama kampanyası ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek “Bugün itibariyle teknik ve yasal sorunları çözmeye başlamış bulunmaktayız. Yatırımcıların anapara iade talepleri yerine getirilmeye başlanmıştır. GLDX token alıp, iade istemeyen ve bize güvenen yatırımcılarımızla yolumuza devam edeceğiz. Projemiz devam etmektedir. Teknik ve hukuki sorunları hızlıca çözüp yatırımcılarımızla kazanmaya ve kazandırmaya devam edeceğizaçıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.