Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Karaman izlenimleri: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan önde görünse de milletvekili seçimlerinde durum farklı olabilir

Kamera & Kurgu: Enes Berk Demirkol

Seçimlere az bir zaman kaldı. Medyascope olarak Karaman’da il başkanları, aday adayları, yerel gazeteciler ve yurttaşlara kentteki siyasi iklimi, kime oy vereceklerini ve şehrin sorunlarını sorduk. 

Medyascope, illerde seçmenlerin görüşlerini almak, yaklaşımlarını öğrenmek için bu kez Karaman’daydı. Karaman üç milletvekili çıkarıyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde iki milletvekili çıkaran Karaman’da iki milletvekiliğini de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kazandı. 2017’de yapılan değişiklikle milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılınca, Karaman’ın milletvekili sayısı da üçe yükseldi. 2018’de Karaman, AKP’den iki, CHP’den bir milletvekilini Meclis’e gönderdi. 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Karaman’daki yurttaşlar yüzde 66,3 ile Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 19,6 ile Muharrem İnce’ye destek verdi. 

Karaman’da hem yurttaşlarla hem yerel gazetecilerle hem de siyasi partilerin il başkanlarıyla 14 Mayıs’taki seçimlerde nasıl bir sonuç beklediklerini, kime oy vereceklerini ve Karaman’ın sorunlarını konuştuk. 

Yerel gazeteciler, Karaman’da Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan’ın yarışı önde götüreceğini söylese de milletvekili seçimlerinde AKP için aynı şeyi söyleyemediler. Hükümetin yaptığı yatırımlardan en çok pay alan şehirlerden biri olan Karaman’da genel seçimler zorlu geçecek gibi görünüyor.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

Genç ve kadın seçmenler konuşmak istemiyor

Karaman’da konuşmak isteyen kesim genellike orta yaşlı ya da yaşlılar oluyor. Bu yaş grubundaki yurttaşların cinsiyeti ise çoğunlukla erkekti. Kadın ve genç seçmenler gittiğimiz diğer illerde olduğu gibi konuşmak istemiyor ya da çekiniyor. Bazıları da kameraya ve mikrofona konuşmuyor ancak bize kime oy vereceklerini söylüyorlar. Karaman’da geçim sıkıntısı sebebiyle yönetimde değişim isteyen bir kitle mevcut. Gözardı edilemeyecek kadar da AKP’nin 20 yıllık iktidarından ve Recep Tayyip Erdoğan’dan da memnun olan bir seçmen kitlesi mevcut. 

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Nevşehir izlenimleri: Kılıçdaroğlu’nun şansı yüksek

İktidardan memnun olduğunu söyleyen ve yine AKP’ye ve Erdoğan’a oy vereceğini belirten birçok yurttaşın ortak söylemi ise Erdoğan’dan başkasının ülkeyi yönetemeyeceği, muhalefetin PKK ile işbirliği yaptığı, altı partinin devleti yönetemeyeceği yönünde oldu. 

Seçmenler mevcut milletvekillerinden memnun olmadığını dile getirmekle birlikte aynı kişilerin aday gösterilmesi halinde yine oy vereceklerini söylemekten de geri durmuyorlar. Millet İttifakı’nı destekleyeceğini belirten yurttaşlar ise çok uzun zamandır aynı iktidarın başta olduğunu bir de başkasını denemenin iyi olacağını, geçim sıkıntısı ve pahalılıkla baş edemediklerini söylüyor. Yurttaşlara Karaman’ın sorunlarını sorduğumuzda ise genellikle otopark ve trafik sorunu dillendirdiler. 

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Niğde izlenimleri: AKP’nin 20 yıldır iki olan milletvekili sayısı bu seçimde bire düşebilir

“Milletvekili seçimlerinde listedeki isimler önemli”

AKP’nin geçmişte Karaman’da yüzde 70 oy alan bir parti olduğunu hatırlatan Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Oğuz, belediyeyi 2019 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kazandığını ancak bunun sebebinin AKP’nin uyguladığı stratejik bir hatadan kaynaklandığını söyledi. Üç milletvekili çıkaran Karaman’da AKP, CHP ve İYİ Parti’nin birer milletvekilini Meclis’e göndereceğini tahmin ettiğini söyleyen Oğuz, sıralama ve isimlerin Karaman’da önemli olduğunu vurgulayarak İYİ Parti’nin Karaman’da iyi isimleri aday listesine aldığını belirtti. 

Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Oğuz

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise durumlar AKP’den biraz daha farklı görünüyor. Oğuz, CHP Karaman İl Başkanı’nın istifa ederek aday adayı olduğunu ancak listede yer almadığını belirtti. CHP birinci sıraya mevcut milletvekili İsmail Atakan Ünver’i koydu.

“Karaman, Lütfü Elvan sayesinde çok yatırım aldı”

Oğuz, Karamanlı eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan sayesinde küçük bir şehir olsalar da önemli yatırım aldıklarını, bu sayede karayolunun geliştiği ve şehre hızlı trenin geldiğini söyledi. Karaman’ın en önemli sorununun serbest bölge kararı olduğuna dikkat çeken Oğuz, serbest bölge kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen yapılmadığını söyledi. Aynı durumun Karaman’a yapılması planlanan havaalanı için de geçerli olduğunu vurgulayan Oğuz, şehre havaalanı yapılacağı Resmi Gazete’de yayımlansa da bir süre sonra yarım kaldığını belirtti. 

Bir diğer sorunun ise obruklar olduğunu söyleyen Oğuz, yeraltı sularının bilinçsiz kullanılması ve hükümetin mısır ekimine bir sınır getirmemesinin obrukların oluşmasına yol açtığını vurguladı. Mısırın çok su isteyen bir tarım ürünü olduğunu ancak çiftçiye de çok kazandırdığını belirten Oğuz, bu yüzden çiftçilerin mısır ekiminden vazgeçemediğine dikkat çekti.

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Kırşehir izlenimleri: AKP bu kez zorda

Üniversitenin şehre etkisi beklenildiği kadar olmadı

Karaman için “yıldızı parlayan il” diyen Oğuz, Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu şehirlerden birisi olduğunu vurguladı. Şehirde 15 bine yakın öğrencinin olduğunu belirten Oğuz, üniversiteye rağmen sosyal aktivitelerin eksik olduğunu, üniversitenin Karaman’ı Eskişehir’deki üniversiteler kadar geliştirmediğini söyledi. Oğuz, Kahramanmaraş depremlerinin ardından Karaman’da kiraların yüzde 100 oranında arttığını da belirtti.

Kocatürk: “Her şey olabilir”

Gazeteci Adem Kocatürk, cumhurbaşkanlığı seçiminde Karaman’da Erdoğan’ın önde olduğunun, milletvekili seçimlerinde ise her şeyin olabileceğinin altını çizdi. Kocatürk, üç milletvekili çıkaran Karaman’da üç farklı sonucun gerçekleşebileceği söyledi. AKP’nin üç milletvekilini çıkarmasının bir olasılık olduğunu, mevcut durumun korunarak iki AKP, bir CHP milletvekilinin parlamentoya gitmesinin mümkün olduğunu, bunun yanında AKP, CHP ve İYİ Parti’nin milletvekilliklerini paylaşabileceğini de belirtti.

Gazeteci Adem Kocatürk

Kocatürk, eskiden AKP’nin Karaman’da “Ceketimi koysam alırım” dediğini ancak şu an bunu diyemediğini, bu yüzden isimlerin çok önemli olduğunu vurguladı. 

Kentin sorunları konusunda ise yaz döneminde tarımsal su sıkıntısının yaşandığını belirten Kocatürk, yine yazın altyapı sıkıntısından dolayı lağım kokusunun şehri sardığını söyledi.

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Konya izlenimleri: Yurttaşlar Erdoğan’a oy verecek ancak AKP’den rahatsızlık duyanlar da çok

Öztürk: “En çok yatırım alan sekizinci il”

AKP Karaman İl Başkanı Murat Öztürk, seçimlerde en yüksek oy oranını merkezde ve ilçelerde Cumhur İttifakı’nın aldığını söyledi. Öztürk, seçimlere ittifakla girmediklerini, hedeflerinin Karaman’dan üç milletvekili çıkarmak olduğunu vurguladı. Karaman’ın işçi göçü aldığını belirten Öztürk, organize sanayinin yeterli olduğunu, verilere göre işsizlik oranı en düşük şehirlerden biri olduklarını anlattı. Şehrin birçok alanda yatırım aldığını söyleyen Öztürk, özellikle sağlık sektörü ve ulaşım alanında yatırımın yapıldığına dikkat çekti ve en çok yatırım alan sekizinci ilin Karaman olduğunu da özellikle belirtti. 

Karaman’da tek konuşabildiğimiz parti AKP oldu. CHP İl Başkanı il dışına çıktığı için görüşemedik. İYİ Parti İl Başkanlığı, görüşme talebimize yanıt vermedi. MHP İl Başkanlığı da aday listesini açıklayacakları için yoğun olduklarını belirterek görüşme talebimize olumsuz yanıt verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.