Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (398): Seçime 10 gün kala muhalefet seçim güvenliğinde hangi noktada?

14 Mayıs 2023 seçimlerine 10 gün kaldı. Muhalif kamuoyunun en çok endişeli olduğu konulardan olan seçim güvenliği konusunda muhalefet ittifak sınırlarını aşan bir işbirliği yaptığını söylemişti. 397’nci Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları seçim hukuku uzmanı Prof. Dr. Didem Yılmaz ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile seçim güvenliği konusundaki son tartışmaları konuşuyor.

“İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ya alternatif bir sistem kurması bir seçim suçudur”

Prof. Dr. Didem Yılmaz, 1950’den beri iktidar değişikliklerini mümkün kılan asıl şeyin seçimlerin yürütmenin kontrolünün dışına çıkması olduğuna işaret ediyor: “CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in iddia ettiği gibi İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ya alternatif bir sistem kurma girişimi yalanlanmadığına göre gerçeklik payı var demektir. Bu noktada YSK devreye sokulmalı çünkü İçişleri Bakanlığı’nın böyle bir yetkisi yok. Aksi takdirde bu bir seçim suçu olacaktır.”

“Depremzede seçmenlerin oy kullanabilmesiyle ilgili YSK önlem almalı”

Prof. Yılmaz, deprem bölgesinde oy kullanma hakkında da şöyle konuştu: “Kendi seçim çevrelerini terk eden seçmenlerin seçim günü oy kullanmak üzere dönmesi kolay olmayacak. YSK bununla ilgili henüz bir karar almadı. İktidar partisi, AFAD’ın bu konuyu üstlenebileceğine ilişkin bir açıklama yapmıştı, ancak bunun kurallarını YSK koyar. Siyasi partiler de sürece dahil edilebilir ancak söz YSK’ya aittir, herhangi bir partiye ya da yürütmeye değil.”

Prof. Yılmaz seçim günü dikkat edilmesi gereken konulara da dikkat çekti: “Her seçim çevresinde aynı pusula kullanılmıyor, bu sebeple partiler pusulaları halka tanıtmalı. İttifak ve partilere oy vermek arasında farka da dikkat çekilmeli. Sandıklar açıldıktan sonra veri akışı konusunda muhalefet partileri de YSK’ya alternatif bir sistem kurdular. Önemli olan bu veri akışının devamlılığını sağlamak. İnternet, elektrik kesintileri, bant daraltılması vs. gibi durumlara karşı önlem alınmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.