Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce son bir haftadır sağlık sorunları ile gündeme geldi. Muharrem İnce bugün (11 Mayıs) adaylıktan çekildiğini açıkladı. İnce’nin portresini Medyascope derledi.
Siyasete Yalova milletvekili olarak başlayan Muharrem İnce, hitabet gücüyle hızla yükseldi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup başkanvekili oldu. Deniz Baykal’ın siyasetten ayrılmasından sonra Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığa seçilince yine grup başkanvekili oldu. 2018’de CHP’nin cumhurbaşkanı adayı oldu “Adam kazandı” diyerek Erdoğan’a yenildi ve partisiyle yollarını ayırdı. 14 Mayıs seçimlerinde ise tekrar adaylık başvurusu yaptı ama seçimlere kısa bir süre kala üzerinde “adaylıktan çekil” baskısı iyice arttı. İnce bugün adaylıktan çekildiğini duyurdu.
Doğum, eğitim ve öğretmenlik
İnce 4 Mayıs 1964’te Yalova’nın Elmalık Köyü’nde doğdu. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan İnce, Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Balıkesir’deki Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Fizik öğretmeni olarak lise ve dershanelerde çalıştı, müdürlük yaptı. İnce’nin öğretmen yönüyle gelen anlatımı, hitabeti hem 2018 seçimlerinde hem de bugünlerde pek çok genci etkilemesine yol açtı.
Siyasete 1995’te CHP ile başladı. CHP Yalova milletvekili olarak aday gösterildiği o yıl Meclis’e giremedi. 1998’de CHP Yalova İl Başkanı seçildi. 2002 seçimlerinde ise Yalova milletvekili olarak Meclis’e girdi. Milli Eğitim Komisyonu’nun çalışmalarında görev aldı.
İlk yıllarında, önceki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın liderliğine karşı muhalefet edip, 2004’te olağanüstü kurultay düzenlenmesine ilişkin hazırlanan deklarasyonu imzaladı. Aralarında Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu Baykal’ın liderliğine karşı çıkan “30’lar hareketi”nin ikinci bildirisine imza atmadı.
Meclis’te ayrıca AKP ve Erdoğan’ı eleştiren konuşmalarıyla tanındı. İki dönem CHP’nin grup başkanvekilliğini yaptı. Kürsüden yaptığı konuşmalar hem medyada hem de internette geniş yer buldu.
Parti içi muhalefet
Parti içinde muhalif kimliğiyle öne çıkan İnce, 18 Ağustos 2014’te grup başkanvekilliğinden istifa ederek, kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısında genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. 177 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterildi. 5 Eylül 2014’te yapılan CHP 18. olağanüstü kurultayında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy alıp genel başkanlığa tekrar seçilirken, İnce 415 oy aldı.
24 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak Meclis’e girdi. 19 Kasım 2015’te olağanüstü kurultay için çağrı yaptı ve 500 imza topladı. Bu imza sayısı kurultay için yeterli olmadı, İnce bir başarısız girişimde daha bulunmuş oldu. CHP 36. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’na bir kez daha meydan okudu fakat Kılıçdaroğlu 790, İnce 447 oyda kaldı ve yine kaybetti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Cumhurbaşkanı adaylığı
2002 yılından itibaren aralıksız milletvekili olarak görev yapan İnce, 4 Mayıs 2018’de partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi. Seçim sürecinde 45 günde 75 ilde 107 miting yaptı. Seçimde yüzde 30,67 oy aldı. Rakibi Erdoğan yüzde 51,5 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi.
Seçim sürecinde sandıkta yapılabilecek hile olasılığına karşı avukatları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önüne çağıran İnce, kendisi YSK önüne gitmedi ve seçim sonuçlarını yakın arkadaşlarıyla bir otelde izledi. O gece gazeteci İsmail Küçükkaya’ya WhatsApp üzerinden yolladığı “Adam kazandı” mesajı çok tartışıldı, çok eleştirildi.
İnce bu tür eleştirilere, aldığı yüzde 30,67 oranındaki oyu söyleyerek ve bu oranın 41 yıl aradan sonra “CHP’nin aldığı en yüksek oy oranı” sözleriyle karşılık verdi.
Memleket Partisi’nin kuruluşu
İnce, 2020’de Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de “Bin Günde Memleket Hareketi” adında siyasî bir hareket başlattı. 8 Aralık 2020’de, CHP’den ayrılacağını ve Memleket Hareketi’nin partileşeceğini açıkladı. 8 Şubat 2021’de ise resmî olarak partisinden ayrıldı. 18 Eylül 2021’de cumhurbaşkanı adayı olmak istediği iddialarına ilişkin “Evet istiyorum. Açıklıyorum: Aday adayıyım” dedi.
İnce, Zafer Partisi, Adalet Partisi ve Doğru Parti’nin aralarında bulunduğu dört parti ile ittifak modeli üzerinde çalıştı. Ancak “Ben kimsenin yedek adayı değilim” diyen İnce, WhatsApp grubu mesajı ile ittifak görüşmelerinden ayrıldığını duyurdu.
Eski partisiyle bitmek bilmeyen savaşı
İnce, sık sık 2018’deki seçim sürecine vurgu yapan açıklamalarında CHP’yi suçladı. Partisinin arkasında durmadığını belirten İnce şu sözleri sık sık tekrarladı:
“Eski partimin yönetimiyle bir anlaşma yaptık. Onlar billboardlara reklam verecekler, televizyonlara reklam verecekler, onlar sandıkları koruyacaklar ben de onlar sandıkları korurken gezeceğim, miting yapacağım. Ben görevimi yaptım. Cumhuriyet tarihinde 51 günde 107 miting yapan ikinci bir kişi yoktur. Ben görevimi yaptım, sandıkları da onlara bıraktım.”
İnce, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olarak yarışmak için adaylık başvurusu yaptı ve aday olabilmesi için gerekli olan 100 bin imzayı topladı. Bu süreçte CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu İnce’yi ziyaret etti ancak bu ziyarette İnce’ye adaylıktan çekilmesi ve destek konusunda herhangi bir teklif götürmedi. İnce kendisine yapılan “çekil” baskısı ve eleştirilerine karşılık bu olayı anlatarak karşılık verdi ve adaylık çalışmalarını sürdürdü.
Sosyal medya
Sosyal medya üzerinde son günlerde ortaya atılan iddialar karşısında “çekilmeyeceğini” ve bu yayınları yapanlar hakkında “suç duyurusunda bulunacağını” belirterek yanıt verdi.
İnce dün (10 Mayıs) yapacağı İzmir ve Manisa programlarını iptal etti ve bunun üzerine rahatsızlandığı iddiaları ortaya atıldı. Resmî açıklama yapılmasa da rahatsızlanan İnce, Ankara’ya döndü ve yakın çalışma arkadaşlarıyla bir durum değerlendirmesi yaptı.
İnce bugün, Memleket Partisi Genel Merkezi önünde açıklamada bulundu ve cumhurbaşkanı adaylığından çekildi.