YSK Başkanı Ahmet Yener: “Yurtdışı sandıklarda kayıtlı seçmen sayısından fazla oy kullanılabilmesi yasal mevzuata uygundur”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçimlere şaibe karıştığı iddialarını yalanladı. Yurtdışı oylarıyla ilgili konuşan Yener, yasal olarak temsilciliklerde kayıtlı gözüken seçmen sayısından daha fazla kişinin oy kullanmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

“Seçimlerin tüm aşamaları siyasi partilerle paylaşıldı”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına şaibe karıştığı iddialarını bir açıklama yaparak yalanladı. Sosyal medyadan paylaşılan görsellerin YSK’ya ait olmadığını dile getiren Yener, seçim sürecinde bütün verilerin siyasi partilerle de paylaşıldığını açıkladı. Yener, yurtdışında kayıtlı seçmenden fazla kişinin oy kullanmasının yasal olduğunu ise şu sözlerle açıkladı:

“14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, 298, 6271 ve 2839 sayılı Yasa’lar uyarıca seçim takviminin başlangıcından seçim sonuçlarının kesinleştirilmesine kadar tüm aşamalar siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmekte olup, bu süreçte seçmen listelerinin kesinleştirilmesi işlemleri tüm aşamalarda siyasi partilerimizle SIPPORT üzerinden paylaşılmıştır.

Okuyun: Murat Yetkin yazdı | İddialar vahim: YSK ve CHP doyurucu açıklama yapmalı

Okuyun: HDP YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, sandık sonuç tutanaklarının sisteme yanlış girildiğini belgelerle açıkladı

“İtirazlar değerlendirilmekte ve seçim sonuçları kesinleştirilmektedir”

“Sandık kurulları kamu görevlisi bir başkan, kamu görevlisi bir üye ve beş siyasi partili üye olmak üzere yedi kişiden oluşmaktadır. Oy verme gününde sandıktan çıkan oy pusulaları bu kurul huzurunda sayılmakta ve tüm kurul üyelerince ıslak imza ile imza altına alınmakta, sandık sonuç tutanağının bir sureti ilgili siyasi parti temsilcileri, cumhurbaşkanı adayı temsilcileri ve siyasi parti müşahitlerine verilmektedir. İlgili evrakların ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim sürecinde de siyasi parti temsilcileri bulunmaktadır.”

Okuyun: “Oylar yeniden sayılsın” tartışmasına Demirtaş da katıldı: “Operasyonun başında Soylu var”

Okuyun: “Oylar yeniden sayılsın” tartışması | CHP: “Bütün tutanaklar elimizde, itirazlarımızı yaptık”

“İlgili mevzuat uyarınca sandık kurulunun yapmış olduğu işlemlere karşı il ve ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz ve şikayet süreleri Kanun’da ve seçim takviminde belirtilmiş olup, bu kurullarda da siyasi partilerin temsilcileri yer almaktadır. Bu kurulların verdiği kararlara karşı Kanun gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu ve toplantılarına katıldığı, Yüksek Seçim Kurulunca Yasa’da öngörülen sürelerde yapılan itirazlar değerlendirilmekte ve seçim sonuçları kesinleştirilmektedir.”

Okuyun: “Oylar yeniden sayılsın” tartışması büyüyor: TİP ve Yeşil Sol Parti, YSK’ya itiraz etti

Okuyun: “Oylar yeniden sayılsın” tartışması | İYİ Parti: “YSK verilerinde, ıslak imzalı tutanaklarla uyuşmayan sandıklar var”

“Sosyal medyada paylaşılan görseller YSK’ya ait değildir”

“Yüksek Seçim Kurulu tüm aşamalarda siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu seçim sürecindeki tüm verileri, an ve an SIPPORT üzerinden siyasi partilerimiz ile paylaşmış olup, sosyal medyada paylaşılan görseller Yüksek Seçim Kurulu’na ait değildir. Sosyal medyada paylaşılan ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialara itibar edilmemelidir. Süreç şeffaf bir şekilde devam etmekte tüm süreç yasal mevzuata uygun bir şekilde siyasi partilerle paylaşılmaktadır.”

Okuyun: “Oylar yeniden sayılsın” tartışması | Muharrem Erkek: “Cumhurbaşkanlığı için 2 bin 269, milletvekilliği için 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit ettik”

“Yurtdışı sandıklarda kayıtlı seçmenden fazla oy kullanılabilmesi yasal”

“Ayrıca yurtdışı seçmen listesine kayıtlı olan seçmenlerin yasal düzenleme gereğince herhangi bir yurtdışı temsilciliğinde veya gümrüklerde oy kullanabilmesi mümkün olup, bu nedenle yurtdışı sandıklarda kayıtlı seçmenden fazla oy kullanılabilmesi yasal mevzuata uygundur.

“Veriler YSK sitesinden paylaşılacak”

Yüksek Seçim Kurulu ile teknik altyapısı uygun olan ve seçime katılan tüm siyasi partiler arasında veri akışı söz konusu olup, kesin sonuçların açıklanmasının ardından, internet sitemizden kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Ne olmuştu ?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunun ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verileri ile bazı sandıkların ıslak imzalı tutanaklarının arasındaki çelişki tartışma yaratmıştı. Verilerle duyulan güvensizlikle ilgili kamuoyu tepkisi sebebiyle CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel görevden alınmış, Tuncay Özkan ‘ın ise görevden alınacağı iddia edilmişti.

CHP’nin “Verileri YSK’dan alıyoruz” dediği sandık sorgulama sisteminde, YSK verileri ile uyuşmayan verilerin olduğu ortaya çıkmıştı. Tartışmalar üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, “İddiaya konu görseller YSK değil, CHP’nin sistemine aittir. Tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu veriler CHP sistemine yanlış girilmiştir” sözleriyle CHP’nin verileri sisteme yanlış girdiğine dikkat çekilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.