Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023 İtalya Bisiklet Turu: 15. etabın galibi Brandon McNulty

Bisiklet sporunun büyük organizasyonlarından İtalya Bisiklet Turu’nun 106. edisyonunda 15. etap geride kaldı. UAE Team Emirates takımından 25 yaşındaki Birleşik Amerikalı bisikletçi Brandon McNulty kaçış grubunda yaptığı atak ile etap galibiyetini elde etti. Bruno Armirail ise genel klasman liderliğini sürdürdü.

2023 İtalya Bisiklet Turu’nun Seregno-Bergamo arasında koşulan, 195 kilometre uzunluğundaki 15. etabını, UAE Team Emirates takımından 25 yaşındaki Birleşik Amerikalı bisikletçi Brandon McNulty kazandı. Kaçış grubunun galibiyetiyle sonuçlanan etapta, EF-Education Easypost takımından 22 yaşındaki İrlandalı bisikletçi Ben Healy ikinci sırayı alırken, Israel-Premier Tech takımından 23 yaşındaki İtalyan bisikletçi Marco Frigo üçüncü oldu. Etabı 32. sırada tamamlayan Groupama-FDJ takımından genel klasman lider Bruno Armirail, biraz zaman kaybetse de pembe mayosunu korudu.

Etabın son kilometresinde yaşanan büyük mücadele:

15. etabın profili:

Etabın son 50 kilometresinde öne çıkanlar:

50 kilometre kala: Kaçış grubunda Bauke Mollema tempoyu arttırıyor. Onun temposuyla grupta bölünmeler meydana geliyor.

44 kilometre kala: Yalnız lider Bonifazio, arkasındaki 13 kişilik takip grubuna karşı 40 saniyelik avantajını koruyor. Peloton ise 6:30 geride yer alıyor.

42 kilometre kala: Ballerini, lider Bonifazio’nun peşine düşüyor. Bonifazio’nun 52 saniyelik avantajı var ancak tırmanış bölümünde yakalanma ihtimali yüksek. Groupama FDJ’nin tempoyu belirlediği peloton ise 6:38 farkla takibini sürdürüyor.

39 kilometre kala: 7 kilometre uzunluğunda ve %10.6 ortalama eğime sahip günün son tırmanışına girilirken, Bonifazio liderliğini sürdürüyor. Ballerini ise geri düştü.

38 kilometre kala: Bidard, Healy, Huys, Frigo, Rojas, Rubio, Mollema ve McNulty’den oluşan 8 kişilik takip grubu yalnız lider Bonifazio’yu takibini sürdürüyor. 

37 kilometre kala: Bonifazio takip grubu tarafından yakalandıktan sonra, Marco Frigo liderliği ele geçiriyor. 

36 kilometre kala: Ben Healy, öndeki McNulty ve Frigo ikilisinin peşinden gidiyor. Rubio ise bugün yorgun görünüyor.

35.5 kilometre kala: Healy’nin katılımı ile önde Healy, McNulty ve Frigo üçlü grubu oluştu. Rubio ise takibini sürdürüyor.

32 kilometre kala: Liderliği ele geçiren Healy, takipçilerine 15 saniyelik fark açıyor. Genel klasmancıların yer aldığı grupta ise tempo oldukça düşük. Armirail dinlenme gününe pembe mayo ile girebilir.

31 kilometre kala: McNulty, Frigo’yu geride bırakıp, Healy ile farkı 10 saniyeye kadar indirmeyi başardı. Frigo 25 saniye ve peloton da 7 dakika geride.

30 kilometre kala: Tırmanış zirvesini ilk sırada geçen Healy, maksimum puanı alarak, Dağların Kralı klasmanında 108 puana yükseliyor. McNulty ve Frigo’nun ardından zirveyi dördüncü sırada geçecek Rubio, 116 puana yükselerek, 114 puanlı Pinot’yu geride bırakarak 144 puanlı Bais’in ardından ikinci sıraya yerleşecek.

27 kilometre kala: İniş bölümünde Brandon McNulty, Ben Healy’yi yakalamayı başarıyor. 

25 kilometre kala: Bahrain-Victorious 40 kişiden oluşan ana grupta tempoyu yükseltiyor. Genel klasmanda altıncı sırada bulunan Damiano Caruso için çalışıyorlar. 

20 kilometre kala: Liderler Brandon McNulty ve Ben Healy’nin hemen arkalarındaki Marco Frigo’ya karşı 35 saniyelik avantajları bulunuyor. 

16 kilometre kala: Marco Frigo pes etmiyor. Lider ikili ile arasındaki farkı 20 saniyeye kadar indirdi. 

11 kilometre kala: Frigo lider ikili ile arasındaki farkı 10 saniyeye indirdi.

10 kilometre kala: Frigo farkı kapatarak McNulty, Healy ikilisine katılmayı başardı. Son 10 kilometrede 3 kişilik bir yarış izleyeceğiz.

8 kilometre kala: Lider üçlünün arkasında Rubio ve Mollema ikilisi 1:15 geride yer alıyor. 

7 kilometre kala: Lider grupta McNulty ilk atağı yapan isim oluyor. Marco Frigo takibe liderlik etmek istemiyor ve Ben Healy’yi çalışmaya zorluyor.

6 kilometre kala: Healy’nin temposuyla McNulty’yi yakaladıktan sonra, Frigo atak yapan isim oluyor.

5 kilometre kala: 17 kişiyle başlayan kaçış grubunda son bölüme girilirken yalnızca 3 bisikletçi kaldı.

3.5 kilometre kala: Ben Healy hamlesini yapıyor ancak McNulty’yi sarsmayı başaramıyor. Frigo ise takip etmekte zorlanıyor. İtalyan duvara çarpmış gibi görünüyor.

2.5 kilometre kala: Bergamo tırmanışı sona erdiğinde öndeki ikili Frigo’ya 19 sani fark atmış durumda. İniş bölümünde McNulty ve Healy arasında 1e1 izleyeceğiz.

Son kilometre: Frigo müthiş tempoyla McNulty ve Healy’yi geride bırakmayı başardı. Ancak son bölümde birlikte çalışan ikili Frigo’yu son düzlükte geçmeyi başarıyor. McNulty Healy’yi de geçerek etap galibiyetini hanesine yazdırıyor. Healy ikinci, Frigo ise üçüncü sırayı alıyor.

15. etabın özeti:

15. etapta ilk 10 sıra ise böyle şekillendi:



15. etabın ardından genel klasman ilk 10:

Jonathan Milan sprint klasmanında liderliğini sürdürdü:

Dağların Kralı klasmanında ise Davide Bais liderliğini korudu:

Tur bir günlük dinlenmenin ardından, 23 Mayıs Salı günü Sabbio Chiese-Monte Bondone arasında koşulacak 203 kilometre uzunluğundaki 16. etap ile devam edecek. 

16. etabın profili:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.