Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam sokaklarında esrar kullanımı artık yasak

Esrar satışının ve tüketiminin serbest olduğu Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yeni bir dönem başlıyor. Sokakta esrar tüketenler bundan böyle 100 euro ceza ödeyecek.

Amsterdam kentinin sakinleri uzun zamandır, kente her yıl gelen 18 milyon turistin büyük çoğunluğunun amacının esrar tüketimi olduğunu ve “taşkınlık” yaptıkları şikayetinde bulunuyordu. Amsterdam Belediyesi de esrar tüketimini ve “taşkınlığa” neden olabilecek aktiviteleri kademeli olarak kısıtlamaya başlamıştı. Geçen ay, hafta sonları dükkanlardaki alkollü içecek satışı yasaklanmış ve genelevler ile barlar için daha erken kapanış saatleri belirlenmişti.

Yeni alınan karlarla birlikte, genelevleriyle tanınan “Red Light” bölgesi ve çevresinde açık bir şekilde esrar tükettiği tespit edilen kişiler önce uyarılacak, tüketimi devam ettirmeleri durumunda 100 euro ceza kesilecek.

Yasal esrar satışı kentin önemli gelir kaynaklarından biri olsa da, Amsterdam sakinlerini şikayetçi olmaya iten haklı sebepler var. Kente esrar tüketmek için gelen birçok turist sokaklara, kanala ve kapı önlerine tuvaletlerini yapıyor, sokaklarda çöplerini bırakıyor ve geç saatlere kadar gürültüye neden oluyor.

Amsterdam’ın birçok noktasına sokakta esrar tüketiminin yasak ve 100 euro cezası olduğunu belirten posterler asıldı.

Hıristiyan Demokrat Partisi üyelerinden Diederik Boomsma, yasaktan mutlu: “Nihayet kamuya açık alanlarda esrar içmek yasaklandı. Buraya tatile gelebileceğini düşünen ahlaksızlara önemli bir mesaj gönderdik. Tüm esrarkeşlere duyurulur, gidin başka yerde kafayı çekin!”

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema’nın daha farklı planları da var. Halsema, şehirdeki genelevlerin başka bir bölgeye taşınmasıyla birlikte, yasal esrar satışının yapıldığı kafelerin de sadece Amsterdam sakinlerine açık olmasını planlıyor.

İşletme sahipleri ise Amsterdam’a gelecek olan turist sayısının azalmasından endişeli. “Bulldog” isimli kahve dükkanının (yasal esrar satışının yapıldığı kafeler) sözcüsü Jim Zielinski, “Amsterdam’ın ruhu, Amsterdam’ı bu kadar olağanüstü yapan şey yavaş yavaş yok ediliyor. Bu bir Jenga oyunu gibi. Her seferinde bir blok alıyorlar ve bir noktada her şey çökecek” dedi. Zielinski’ye göre çözüm, mevcut yasaların daha iyi işlemesi: “Şehirde çöp atan, sokaklarda bağırarak dolaşan insalara bir türlü engel olunamıyor.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.