Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosova’da Sırp halk, Arnavut belediye başkanlarını protesto etti | NATO Barış Gücü müdahale etti

Yerel seçimlerin ardından Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesi, Kosova topraklarında yaşayan Sırpları öfkelendirdi. Zveçan’daki hükümet binaları önünde toplanan protestoculara polis ve asker, biber gazıyla müdahale etti. Sırp halkın protestoları, NATO Barış Gücü askerleri tarafından yatıştırılmaya çalışıldı.

Seçimlerin ardından Sırpların yaşadığı bölgelerde Arnavutların belediye çoğunluğunu alması ve belediye binalarındaki Sırbistan bayrakları yerine Kosova bayrağı asılması, olayları şiddetlendirdi. Sırbistan destekli siyasi parti “Sırp Listeleri” başkan yardımcısı Igor Simic, “Sadece 50 oy aldıkları için bu sahtekar belediye başkanlarına izin vermeyin. Arnavutlar bile bunlara oy vermedi.” dedi.

Zveçan kentindeki protestolarda, sabah erken saatlerde belediye binasının önünde bir grup toplandı ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanının belediye binasına girmesini engellemeye çalıştı. Kosova polisi ve Sırp halk arasındaki gerginliğe, NATO Barış Gücü askerleri müdahale etmeye çalıştı. Kosova polisi, araçlarından birinin yakıldığını ve bazı araçlara Sırbistan ve Rusya sembolleri içeren provokatif yazılar yazıldığını söyledi. NATO yaşananları, “kabul edilemez” olarak tanımladı.

Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vucic, 50’den fazla Sırpın yaralandığını açıkladı ve orduyu savaş alarmına geçirdi, güçlerini Kosova sınırına yaklaştırdı.

25 NATO askeri yaralandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti bölge halkının güvenmediği liderleri göreve getirmeye çalışarak, kaos yaratmaya çalışmakla suçlanıyor. Kosova’da yaşayan nüfusun yüzde 90’ından fazlası Arnavutlar olsa da, kuzey bölgelerinde çoğunluk Sırplar.

Nisan ayında Kosova’da yaşayan Sırplar, yerel seçimleri boykot etmiş ve sandığa gitmemişti. Sırplar sandığa gitmeyince, belediye meclisleri ve belediye başkanlıkları Arnavutlara kaldı.

Kosova, Şubat 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, ABD, AB ülkelerinin çoğu ile birlikte dünyadaki 193 ülkeden 101’i Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor. Sırbistan, Rusya, Çin, Hindistan ve Kosova’da yaşayan Sırplar, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve hala Sırbistan’ın bir parçası olarak görüyor.

Novak Djokovic de mesaj yolladı

Tek Erkekler dünya 3 numarası Sırp tenisçi Novak Djokovic de Roland Garros’da mücadele ederken Kosova’da yaşananlar için çağrıda bulundu. Djokovic maçının ardından kameraya “Kosova, Sırbistan’ın kalbidir. Şiddeti durdurun” yazdı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.