Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Belki şimdi, belki sonra – “Yerli ve Milli Spor Bakanı” adayımız Mesut “Oezil”(!)

Almanya Milli Takımı forması ile Dünya Kupası’nı kaldırmış, Real Madrid, Arsenal gibi dünya devlerinde forma giymiş Alman futbolcu Mesut Oezil, rivayet odur ki yeni dönemde Spor Bakanlığı için ismi geçenler arasındaymış. Gerçektir, değildir bu kısmı kısa süre içerisinde öğreneceğiz. 

Başlıkta bir hata yok. 30’undan sonra Türk olduğunu hatırlayan Mesut Özil bir dönem Almanya Milli Takımı formasının arkasında “Oezil” yazarak çıkıyordu. Açıkçası fotoğrafını bulmak için aradım lakin, ne hikmetse gezindiğim her yerden kaldırılmıştı. Biraz oyuncunun Almanya’yı seçme sebeplerini analiz edeyim dedim. Deutsche Welle’nin (DW) 2009 yılında yaptığı “Mesut Özil resmen Alman oldu” haberine de Türkiye üzerinden girilemediğini fark ettim. Neyse ki DNS ile haberi okuma fırsatım oldu. Sayfalara erişim yasağı, fotoğrafların silinmesi de “Spor Bakanı” dedikodularını şimdi olmasa da sonrası için kuvvetlendiriyor.

Mesut’u eleştirirken iki farklı açıdan bakmak gerek. Gurbetçi ve futbolcu ayrımında durmak gerekiyor. Gurbetçilik gerçekten zor. Orada “Auslaender” (yabancı), burada “Alamancı” denilir. Aidiyet bakımından sıkıntılı mevzular. Almanya’daki yükselen ırkçılık bu durumu daha da zorlaştırıyor. Mesut Özil’in gurbetçi olarak memleketi Türkiye’ye ve dedelerinin şehri Zonguldak’a bağlı olması, kendisini bu topraklara yakın hissetmesinden normal bir şey olamaz. Almanya’da eğitim de görsen, yıllarca çok paralar da kazansan insan kabul gördüğü yerde mutlu olur.

Futbolcu Mesut Oezil ise Türkiye Milli Takımı yerine neden Almanya’yı seçtiğini, 2018 yılında Ayşe Arman’a verdiği röportajda şöyle anlatıyor: “Ailem kararı bana bıraktı. Ama hepsinin görüşünü sordum ve dinledim. Sonunda Almanya için karar verdim. Annem, Türkiye için oynamamdan yanaydı. ‘Köklerin orası evladım’ dedi. ‘Dedenler, ninenler Türkiye’den geldiler!’ Amcam da bu görüşteydi. Bana Zonguldak’ı anlattı, oraya gittiğinde içinde kabaran duygulardan söz etti. Ama ben hiç onun gibi hissetmiyordum! 17 yaşına kadar sadece iki defa, yaz tatilinde Zonguldak’a gitmiştim. Tamam iyiydi ama evimdeymişim gibi de gelmemişti.” Elbette 17 yaşına kadar iki kere Zonguldak’a giden Mesut’un duygusal bir bağ oluşturması beklenemezdi. 

Milli takım seçimindeki pragmatist yaklaşımını da yine aynı röportajda, “Uzun uzun düşündüm ve aileme kararımı açıkladım. Alman Milli Takımı’nda oynayacaktım. Hayattaki en büyük hayalim olan üst düzey bir futbolcu olabilmek için bunu yapmam gerektiğini düşündüm” diye açıklamıştı. Ayşe Arman ile olan röportajda geçen Mesut’un babasının, “Türkiye’nin şimdiye kadar aldığı en büyük başarı 2002 Dünya Kupası üçüncülüğü, Almanya’nın ise 1954, 1974 ve 1990’da Dünya şampiyonluğu var” cümlesi de genç bir sporcunun geleceği adına en doğru yolu seçmesi açısından yanlış gözükmüyor.

2009 yılında DW’nin “Mesut Özil resmen Alman oldu” başlıklı DNS ile girilebilen haberine göre de Mesut Özil ilk defa Almanya Milli Takımı formasını giydikten sonra şöyle bir demeç vermişti: “En başından beri Almanya için oynamak istiyordum. Türk Milli Takımı formasını giymem hiç gündeme gelmedi. Almanya adına oynayabildiğim için çok gururluyum”.

Şimdi gelelim Mesut Oezil’den, Özil olduğu döneme…

Mesut harika yılların ardından, oyun tarzı ve futboldaki tempo değişimine ayak uyduramayarak Arsenal tarafından 2018 yılında kadro dışı bırakıldı. Hatta İngiliz takımının “rezerv kadrosuna” yollandı. Burada antrenmanlara çıkmayan Mesut, rezerv kadro ile çalışan antrenör(lere) rüşvet verip kendisini yok yazdırmadığı iddiasıyla da Ada basınını bayağı bir meşgul etti. Bu haberi de bulmanız zor çünkü büyük bir ihtimal, “göklerden gelen karar” neticesiyle silinmiş olabilir.

Mesut ile ilgili İngiliz The Sun’ın yayınladığı görüntülerde, Arsenal’li futbolcunun uyuşturucu partisinde olduğu paylaşılmıştı. Arsenal bu görüntüleri doğruladı ve oyuncuları uyaracaklarını açıkladı. Haberi manşetten duyuran İngiliz The Sun gazetesi, Londra’da düzenlenen söz konusu partiye 70’ten fazla kadının da katıldığını yazmıştı. 2018 Ağustos ayında sezon başlamadan önce yapılan partide Arsenal’in diğer yıldız isimleri Alexandre Lacazette, Matteo Guendouzi, Pierre-Emerick Aubameyang, Henrikh Mkhitaryan ve Shkodran Mustafi gibi isimler de yer alıyordu. Futbolcuların pahalı içkilerin yanı sıra “Hippy Crack” adlı nitrojen oksit uyuşturucu maddeyi balonların içerisine hazırlanan düzenekle içlerine çektikleri ve kendilerinden geçtikleri görülmüştü. 

Kariyerindeki çakılma ile Türkiye defterini açan Mesut Oezil, Fenerbahçe’ye 2021’in Ocak ayında transfer oldu. Bu dönemde aktif olarak kullandığı sosyal medya hesaplarından “Osmanlı” dönemini anlatan TRT dizilerine olan hayranlığını da daha yüksek sesle dile getirmeye başladı Mesut Özil. Ne hikmetse, kariyerindeki düşüş ile Başakşehir’e transferi, politikaya giden yol için gerekli bir adımdı. Neticede Göksal Gümüşdağ’ın AKP ile olan yakın ilişkileri malum. 

Bild’in haberine göre Mesut Özil yeni dönemde “Gençlik ve Spor Bakanı” olacak. Açıkçası bu ihtimali şu an için olası görmüyorum. Fakat ileride ismi ilk geçecek isimlerden. Mesut’un hangi ülke vatandaşı olduğunu bilmiyorum. Bir ara kendisinin “Mavi Kart”ı olduğunu okumuştum. Seçme ve seçilme hakkı var mıdır, yoksa “göklerden gelen karar” ile yerli ve milli spor bakanımız Mesut Özil mi olacak bunu kısa süre içerisinde öğreneceğiz. 

(Mavi Kart; Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına verilen resmi bir belgedir. Mavi Kart sahibi kişiler, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan aynen yararlanırlar. Ancak, bu kişilerin, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapma yükümlülüğü bulunmaz.)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.