Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da yarım milyon kişi sokağa çıktı: Hükümet geçmiş dönemlerdeki “Rus etkisini” araştıracak

Başkent Varşova’da toplanan yüzbinlerce protestocu, ülke tarihinin en büyük eylemlerinden birini gerçekleştirdi.

Protestocular, hükümetteki Hukuk ve Adalet Partisi’ne (PiS) karşı yürüdü. Yürüyüşe katılanlar arasında bir diğer eski başbakan ve eski cumhurbaşkanı Lech Walesa da vardı. Yürüyüşte 500 binden fazla kişinin olduğu düşünülüyor. Enflasyon, hayat pahalılığı, kadın ve LGBTİ+ hakları gibi birçok konu eylemcilerin gündemindeydi. PiS toplantıyı bir “nefret yürüyüşü” olarak tanımladı. Varşova ve Krakow gibi kentlerde toplanan protestocular, Polonya ve AB bayrakları sallıyordu.

Protestoların nedeni, Polonya parlamentosundan geçen hafta geçen bir yasa tasarısı. Yasaya göre bir komisyon, 2007-2022 arasında ülkedeki “Rus etkisini” araştırabilecek. Söz konusu komisyonların çoğu üyesinin hükümet milletvekillerinden oluşacağı ve muhalefet lideri ve eski başbakan Donald Tusk’a “zarar vermek için” oluşturulduğu düşünülüyor. Komisyon, söz konusu kişilerin “Rus etkisi” altında olduğunu tespit ederse siyasi yasaklar da verebilecek.

2007 ve 2014 arasında başbakanlık yapan Tusk, daha sonra Avrupa Konseyi başkanlığı yaptı. Bu görevi sona eren Tusk, Polonya siyasetine geri döndü.

Donald Tusk

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da bu yetkilerin kaldırılması için değişiklik önerdi. Uzmanlar, Polonya’nın ana muhalefet lideri ve Sivil Platform (PO) partisinin başkanı Tusk da dahil olmak üzere, bu yasanın insanlara karşı kullanılabileceğini belirtiyor. Polonya muhalefeti, söz konusu yasa tasarısının bu yıl yapılacak parlamento seçimlerinde PiS’in elini güçlendirebileceğini söylüyor.

Donald Tusk da protestocuların yanındaydı, “Demokrasi sessizlik içinde ölür ama siz bugün demokrasi için sesinizi yükselttiniz, sessizlik sona erdi, haykıracağız!” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.