Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Veda ediyorum” demişti | Kılıçdaroğlu CHP grup toplantısında konuşacak 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklandıktan sonra veda ettiği TBMM grup toplantılarına geri dönecek. Kılıçdaroğlu’nun 97 gün aradan sonra salı günü partisinin grup toplantısında konuşma yapması bekleniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) salı günü kapalı grup toplantısı yapacak. Ardından 13:30’da açık grup toplantısına geçilecek. Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklandıktan sonra “Bu kürsüye veda etmek için buradayım” diyerek TBMM grubuna veda eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden CHP grup toplantısına katılması ve grup konuşması yapması bekleniyor.

Seçimlerin ardından TBMM’de 28. dönem için milletvekilleri kayıtlarını yaptırdı, yeni yasama dönemi için ant içme töreni tamamlandı. Meclis bugün (7 Haziran) yeni dönem için Meclis başkanını seçiyor. 

TBMM’de salı günü CHP’nin kapalı grup toplantısı yapması bekleniyor. Buna göre CHP grubu önce kapalı bir grup toplantısı yapacak. Ardından geçtiğimiz dönem olduğu gibi 13:30’da kapalı grup toplantısı yapılacak. 

Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili olmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine CHP Grup Başkanı olarak Özgür Özel seçildi. 

Adaylığı açıklandıktan sonra partisinin 7 Mart’ta yapılan grup toplantısında yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, “Bu kürsüye veda etmek için buradayım” demişti. Cumhurbaşkanlığı yarışını kaybeden Kılıçdaroğlu’nun 97 gün aradan sonra salı günü TBMM’de, CHP grup toplantısında konuşma yapması bekleniyor. 

“Yanlış olan partili cumhurbaşkanlığıydı”

CHP’li bir yetkili, Kılıçdaroğlu’nun grup kürsüsünden konuşacağını belirterek şunları söyledi:

“Genel Başkan Cumhurbaşkanı adayı olarak bir tercih yaptı. Cumhurbaşkanı adayı olarak rozetini çıkarttı. Deprem bölgesinde, mitinglerde, vatandaşların arasında kendi partisine yönelik çalışmadı. Bütün Türkiye’yi kucaklayan bir şekilde çalıştı. Şimdi grup toplantıları devam edecek. Kılıçdaroğlu’nun grup toplantılarına devam etmesi normal olacak. Yanlış olan partili cumhurbaşkanlığıydı. Bu nedenle genel başkan rozetini çıkartmıştı.”

“Grup Başkanı, Genel Başkan’ı temsilen orada”

Başka bir CHP’li yetkili ise henüz Kılıçdaroğlu’nun grup toplantılarına başkanlık edip etmeyeceği konusunun konuşulmadığını belirterek, “Genel Başkan’ın tavrı önemli. Grup Başkanı Genel Başkanı temsilen orada. Genel Başkan kendisi konuşmak isterse gelir konuşur. O konuda henüz kararlaştırma yapmadık ama karara varılır” diye konuştu. 

İlk uygulamayı AKP yapmıştı

Milletvekili olmadıkları halde partilerin genel başkanlarının Meclis kürsüsünden konuşması geleneği AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başlamıştı. 2002’de yapılan seçimlerde AKP tek başına iktidara gelmiş, Erdoğan yasaklı olduğu için milletvekili seçilememişti. Hükümet kurmakla Abdullah Gül görevlendirilmiş, Bülent Arınç TBMM Başkanı seçilmişti. Bu süreçte ilk kez genel başkanı parlamento dışında olan bir parti hükümette olunca, genel başkanın grup toplantılarına katılıp, katılamayacağı ve grupta konuşup, konuşamayacağı tartışılmışı. O süreçte parti genel başkanının milletvekili olmasa da partisinin grup toplan-tısına katılabileceği ve konuşabileceği karara bağlanmıştı.

Bu düzenlemeden sonra genel başkanları milletvekili olmayan partilerin genel başkanları grup toplantılarına katıldı ve konuştu. 2018’te cumhurbaşkanı adayı olan ve seçilemeyen Meral Akşener, milletvekili olmadığı helde partisinin grup toplantılarına katılıp, konuşma yapmıştı.

2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmuş, Akşener ise cumhurbaşkanı yardımcısı olmak istediği için milletvekili adayı olmamıştı. Bu nedenle şu anda CHP ve İYİ Parti’nin genel başkanları parlamento dışında kaldı ancak her ikisinin de haftalık grup toplantılarına katılması ve konuşması bekleniyor.  

OKUYUN: Kılıçdaroğlu TBMM grubuna veda etti, Akşener’e “Müteşekkirim” dedi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.