Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kira krizinde son durum: Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin lira

İstanbul, kira fiyatlarındaki fahiş artışın en çok can yaktığı kentlerin başında geliyor. Ev kiraları her geçen gün daha da yükselirken, doların da yükselişe geçmesiyle birlikte merkez ilçelerde 10.000 TL’nin altında ev bulmak giderek daha da zorlaştı. Medyascope ekibi kira fiyatlarındaki son durumu öğrenmek için Şişli ve Kasımpaşa’daki evlerin kiralarını yerinde inceledi.

Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin TL

Şişli’de emlakçıyla gezdiğimiz evin kirasının 25.000 TL olduğunu öğrendik. Emlakçıdan aldığımız bilgiye göre fiyatın bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden biri, evin eşyalı olması. Eşyalı olmayan benzer özelliklerdeki bir evin kirasının 20.000 TL civarında olduğunu aktaran emlakçı, binaların içinde asansör olup olmamasının bile daire fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi. İki sene önce benzer bir evin ne kadar fiyata kiralandığını sorduğumuzda ise verdiği cevap “7 bin TL” .

“Kasımpaşa’da 75 metrekarelik ev 11 bin TL’’

Kasımpaşa’da gezdiğimiz evin kira fiyatı ise 11.000 TL. Evin satışında yardımcı olan emlakçıyla konuştuğumuzda şikayetlerini şu şekilde aktardı:

“İşlerimiz şu anda sıfır noktasında. Devletimiz zararda. Faizler arttırıldı ve daire satışları tamamen durdu. Şu anda ne arayan ne de soran var. Hiç kimse dairesinden çıkamıyor.”

Kasımpaşa civarındaki ev fiyatlarını aktaran emlakçı iki sene önce 2000 TL’ye bile zor kiralanan dairelerin fiyatlarının bugün itibarıyla 11.000 TL’ye çıktığını belirtti.

Emlakçılara göre temel iki sebep: Yabancılar ve yüzde 25 artış sınırı

Konuştuğumuz emlakçılar kira krizine sebep olan iki unsur olduğunu aktardı. Emlakçılara göre kira artışında yabancı sayısındaki artışın da payı büyük. Medyascope’a konuşan emlakçı, yurt dışından gelen ve oturma izni alan yabancı uyruklu vatandaşların Türk lirasının değer kaybından faydalanarak piyasadaki arz ve talep dengesiyle oynadıklarını belirtti.

Emlakçıların değindiği diğer bir konu ise kiralardaki yüzde 25 artış sınırı. TBMM Genel Kurulu’nda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmişti. Bu sınırın ev sahipleri üzerinde ciddi sıkıntılar yarattığını ifade eden emlakçı, “Ev sahibi iki sene önce yedi bin liraya kiraya verdiği daireyi bugünün şartlarında 25 bin liraya kiralayabilir ama kiracı o evden çıkmıyor çünkü neden çıksın? Artış sınırı ev sahiplerini çok olumsuz etkilese de kirada oturan vatandaşı da çok zor durumda bırakıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.