Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan da “kabullendi”: İşte yabancı finans kuruluşlarının faiz tahminleri

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı; Hafize Gaye Erkan’ın da Merkez Bankası başkanlığına atanmasının ardından gözler 22 Haziran’da yapılacak Para Politikası Kurulu’na (PPK) çevrildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin ardından ilk ziyaretini yaptığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan dönüşü olası faiz artışına dair konuştu. Yüksek faiz artışına ilk kez yeşil ışık yakan Erdoğan, “Bakanımızın atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘hayırlı olsun’ dedik” diye konuştu.

KKTC ve Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faiz artışı sinyalini verdi. Kimilerinin “Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor?” diye bir yanılgı içerisine girdiklerini belirten Erdoğan, politikalarında aynı pozisyonu koruduğunu vurguladı:

“Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da Mehmet Şimşek’in atanmasına ilişkin konuşan Erdoğan, ilk kez faiz artışına yeşil ışık yaktı:

“Kendisine de gerekli olan beklentilerimizi söyledik. bu adımlarla birlikte de gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek Merkez Bankası Başkanımız bizi mahcup etmeyecekler ve hayırlısıyla güzel neticeleri de alacağız diye düşünüyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çok sayıda uzman, 22 Haziran’da toplanacak Para Politikası Kurulu’nda (PKK) politika faizinde bir artışa gidileceğini düşünüyor. İşte yabancı finans kuruluşlarının tahminleri:

  • JPMorgan

ABD’li yatırım bankası JPMorgan’ın öngörüsü, Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da yapacağı PPK toplantısında politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 25’e yükseltmesi yönünde. JPMorgan’ın müşterilerine gönderdiği bilgi notunda Türkiye’de politikada faizinin 2023 yılı sonunda yüzde 30’a yükseleceği belirtildi ve şöyle denildi: “Türkiye’de riskler yukarı yönlü. Türkiye’nin sıkılaşan kredi koşullarından dolayı bu yılın ikinci yarısında resesyona girmesini bekliyoruz.”

Merkez Bankası
  • Deutsche Bank

Deutsche Bank da Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda yeni atamalar sonrası daha ılımlı ve ortodoks para politikası karışımına dönülebileceği tahminini paylaştı.

Raporda “Bu noktada tam bir değerlendirme yapmak zor ancak TL’deki hızlı değer kaybı, ilk anda büyük bir faiz artırımını gerektiriyor. Diğer yandan hükümetin kredi büyümesinde çöküşe neden olmamak için bir denge sağlaması gerekiyor” denildi.

İlk toplantıya dair tahmin ise şöyle:

“Politika faizi ilk seferde yüzde 25’e yükseltilebilir veya haziran ve temmuzda üst üste faiz artırımı olabilir. İkinci senaryoda faiz önce yüzde 18-20 civarına, temmuzda da yüzde 25 seviyesine yükselebilir. Bu artışın son olup olmayacağı soru işareti ve TL’nin hareketi ile portföy akışlarına bağlı olacak. Faizin yüzde 30’un üzerine çıkması ihtimalini de dışlamıyoruz.”

  • Goldman Sachs

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın öngörüsüne göre, “Ortodoks politika yapıcılar Türkiye’de faiz yüzde 40’a çıkarabilir”. Ekonomiye getirilen yeni ekibin ortodoks ekonomi politikaları temsil ettiğini ve Merkez Bankası’nın faiz artırma yoluna gidebileceğini söyleyen Goldman Sachs, “Döviz kuru ve enflasyon beklentileri istikrara kavuştuğunda faizlerin hızla düşürülebilecek ve muhtemelen yıl sonuna kadar yüzde 25’e gerileyecek” dedi.

  • Morgan Stanley

Morgan Stanley de Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda Türk Lirası’nda değer kaybı ve yüksek faiz oranı bekleyenlerden. Morgan Stanley, müşterilerine gönderdiği bilgi notunda Şimşek’in göreve getirilmesini geleneksel politikalara dönüş olarak yorumladı.

Tahminleri ise şöyle:

“Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasının ve TCMB yönetiminde beklenen değişikliklerin yapılmasının ardından politika faizinde normalleşme bekliyoruz. Para politikasında kademeli bir normalleşmenin tercih edileceğini düşünüyoruz. 22 Haziran’da gerçekleşecek toplantıda politika faizinin yüzde 8,5’ten yüzde 20’ye yükselmesini, ağustos ayında da yüzde 25’e çıkabileceğini öngörüyoruz.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.