Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partili Metin Gürcan’a “casusluk” suçundan 5 yıl hapis cezası

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, “siyasi ve askeri casusluk” suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Metin Gürcan’ın “devletin gizli kalması gereken bilgilerini para karşılığında yabancı devlet görevlilerine verdiği” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Kapalı yapılan duruşmaya Gürcan ve avukatları katıldı.

Soruşturma aşamasında yedi ay tutuklu kalan ve daha sonra serbest bırakılan Gürcan, beraatını talep etti. Mahkeme heyeti de, “devletin güvenliği ve siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan Gürcan’ı beş yıl hapis cezasına mahkum etti.

Metin Gürcan hapse girmeyecek ama haftanın belli günlerinde ikametgahına en yakın polis merkezine giderek imza atacak.

Ne olmuştu?

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla başlattığı bir soruşturma nedeniyle 26 Kasım 2021’de İstanbul’da gözaltına alınmış ve aynı gün Ankara’ya sevk edilmişti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde 28 Kasım 2021’de ifadesi alınan Gürcan, ertesi gün (29 Kasım 2021) akşam saatlerinde Ankara Adliyesi’ne sevk edilmişti. Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesince tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Metin Gürcan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlenmişti. İddianamede savcılık, Gürcan hakkında 20 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

Teknik ve fiziki takip sonucunda Gürcan’ın yabancı devlet görevlileriyle yaptığı görüşmelerin ortaya çıktığı aktarılan iddianamede, elde edilen fotoğraflara yer verilmişti. İddianamede, Gürcan’ın “devletin gizli kalması gereken bilgilerini para karşılığında yabancı devlet görevlilerine verdiği” öne sürülmüştü.

Gürcan, iddianamede yer alan ifadesinde 2019 yılından itibaren talep eden kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti verdiğini belirtmişti. Danışmanlık hizmetlerini Türkiye ve Türkiye’ye komşu birçok ülkeye ilişkin verdiğini aktaran Gürcan, bu bilgilerin herkesin erişimine açık olduğunu, casusluk faaliyeti yürütmediğini ve gizli belgeler paylaşmadığını öne sürmüştü. Gürcan, diplomatlarla düzenli olarak görüştüğünü, analizler sunduğunu, karşılığında para aldığını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.