HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, Emek ve Özgürlük İttifakı içindeki gerilimin seçim sonuçlarını ve tabanı etkilediğini ancak kabahati ittifak ilişkilerine yıkmanın, yanlış olacağını söyledi. Turan, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmaları durumunda ise Erdoğan’ın kazanması halinde HDP’nin sorumlu tutulacağına dikkat çekti.
Emek ve Özgürlük İttifakı Koordinasyonu, 14 Haziran’da seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirme toplantısı düzenlemiş ve toplantı sonrasında yapılan açıklamada seçimlerde hedeflenen sonuçların alınmadığını paylaşılmıştı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Rıdvan Turan, Medyascope’a seçim sonuçları ve İttifak’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Turan, cumhurbaşkanı adayı çıkarmamanın bir hata olduğunu düşünmediğini belirterek “İlk turda Erdoğan’ın alması durumunda bunun ihalesi tamamen bize kesilecekti çok yoğun tartışmaların merkezinde olacaktık” diye konuştu.
Haber için görüşmek istediğimiz Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerine, iki gündür ulaşmaya çalıştık ancak taleplerimize yanıt vermediler.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Yürütme Kurulu üyesi Rıdvan Turan sorularımızı yanıtladı:
Seçim ve seçim sonucunu değerlendirmek için yapılan kurul toplantılarından ne sonuç çıktı?
“Bize ait olan eksiklikler, ittifak politikalarımızdaki eksiklikler söz konusu. Partinin daha örgütlü çalışması, halkla ilişkilerin daha güçlü kurulması, çalışmaların daha yoğun sürdürülmesi sonuçları çıktı. İktidarın militarist yöntemlerle sürdürmüş olduğu saldırının da başarısızlıkta payının olduğu ifade edildi. Partimiz, örgütsel ve politik olarak bütünlüklü bir yeniden yapılanma sürecine girecek. Örgütümüzü tartışacağız, yapmaya başladığımız halk toplantılarını birlikte eksikliklerimizi halkla birlikte onların eleştirel süzgecinden geçirerek, onların eleştirilerini temel alarak bu yeniden yapılanma sürecini sürdüreceğiz. Bu halk toplantıları, partimizi daha sonra genel konferansa ve kongreye taşıyacak.”
Oylarınız neden düştü? Kurullarda bunun tespitini yaptınız mı?
“Bu değerlendirmeye devam ediyoruz. Çok önemli faktörlerden bir tanesi cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na verilen oyların yanlışlıkla CHP’ye de basılmış olması durumu var. Bunlar başat meseleler olarak ele alındı ama aynı zamanda partimizin örgütsel eksiklikleri, politik olarak söylenmesi ve yapılması gerekenlere dair eksikliklerini içeren bir değerlendirme yapıldı.”
“Yeşil Sol Parti’yi tanıtamamışız”
Yeşil Sol Parti’nin yeni bir isim olması sorun yarattı mı?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Tabii tabii, onu söylemek istedim zaten. Çok sayıda insan hâlâ her şeye rağmen partimizi yeterince tanımadığından dolayı yanlış oy vermeye gitti ya da sandığa yeterince insanın gitmemesiyle ilgili bir sonuç doğurdu. Yeterince tanınmıyor olması çok önemli bir eksiklikti. Belli ki biz becerememişiz ve Yeşil Sol Parti’yi tanıtamamışız.”
“İlk turda Erdoğan’ın alması durumunda bunun ihalesi tamamen bize kesilecekti”
İttifak’ın ve partinin cumhurbaşkanı adayı çıkarmaması bir hata mıydı?
“Ben nihai olarak cumhurbaşkanı adayı çıkarmamanın bir hata olduğu kanısında değilim. Belki iki adaya düşene kadar Halkların Demokratik Partisi ve Yeşil Sol Parti kendi adayını çıkarabilir ve çevresine bir kampanya verebilirdi bu faydalı da olabilirdi ama şunu da gözden ırak tutmamak gerekirdi. İlk turda Erdoğan’ın alması durumunda bunun ihalesi tamamen bize kesilecekti çok yoğun tartışmaların merkezinde olacaktık. O nedenle ben nihai olarak söylüyorum son tahlilde verdiğimiz kararın çok yanlış bir karar olduğunu düşünmüyorum.”
“Kuruluş aşamasındaki HDP paradigmasını gündeme taşımak hedefimiz olacak”
Parti önümüzdeki süreçte nasıl bir politika izleyecek?
“Zaten oldukça yetkin diyebileceğimiz bir programımız var. Politik planda eksikliklerimiz bu programın gerekliliklerini yeterince hayata geçirememiş olmamızdan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Amerika’yı yeniden keşfetmek yerine temel önceliğimiz kendi çerçevemize daha uygun örgütsel bir politika, faaliyet sürdürmektir. Türkiye’nin belki en güçlü programına sahibiz fakat bunu gerçekleştirme konusundan eksikliklerimiz var. Kuşkusuz, politikayı programı yeniden tartışacağız. Hiçbir tartışma politik tezler olmadan sürdürülemez ama temel önceliğimiz bu programatik çerçeveyi daha güçlü bir biçimde hayata geçirmek olacak. Kuruluş aşamasındaki HDP paradigmasını bir biçimiyle gündeme taşımak ve daha güçlü biçimde bunu örgütlemek hedefimiz olacak.“
“İttifak’ın, hem de ayrı listelerden girmenin toplam sayımızı düşürdüğünü düşünüyorum”
İttifak içindeki gerilim seçim sonuçlarını ve tabanı etkiledi mi?
“Ben etkilediğini düşünüyorum. Hem İttifak’ın hem de ayrı listelerden girmenin toplam sayımızı düşürdüğünü düşünüyorum. Sadece düşünmüyorum bunu nesnel verileri de var. Bütün bu eleştirileri ve tartışmaları İttifak hukukuna zarar vermeden, dengeli biçimde sürdürmek önemlidir. Eksikliklerden ders çıkararak, sonraki dönemde daha dikkatli olmak doğru olacaktır. Bütün kabahati İttifak ilişkilerine yıkmak ‘Bu yanlış’ demek son derece tutarsız ve yanlış olur. İttifak, bizim politikamızın temelinde HDP’yi HDP yapan önemli faktörlerden bir tanesidir. Dolayısıyla eksiklikleri İttifak politikasının omuzlarına yıkarak buradan çıkma kolaycılığına hiç kimsenin yönelmemesi gerekir. İttifak yine olacak. Yine güçlü ittifaklar kuracağız ama tabii daha iyi konuşarak, ittifak okulunu daha temelli biçimde belirleyerek yapacağız.”
“İttifaksız girilseydi bile çok ciddi yüzdelere tekabül edebilecek bir tarafı olmazdı”
Seçimlere ittifaksız girilseydi parti daha çok oy alır mıydı? Bu hiç konuşuldu mu?
“Bu konuda bir takım spekülasyonlar olabilir ama ben bu konuda çok öyle düşünmüyorum. Şöyle, belki HDP’nin almış olduğu oylarda bir artış söz konusu olabilecektir ama toplamda bakıldığında çok ciddi yüzdelere tekabül edebilecek bir tarafının olmayacağı kanısındayım. Ben, ittifak politikamızı sorgulamaya ihtiyaç olduğu kanısında değilim.”
“Hedef, kayyumun gasp ettiği belediyeleri, daha da fazlasını tekrar almak olacak”
Parti’nin yerel seçimlerde hedefleri neler olacak?
“Henüz gündeme gelmedi ama bizim yaklaşımımız esas olarak kayyumun bizden gasp etmiş olduğu bütün belediyeleri, daha da fazlasını tekrar almak olacak. Bunun için de Kürdistan başta olarak iddia sahibi olduğumuz her yerde güçlü bir çalışma içerisinde olacağız. Yerel seçimlere bir ittifakla mı gireceksiniz sorusuna vereceğim bir cevap yok. Partinin merkez organlarında henüz tartışma gündemi değil.“
“Beştaş’ın söylemi ittifak güçlerine karşılık ifade ettiği bir şey değildi”
Meral Danış Beştaş bir soru üzerine partinin üç büyük şehirde aday çıkarabileceğini söylemişti…
“Evet, o genel geçer bir söylemdi. Bu, ittifak güçlerine karşıtlık temelinde ifade ettiği bir şey değildi. ‘Biz burada büyük hata yaptık da bir daha yan yana gelmek doğru değildir’ biçiminde değil de ‘Evet, biz bunu yapabiliriz, yapma durumumuz, olanağımız, olasılığımız var’ anlamında. Teorik olarak zaten bu böyle bağımsız parti olmamız sebebiyle bu böyle.”