Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız gazetesinin çalışanları grevde: Aşırı sağcı yeni patronu boykot ediyorlar

Fransa’nın uzun zamandır yayın yapan basın kuruluşlarından haftalık Le Journal Du Dimanche’ta (Pazar Gazetesi) grev krizi var. Gazetenin çalışanları, yeni patronlarının “sağcı” kimliği nedeniyle iş bıraktı.

Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Monde’un ilk olarak duyurduğu habere göre, Le Journal Du Dimanche’ın başına sağcı ve aşırıcı duruşuyla bilinen Geoffroy Lejeune’ün geçeceği söylendi.

Kendilerini “tarafsız ve bağımsız” olarak tanımlayan Le Journal Du Dimanche çalışanları olaya büyük bir tepki gösteriyor ve kurumlarından bir yalanlama bekliyor. JDD çalışanlarının aldığı ortak kararla gazete, karar yalanlanana veya geri alınana kadar faaliyetlerini durduracak.

JDD’nin Recep Tayyip Erdoğan’ı kapağına taşıdığı sayılarından biri:
“Erdoğan nasıl Fransa’ya sızıyor?”

Le Journal Du Dimanche’ın internet sayfasından, grev kararı ve arkasında duran nedenler açıklandı:

“Okuyucularımıza,

Journal Du Dimanche’taki grev nedeniyle, JDD web sitesi 22 Haziran Perşembe günü saat 17.30’dan itibaren güncellenmeyecektir. JDD editörleri, Geoffroy Lejeune’ün yeni direktör olarak atanma ihtimaline karşı grevde olacak.

JDD’nin yazı işleri çalışanları olarak, Perşembe günü gazetenin yeni genel müdürü olarak Jérôme Béglé’nin yerine Geoffroy Lejeune’ün atanacağını öğrenince şaşkına döndü. Bu atamaya şiddetle karşı çıkıyoruz.

Aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinin eski yayın yönetmeni olan Geoffroy Lejeune, JDD’nin 75 yıldır savunduğu değerlerin tam tersi fikirleri ifade etmektedir. Aynı durum, Éric Zemmour’un fikirlerine yakın gerici bir sağcı figür olan ve ekibe katılması beklenen Charlotte d’Ornellas için de geçerlidir.

Geoffroy Lejeune’ün yönetimi altında Valeurs Actuelles nefret söylemleri ve yanlış bilgiler yaydı. Yazarı ve yayın editörünün Danièle Obono’ya karşı ırkçı hakaret suçundan mahkum edilmesine yol açan bir makale de onun sorumluluğu altında yayınlandı.

JDD’nin bu yola girmesine izin vermeyi reddediyoruz. JDD bir fikir gazetesi değildir. Taraf tutmadan siyaseti seven, bağımsızlığına bağlı, ciddiyeti ve ılımlılığıyla tanınan bir gazetedir.



JDD web sitesi 22 Haziran Perşembe günü saat 17.30’dan itibaren güncellenmeyecektir.”

Geoffroy Lejeune

Kaynak: JDD & Le Monde

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.