Üç parti grup kuramadı | Anlaşmazlık konuları: Saadet Partisi’nin ‘Çatı benim’ ısrarı, İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Birliği

Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi Meclis’te grup kurmak için kolları sıvamıştı ancak görüşmeler sırasında DEVA Partisi ortak grup kurmayı reddetti. Reddetme sebepleri arasında Saadet Partisi’nin kendi tüzel kişiliği altında bir grup kurmak istemesi olduğu öğrenildi. 

Parti yetkililerinden edinilen bilgilere göre Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında ikili ve üçlü görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde Meclis’te grup kurma, tek parti olarak birleşme konuları değerlendirildi. Grup kurma konusunda her partiden yedi milletvekili verilmesi, bu 21 milletvekilinden birinin genel başkan olması, üç partinin tüzel kişiliklerini koruması, üç partinin genel başkanının grup toplantılarına katılarak konuşması seçeneklerden biriydi.

Saadet Partisi kendi çatısı altında toplanılmasını istedi

Saadet Partisi, ayrı partiye itiraz etti ve Saadet Partisi çatısı altında birleşilmesini önerdi. Öneriye Gelecek Partisi sıcak baktı ancak DEVA Partisi sıcak bakmadı. Ayrı parti ismiyle grup kurulması konusunda da DEVA Partisi, parti yetkili kurullarında da değerlendirme yaptıktan sonra yetkili kurullarının bunu kabul etmediğini söyledi. DEVA Partisi, yedişer milletvekili verilerek grup kurulmasını “dolambaçlı” gördüklerini belirtti ve Saadet Partisi çatısı altında grup kurulmasını da “sürdürülebilir” bulmadı. 

Okuyun: Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi Meclis’te grup kuracak | Yeni bir merkez sağ partisi kurulmak isteniyor

Partiler arasında İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa konusunda görüş ayrılığı var

Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre partiler arasında Avrupa Birliği’ne bakış açısı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa konusundaki görüş ayrılığı var.

Babacan, eş genel başkanlığı kabul etmedi

Üç parti arasında grup kurma konusunda uzlaşma sağlanamayınca DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin grup kurması değerlendirildi ve eş genel başkanlık konusu konuşuldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan eş genel başkanlığı kabul etmedi. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında grup kurma görüşmeleri sürüyor ancak iki taraf da görüşmelerden umutlu değil. 

“Hepimizin birbirimize ihtiyacı var ancak olmadı”

Görüşmelere katılan bir parti yöneticisi, tarafların “Meclis’te çatı partisi kurularak belki bu ileride birleşmeye gider” fikriyle yola çıktığını ancak olmadığını söyledi: “Hepimizin birbirimize ihtiyaç var ancak olmadı.”

Okuyun: Demokrat Parti TBMM’de kurulacak yeni grupta yer almayacak: “Meclis çalışmalarını DP tüzel kişiliğiyle sürdüreceğiz”

Gelecek Partisi’yle görüşmeler devam ediyor

Edinilen bilgiye göre Saadet Partisi en başından kendi partisi adı altında bir grup kurmanın daha faydalı olacağını söyledi ve etmeye de devam edecek. Yeni bir çatı parti seçeneğinin de konuşulduğunu belirten yetkili, çatı parti seçeneğinin faydalı olmayacağına dair genel bir kanaat olduğunu söyledi. Saadet Partisi, grup kurma ihtiyacıyla ilgili müzakerelere devam ediyor ve bu konuda Gelecek Partisi’yle biraz daha sıkı bir diyalog içinde. 

“Çok da kıymetli değil biz işimize bakıyoruz”

Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre DEVA Partisi teşkilatlarının büyük çoğunluğu grup kurma fikrine sıcak bakmadı. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi görüşmelerinin sürdüğüne işaret eden bir yönetici:

O nedenle çok da kıymetli değil biz işimize bakıyoruz. Sonuç alabilirsek beraber kuracağız yoksa kendi partimizde siyaset yapacağız.”

Ne olmuştu?

Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi, 15 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarında ortak grup kurulması başta olmak üzere siyasi alandaki işbirliği modelleri hakkında istişarede bulunduklarını açıklamıştı. Medyascope’un yetkililerden öğrendiği bilgilere göre grup kurma aşamasında masada üç ihtimalin konuşulduğu vurgulanmıştı. Birinci ihtimal yeni parti kurarak tek bir parti altında toplanmak. İkinci ihtimal isimleri birleştiren bir çatı parti kurmak. Üçüncü ihtimal ise yeni kurulacak partiye milletvekili verip, grup kurmasını sağlayarak diğer üç partinin tüzel kişiliklerinin korunması ve sürdürülmesi. Üçüncü ihtimale göre, yeni kurulacak partiye 22 milletvekili verilecek ve genel başkanlar kendi partilerinin başında kalmaya devam ederken kurulacak olan partinin başına ise milletvekillerinden birinin geçebileceği söyleniyordu. 

Yerel seçimlere giderken güç merkezi oluşturarak yeni bir merkez sağ partisi kurmak istediklerini söyleyen parti yöneticileri böylece Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) oy alabilecek çekim merkezi yaratabileceklerini dile getirmişti.

Demokrat Parti İzmir milletvekili Salih Uzun, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve, Gelecek Partisi’nin Meclis’te grup kurma çalışmalarında yer almayacaklarını söylemişti. Grup kurma çalışması aşamasında DP’nin üç milletvekili ve parti yetkilileri ile de görüşüldüğünü vurgulayan Uzun, kurulacak yeni gruba “Katılmama kararı” aldıklarını ve Meclis çalışmalarına Demokrat Parti olarak katılacaklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.