Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi Meclis’te grup kuracak | Yeni bir merkez sağ partisi kurulmak isteniyor

Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi TBMM’de grup kurmak için kolları sıvadı. Yerel seçimlere giden süreçte AKP’den oy alabilecek yeni bir merkez sağ partisi kurulacak.

Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi’nin dün (15 Haziran) yayımladıkları ortak açıklamada Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın bir araya gelerek seçim sonuçlarını değerlendirdikleri belirtildi. Açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarında ortak grup kurulması başta olmak üzere siyasi alandaki işbirliği modelleri hakkında istişarede bulundukları bildirildi. Medyascope üç siyasi partiye Meclis’te grup kurma sürecini, grup kurmanın avantajlarını ve sürecin ne zaman sonuçlanacağını sordu. 

Meclis’te grup kurmak için var olan üç ihtimalin yolu da yeni partiden geçiyor

Parti yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre önümüzdeki hafta birçok şeyin netleşeceği, Meclis tatile girmeden ise grubun kurulacağı bildirildi. Süreçte epey mesafe katedildiğini söyleyen yetkililer, son aşamada olduklarını belirtti. Grup kurma aşamasında masada üç ihtimalin konuşulduğu vurgulandı. Birinci ihtimal yeni parti kurarak tek bir parti altında toplanmak. İkinci ihtimal isimleri birleştiren bir çatı parti kurmak. Üçüncü ihtimal ise yeni kurulacak partiye milletvekili verip, grup kurmasını sağlayarak diğer üç partinin tüzel kişiliklerinin korunması ve sürdürülmesi. Üçüncü ihtimale göre, yeni kurulacak partiye 22 milletvekili verilecek ve genel başkanlar kendi partilerinin başında kalmaya devam ederken kurulacak olan partinin başına ise milletvekillerinden birinin geçebileceği söyleniyor. 

AKP’den oy alabilecek bir merkez sağ partisi kurulmak isteniyor

Üç partinin bu yöntemlerden biriyle birleşerek merkez sağdaki boşluğu doldurması, yerel seçimlere giderken güç merkezi oluşturarak yeni bir merkez sağ partisi kurmak istediklerini söyleyen parti yöneticileri böylece Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) oy alabilecek çekim merkezi yaratabileceklerini dile getirdi.

Saadet Partisi’nden bir yetkili de üç partinin yetkili kurullarının bu konuyu konuşacağını, ardından liderlerin bir araya gelmesiyle sonuca varılacağını söyledi. Grup kurulması için anlaşmaya varıldığı takdirde üç partinin çatısı altında değil, bağımsız bir grup oluşturacak yapı üzerinde de konuşulduğu bilgisi verildi.

Grubun işleyişi protokole bağlanacak

Grup toplantılarında konuşma sırasının nasıl olacağına ilişkin sorumuza yanıt veren Saadet Partisi yöneticisi, sırayla konuşulacağını ama bütün bunların bir protokole bağlanacağını, ortak çalışma usulünün belirleneceğini ve sürecin o usul çerçevesinde yürütüleceğini kaydetti. 

Demokrat Parti ile görüşüldü ama teklif götürülmedi

Meclis’te grup kurma konusunda Demokrat Parti (DP) ile hem genel başkanlar düzeyinde hem de alt düzeyde görüşmelerin yapıldığı ancak grup kurma teklifinin yapılmadığı öğrenildi. Demokrat Parti’nin birlikte hareket etme yaklaşımının olduğu fakat grupta ve partide olmayacağı kaydedildi. 

“Grup kuramadığınız zaman Meclis’te çok vasıflı çalışamazsınız”

Konuyla ilgili konuştuğumuz başka bir Gelecek Partisi yöneticisi Meclis’te grup kurmanın avantajlarını şöyle anlattı:

“Grup kuramadığınızda istediğiniz zaman kürsüde konuşamıyorsunuz. İstediğiniz çalışmayı yapamıyorsunuz. Yeriniz, yurdunuz belli değil. Yetkiniz olmadığı için Meclis’te çok vasıflı çalışamazsınız ama grubun çok büyük faydaları var. Grup Başkanı, grup vekili, idare amirleri oluyor ama bundan ziyade topluma dönük çalışabilecek bir potansiyel oluyor. Azınlıkta kaldığınız zaman Meclis’te etkinlik gösteremiyorsunuz ve oradaki çalışmalardan ne katkı alabiliyorsunuz ne de fayda katabiliyorsunuz. İşin doğrusu vekil boşa düşüyor. O yüzden grup kurmak çok kıymetli ve özel. Genel başkanlar düzeyinde görüşmeler devam ediyor. Umarım çok kısa sürede bir sonuç alır, birlikte bir grup kurarız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.