İSTANBUL (Medyascope) – TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’de atanmış genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile seçilmiş genel başkan Özgür Özel arasında yaşanan yetki krizine ilişkin Meclis’in taraf olmayacağını söyledi. TBMM’nin “mahkeme yerine konulamayacağını” belirten Kurtulmuş, iki taraftan gelen yazıların işleme alındığını ancak ortaya çıkan çelişkinin CHP’nin kendi kurumsal mekanizmaları içinde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, CHP Genel Merkezi’ne iki taraf arasındaki çelişkinin giderilmesiyle ilgili bir yazı gönderileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’deki yetki krizine taraf olmayacaklarını belirtti.
- Meclis, Kılıçdaroğlu ve Özel’den gelen yazıları işleme aldı, ancak çelişkiyi CHP’nin çözmesi gerektiğini söyledi.
- Kurtulmuş, CHP Genel Başkanlığı’na resmi yazı göndereceklerini ve çelişkinin giderilmesini talep edeceklerini ifade etti.
- Grup toplantıları hakkında Meclis’in müdahil olma yetkisi olmadığını vurguladı.
- Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmaları için zemin olduğunu ve uzlaşmaya açık bir siyasi ortam bulunduğunu açıkladı.
Bilmeniz gerekenler
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya ziyareti öncesi, CHP’de “mutlak butlan” sonrası ortaya çıkan genel başkanlık ve grup yönetimi krizine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kurtulmuş, Meclis’in parti içi ihtilaflarda taraf olmayacağını vurgulayarak, “TBMM kendisini mahkeme yerine koyamaz” dedi.
“Meclis Başkanlığı taraf değildir”
Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı’nın CHP’de yaşanan tartışmalarda herhangi bir inisiyatif alma yetkisi bulunmadığını belirterek, “Meclis Başkanlığı, tüm grupların yönetimiyle ilgili sadece gruplardan gelen bilgiye göre hareket eder. Meclis kurulduğundan beri böyledir. Herhangi bir parti içi ya da grup içi ihtilafın tarafı değildir” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu ve Özel’den gelen yazılar işleme alındı
CHP’de atanmış genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile seçilmiş genel başkan Özgür Özel arasında ortaya çıkan yetki tartışmasına ilişkin Meclis’e her iki taraftan da resmi yazı ulaştığını açıklayan Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu’ndan gelen yazının ardından Kılıçdaroğlu’nun Meclis kayıtlarında yeniden CHP Genel Başkanı olarak işlendiğini söyledi.
Hemen ardından CHP Grubu’ndan gelen yazıyla Özgür Özel’in Grup Başkanlığı’na ilişkin bildirimin de kabul edildiğini belirten Kurtulmuş, “Sayın Özel’in kapısındaki Genel Başkanlık tabelasını kaldırarak Grup Başkanı tabelasını koyduk” dedi.

“Çelişkiyi CHP çözmeli”
Ortada açık bir çelişki bulunduğunu kaydeden Kurtulmuş, bu durumun çözüm adresinin TBMM olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Biz Meclis Başkanlığı olarak bize gelen yazılar çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Eğer bu yazılarda bir çelişki varsa ki öyle görünüyor, bu çelişkinin giderilme yeri TBMM Başkanlığı değildir. Cumhuriyet Halk Partisi bu meseleyi kendi iç dinamikleri ve kurumsal yapısı çerçevesinde çözmeli ve sorunu ortadan kaldırmalıdır.”
Kurtulmuş, CHP Genel Başkanlığı’na kısa süre içinde resmi yazı gönderileceğini de açıklayarak, “Bu çelişkinin giderilmesini talep edeceğiz. Bundan sonraki tartışmalarda Meclis Başkanlığı’nın resen işlem yapma yetkisi yoktur” diye konuştu.
Grup toplantısı tartışmasına yanıt
CHP’de salı günü yapılması planlanan grup toplantısına ilişkin tartışmalar da gündeme geldi. Kurtulmuş, grup toplantılarının nasıl yapılacağının tamamen partilerin kendi iç yönetmelikleriyle ilgili olduğunu belirterek, “Meclis Başkanlığının ‘şöyle yapın, böyle yapın’ deme yetkisi yoktur” dedi.
TBMM TV’nin yayın yapıp yapmayacağı sorusuna ise “Usulüne uygun şekilde yapılırsa TBMM TV her grubu yayınlar” yanıtını verdi.
“Terörsüz Türkiye sürecine yansımamalı”
Kurtulmuş, CHP’deki iç gerilimin “Terörsüz Türkiye” başlığı altında yürütülen yeni süreçte Meclis çalışmalarını etkilememesi gerektiğini de söyledi.
Tüm partilerin yer aldığı komisyon çalışmalarında geniş bir mutabakat zemini oluştuğunu belirten Kurtulmuş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk asrının en önemli sorunu olan terörün sona erdirilmesi gibi milli bir meseleye bu ayrışmanın yansıtılmamasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.
“Yeni Anayasa için zemin var”
Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Kurtulmuş, mevcut Meclis aritmetiğinin uzlaşmaya daha açık olduğunu savundu. “Hiçbir partinin tek başına anayasa yapma gücü yok. Bu müzakereye açık bir siyasi zemin demektir” diyen Kurtulmuş, bu dönemde yeni anayasa yapılamaması halinde toplumun uzun süre anayasa tartışmalarına mesafeli yaklaşabileceğini söyledi.







