HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Nuray Özdoğan, Kobani davasında yargılanan sanıkların dün (3 Temmuz) yapılan duruşmada, savunma için ek süre talep ettiklerini söyledi. Özdoğan, savcının esas hakkındaki mütalaasının beş bin sayfadan fazla olduğunu ve çoğu siyasetçi olan müvekkilleri için makul bir savunma süresi verilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası, Sincan Cezaevi’nde görülüyor. Dün (3 Temmuz) avukatlar, savunma için ek süre talebinde bulundu. Savcılık ise ek süre taleplerinin reddi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme, sanıkların ve savunma avukatlarının ek süre taleplerini değerlendirerek, karara bağlayacak. Medyascope, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Nuray Özdoğan’a ek süre talebini ve hukuki gerekçelerini sordu.
Özdoğan, dünkü Kobani Davası’nın duruşma periyodunda müvekkillerin ve avukatların sözlü olarak ek süre talebinde bulunduklarını belirterek “Avukatlar sırayla bulunuyor ama mahkeme henüz karar vermedi bugün devam edecek duruşma” dedi. Özdoğan, “Mütalaası üç-dört sayfa olan dosyalarda bile en az iki-üç ay süre verilirken hepsi siyasetçi olan ve siyasi söylem ve eylemlerin yargılandığı, mütalaası beş bin iki yüz sayfa olan bir dosyada, bu sürelerle savunma hazırlamak imkansız gibi bir şey” diye konuştu.
Okuyun: Mithat Sancar: “Kobani Davası, iktidarın işine ne zaman yarayacaksa o tarihte biter”
“Verilen süreler dosyayı kapsamlı incelemeyi sağlayacak süreler değil”
Mahkemenin zaten mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre verdiğini ancak verdiği sürelerin dosya kapsamında genelde çok kısa süreler olduğunu söyleyen Özdoğan, şunları söyledi:
“Bu mahkeme sadece bu iş için görevlendirilmiş bir mahkeme. Savcısı, heyeti, kalemi… Yani şu an baktıkları tek dosya, özel bir yargılama yürütülüyor ama avukatlar açısından öyle değil, baktığımız başka dosyalar ve müvekkiller var. Müvekkiller açısından yargılanan tutuklular dahil devam eden birçok dosyaları var, cezaevi koşullarındalar. Mahkemenin kendisine göre verdiği duruşma periyotları ve verdiği süreler müvekkiller ve bizim açımızdan savunma yapamama demek. Oldukça yetersiz. Dosyayı kapsamlı incelemeyi sağlayacak süreler değil.”
“Dosyada ciddi eksiklikler var”
Özdoğan, mahkemenin kısa sürelerle hızlıca savunmaların tamamlanmasını beklediğini vurgulayarak “Dosya, savunmalar bittiğinde de karar aşamasına geliyor. Oysaki dosyada hâlâ çok ciddi eksiklikler var” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Dosyada müvekkillerinin yedi kişinin ölümü ve azmettirmek suçuyla suçlandığını belirten Özdoğan, “Azmettirme suçundan cezalandırabilmeniz için öncelikle yargı kararıyla o olayın failinin kesinleşmesi gerekir ama bu siyasetçilerin azmettirmekle suçlandıkları olayların dava dosyalarında kararlar kesinleşmiş ve failler tespit edilmiş değil, kesinleşmemiş olanlar var” dedi.
“Üç-dört sayfa olan dosyalarda en az iki-üç ay süre veriliyor”
Kobani Davası için “özel bir yargılama” yürütüldüğünün altını çizen Özdoğan, yapılmak isteneni şu sözlerle anlattı:
“Bu özel yargılamalarda yapılan uygulamada yoğun bir duruşma trafiğine sıkıştırma, dosyaya vakıf olunmasını engelleme, delilsizleştirme, bilgileri belirsizleştirme dolayısıyla dosyaya hakim olmanızı engelleme ve kısa sürelerle baskı yaratarak dosyayı sonuçlandırma. Böylelikle bir yöntem izlenecek. Bizim de itirazımız buna. Mütalaası üç-dört sayfa olan dosyalarda en az iki-üç ay süre verilirken, hepsi siyasetçi olan ve siyasi söylem ve eylemlerin yargılandığı, mütalaası beş bin iki yüz sayfa olan bir dosyada, bu sürelerle savunma hazırlamak imkansız gibi bir şey.”
“Makul süre talep ettik”
Özdoğan, mahkemeden savunma için makul süre talep edildiğini belirterek “Avukat olarak bana sorarsanız beş altı aydan aşağısı değildir ama mahkeme ne takdir eder, bilmiyoruz” diye konuştu.
Yasada bir makul sürenin bir belirtisinin olmadığını söyleyen Özdoğan, “Yasa bize şu kadar sürede olsun demiyor yasa ‘Savunma hakkı kutsaldır’ diyor. Yargılananın kendini en iyi temsil edeceği makul zamanlar, makul süreler verilir ama buna şu kadar verilir denmez çünkü her dosyanın kapsamı farklıdır. Bu büyük bir dosya” diye belirtti.
“Sonuç bugün ya da yarın belli olacak”
Özdoğan, mahkemenin dosyayı tasnif etmediğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Dosya muhtemelen şu an 500 klasörü geçmiş bir dosya. Dosyanın tasnifi,avukat ve yargılananlara bırakılmış durumda. Aslında mahkemenin ve savcının yapması gereken kısım da bize kalmış durumda ve bu verilen süre bize bunları yapmamıza uygun değil.”
Özdoğan mahkemenin savunma için talep ettikjleri ek süre konusunda bugün ya da yarın bir karar vermesini beklediklerini söyledi.