Yunan Sahil Güvenliği, 500’den fazla göçmenin ölümüne mi neden oldu?

Geçtiğimiz ay Yunanistan açıklarında batan bir göçmen teknesindeki 500 kişi kayıp. 500 kişinin artık, hayatını kaybettiği düşünülüyor. Hayatta kalanların anlattıklarına göre teknenin alabora olup batmasına, Yunan Sahil Güvenliği neden oldu. Guardian’ın araştırmasına göre, bu doğru olabilir.

14 Haziran’da yaşanan faciada 104 kişi kurtulmuştu. Libya’dan İtalya’ya hareket eden ve 700 kişiye yakın kişiyi taşıyan tekne, Yunanistan açıklarında alabora olup batmıştı. Kurtulanlar, Yunan Sahil Güvenliği’nin tekneyi, hücumbotlarına bağlayarak sürüklediğini ve kontrolü kaybedip alabora olmasına neden olduğunu söylüyor. Yunan Sahil Güvenliği bu iddiaları reddediyor.

Batan göçmen teknesi 7 saat boyunca hareket edemedi, Yunan Sahil Güvenliği müdahalede bulunmadı

Batan teknenin son fotoğrafı.

Forensis isimli Berlin merkezli bir araştırma şirketi, teknenin 3 boyutlu bir modelini yaptı. Guardian, Almanya haber servisleri ARD/NDR/Funk VE Yunan araştırma kuruluşu Solomon, Forensis ile ortak bir soruşturma yürüttü. Olay yerine yakın başka bir Yunan Sahil Güvenlik hücumbotunun olaya müdahale etmemesi ve Frontex’in (AB Sınır ve Sahil Güvenliği Ajansı) yardım tekliflerine üç kez yanıt verilmemesi gibi detaylar ortaya çıktı.

Forensis; sahil güvenlik kayıtları, batan teknenin kaptanının ifadesi, uçuş rotaları, deniz trafiği verileri, uydu görüntüleri ve yakındaki ticari gemiler ve diğer kaynaklar tarafından çekilen videolardan elde edilen bilgileri kullanarak batmadan önceki son saatlerin haritasını çıkardı. Alabora olarak batan teknenin hareketlerinin, Yunan Sahil Güvenliği’nin ifadesi ile çelişiyor.

Teknenin batıya devam etmek isterken, Yunan Sahil Güvenliği tarafından güneye döndürüldüğü ve en az bir saat boyunca hareketsiz kaldığını belirlendi.

Hayatta kalanlardan iki kişi, Yunan Sahil Güvenliği’nin tekneyi nasıl çektiğini ve tarif etmek için 3D modeli kullandı. Aktarılanlara göre Yunan hücumbotu tekneyi sürüklemeye başladıktan sonra, zaten motorları çalışmayan teknenin iyice kontrolü kaybedildi ve alabora olmasına neden oldu.

Hayatta kalanlardan biri, 3D model üzerinde yaşananları tarif ediyor.

Hayatta kalanların anlattığına göre tekne, en az 10 dakika boyunca sürüklendi. Yunan Sahil Güvenliği’nin her zaman yaptığının aksine olay anlarını kameraya kaydetmemesi, yasa dışı bir aksiyon alınma ihtimalini güçlendiriyor. Yunan hücumbotları, Frontex tarafından destekleniyor ve Frontex, mültecilerle ilgili yaşanan olayların kayıt altına alınmasını istiyor.

Yunan Sahil Güvenliği, mürettebatın “kurtarma operasyonuyla” meşgul olduğu için bu anlar kaydedemediğini söyledi.

Avrupa Birliği, olayla ilgili “şeffaf” bir soruşturma yürütülmesini istiyor. Frontex, Yunan Sahil Güvenliği’ne fon sağlamayı durdurmayı düşünüyor.

Teknede kaçakçılık yapan dokuz Mısır vatandaşı, kasıtsız adam öldürme, gemi kazasına neden olma ve göçmen kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklandı.

Gemideki tahmini 750 kişinin yarısına yakını, Pakistan vatandaşıydı. Kurtulan 104 kişinin çoğu erkek. Geminin alt bölümlerinde bulunan ve alabora anında kaçamayarak öldüğü düşünülen yaklaşık 500 kişinin çoğunun kadınlar ve çocuklar olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.