Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı Alman Futbol Müzesi’nde ne arıyor?

24 Haziran’dan 1 Temmuz’a kadar Almanya’daydım. Düsseldorf ve Dortmund’u gezme fırsatım oldu. Dortmund’da Signal Iduna Park’a ve Alman Futbol Müzesi’ne (Deutsches Fußballmuseum) gidebilmek planlarım arasındaydı. 

Almanya futbol tarihinin anlatıldığı ve milli takımın yıllar süren gelişimini harika bir görsel anlatımla sunan Alman Futbol Müzesi’ne ba-yıl-dım. Siyah tonların hâkim olduğu müzeyi gezmek için üst kata çıktığınız yürüyen merdivenlerde, tüm Alman kulüplerin taraftarları karikatür olarak resmedilmiş ve sesleriyle size tribünlerden sahaya çıkış havasını veriyor. Zaten girişte de sizi 1954 Dünya Kupası kazanan kadronun anlatımı karşılıyor. 

Müzede harika detaylara önem verilmiş. Efsane kaleci Oliver Kahn’ın eldivenlerinden, Daum’un takımı motive etmek için yürüdüğü kırık cam şişesine kadar… Mesela Almanya’nın kazandığı 2014 Dünya Kupası sırasında ESA (Avrupa Uzay Ajansı) için görev yapan astronot Alexander Gest’in,  yanında götürdüğü Almanya Milli Takım formasında şampiyonluktan sonra kendisi işlediği yıldızı görmek gülümsetti. Kaç kilometre uzakta olursan ol, yıldızların arasında da yatsan forma üstündeki yıldızlar herkes için önemli. 

Müze hakkında sayfalarca yazmak isterdim fakat canımı sıkan bir fotoğraf gördüm. Dünya Kupaları’ndaki başarıların sıralandığı ve oyuncuların formaları, kramponları, eldivenleri gibi eşyalarının sergilendiği yerde “Fotoğraf Skandalı” adı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve futbolcular Mesut Özil ile İlkay Gündoğan’ın fotoğrafı sergileniyor. 2018 Dünya Kupası öncesi çekilen fotoğraf Almanya’da da büyük ses getirmişti.

Alman Futbol Federasyonu, “Erdoğan tarafından yeterince saygı görmeyen değerleri savunuyor. Bu nedenle uluslararası oyuncularımızın seçim kampanyalarında manipüle edilmeleri iyi bir şey değil” diye açıklamada bulunmuştu. 

Mesut’un siyasete yanlaması malum, İlkay’ın pek o taraflara ilgisi yok gibi duruyor. Fakat gelecekte ne olur kestirmek imkânsız. Seçim manipülasyonu için bu fotoğrafların kullanılması evet yanlış, lakin Alman Futbol Müzesi’nde “1” tane olumsuz bir anlatı yokken, sadece bu fotoğrafın, başarıların anlatıldığı yerde, “Skandal” başlığı ile konulması şık olmamış. Bu arada Mesut Özil ve İlkay Gündoğan kısa süre sonra dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşerek fotoğraflar çekilmişti. 

Steinmeier, iki oyuncuyla birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak “Yanlış anlaşılmaları düzeltmek iki futbolcu için de önemliydi” yazmıştı. Eğer bir yanlış anlaşılma varsa ve iki oyuncu da gelip vatandaşları olduğu ülkenin cumhurbaşkanı ile konuşup anlaştılarsa bu fotoğrafın orada işi ne? Türkiye’den gelen gurbetçi ailelerin çocuklarının, Türkiye Cumhurbaşkanı ile fotoğraf çekilmesindeki “skandal” nedir?

Ayrıca Katar’da 2022 Dünya Kupası düzenlendi. Alman futbolcular gökkuşağı pazubandı takmak istediler. FIFA engelledi ve onlarda ağızlarını kapatarak “sansürü” protesto ettiler. Katar’ın insan hakları karnesi çok zayıf. “Biz böyle bir ülkeye gittik, hem de istediğimiz pazubandını giyemedik, kimsenin haklarını savunamadık, futbolumuzu oynadık, döndük” diye de bir köşe yapıp kendileriyle yüzleşmelerini yıllar içinde görür müyüz? 

Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.