2023 Fransa Bisiklet Turu: 15. etabın galibi Wout Poels

Bisiklet sporunun büyük organizasyonlarından Fransa Bisiklet Turu’nun 110. edisyonunda 15. etap geride kaldı. Bahrain-Victorious takımından 35 yaşındaki bisikletçi Wout Poels kaçış grubunda yaptığı atakla galip gelirken, Jonas Vingegaard genel klasman liderliğini sürdürdü.

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun Les Gets les Portes du Soleil-Saint-Gervais Mont-Blanc arasında koşulan 179 kilometre uzunluğundaki 15. etabını, Bahrain-Victorious takımından 35 yaşındaki Hollandalı bisikletçi Wout Poels kazandı. Kaçış grubunda yaptığı atakla galibiyete giden Poels’in ardından, Jumbo-Visma takımından 28 yaşındaki Belçikalı bisikletçi Wout van Aert ikinci sırayı alırken, TotalEnergies takımından 24 yaşındaki Fransız bisikletçi Mathieu Burgaudeau üçüncü oldu. Genel klasman mücadelesinde ise Jonas Vingegaard ve Tadej Pogacar arasında büyük mücadele yaşansa da, iki bisikletçi de etabı aynı anda tamamladı. Vingegaard liderliğini sürdürdü.

Son kilometrede yaşananlar:

15. etabın profili:

Etabın son 50 kilometresinde öne çıkanlar

50 kilometre kala: 
Kaçış grubu Giulio Ciccone’nin liderliğinde %7 ortalama eğime sahip ve 4.4 kilometre uzunluğundaki Col des Aravis tırmanışına başlıyor.

45 kilometre kala: Atağını yapan Marc Soler tırmanış zirvesinde 2 puanı hanesine yazdırıyor. Kalan 1 puanı da Wout van Aert alıyor ve Ciccone için puan kalmadı.

36 kilometre kala: Neilands motosikletten su alamaya çalışırken kaza geçiriyor.

30 kilometre kala: Marc Soler, Wout van Aert ve Wout Poels yarışa liderlik ediyor ve takipçileri ile arasında 45 saniyelik mesafe bulunuyor.

20 kilometre kala: Son tırmanış öncesindeki iniş bölümünde lider üçlü avantajını 1 dakikanın üzerine çıkarıyor. 

11 kilometre kala: Üç lider Cote des Amerands zirvesine ulaşıyorlar. Poels’in temposuyla Soler biraz geride kalıyor. Zirvede atağını yapan Poels’a, van Aert da cevap vermiyor ve kendi temposunda ilerliyor.

10 kilometre kala: Marc Soler, van Aert’ı geride bırakıyor. 

8.5 kilometre kala: Tırmanış zirvesini ilk sırada geçen Poels 5 puanı alıyor. Van Aert 3, Soler 2 ve Martin de 1 puan alıyor. Peloton ise UAE Team Emirates’in liderliğinde düşük tempoyla tırmanışını sürdürüyor.

7 kilometre kala: Wout Poels takipçisi van Aert’a karşı açmış olduğu 30 saniyelik farkla kariyerinin ilk etap galibiyetine doğru ilerliyor. Genel klasman grubunda ise Tom Pidcock zorlanıyor.

5 kilometre kala: Poels arkasındaki van Aert’a karşı farkı 1 dakikaya yaklaştırdı. Tom Pidcock da genel klasmancılar grubuna geri dönüyor.

4 kilometre kala: Majka ve Adam Yates’in temposuyla genel klasman grubunda Jumbo-Visma’nın işi zorlaşıyor. Hindley, Bilbao ve Simon Yates de gruptan geri düştü.

3 kilometre kala: Sarı mayo grubu 6 kişiye düştü. Vingegaard’ın yanında takım arkadaşı olarak sadece Kuss varken, Pogacar’ın yanında iki takım arkadaşı bulunuyor.

2.5 kilometre kala: Kuss ve Rodriguez de düştü.

Son kilometre: Wout Poels 2 dakikanın üzerinde bir farkla etap galibiyetine gidiyor. Van Aert ikinci, Burgaudeau da üçüncü sırayı alıyor. Genel klasman grubunda ise Pogacar, lider Vingegaard’ya karşı atak yapmayı deniyor. Ancak Vingegaard bütün ataklara karşılık vererek mesafe açılmasına izin vermiyor ve ikili çizgiyi aynı anda geçiyor.

15. etabın özeti:

15. etapta ilk 10 sıra ise böyle şekillendi:

15. etabın ardından klasman liderleri:

https://twitter.com/LeTour/status/1680629895271948288?s=20

Tur bugünkü (17 Temmuz) dinlenme gününün ardından yarın (18 Temmuz) Passy-Combloux arasında koşulacak 22.4 kilometre uzunluğundaki bireysel zamanı karşı, 16. etap ile devam edecek.

16. etabın profili:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.