Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Epic Games, Türkiye’deki oyun geliştiricilerine ödemeleri durdurmaya hazırlanıyor | İşte sorunu aşmanın yolları

Epic Games markasına ait önde gelen dijital video oyunu mağazalarından Epic Games Store, Türkiye’deki yazılımcılara para ödemeyi durdurmaya hazırlanıyor. Epic Games, “uzun vadeli bir ödeme sistemi sağlayamadığı” gerekçesiyle 15 Ağustos itibarıyla Türkiye’deki yazılımcılara artık ödeme yapmayacak ama bu sorunu aşmanın yolları da var. Nilay Kamu hem sorunun odağındaki Türk oyun geliştiricileri, hem de Epic Games’le konuştu.

Bir garip sorun

Epic Games, yeni bir karar aldı ve bunu Türkiye’de yaşayan yazılımcılara gönderdi. Aldığı e-posta’yı Twitter üzerinden paylaşan oyun geliştiricisi ve yazılım mühendisi Dora Özsoy konunun duyulmasını sağladı.

Dora Özsoy’a Epic Games’den gelen e-posta

E-posta’da özetle şu deniyor: 100 dolara kadar olan nihai ödemeler 15 Ağustos’a kadar yapılacak. 100 doları aşan meblağlar ise ödenmeyecek ve içerik üreticisi hesapları aynı tarihte kapatılacak. Epic Games, bu meblağları nasıl ödeyeceğine dair ayrı bir bilgilendirme e-postası gönderecek. Gerekçe ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi, “Sürdürülebilir bir üçüncü parti ödeme aracının olmaması.”

Biz de bu konuyu Epic Games’e sorduk. Onlardan aynı yanıtı aldık.


Peki çözüm ne?

Çok mu karışık? Epic Games’le çalışan içerik üreticilerinden dinleyelim.

Dora Özsoy sorunun uzun zamandır olduğundan yakınıyor. Bir yıldır ödeme alamayan Özsoy, Epic Games’den “Çözüm arıyoruz” şeklinde geri dönüşler almış ama herhangi bir para yatmamış.

Son olarak, söz konusu e-posta gelmiş. Sistemi sorduğumuzda Özsoy, “Epic Games’in oyun geliştiricileri ile nasıl bir sistemi olduğunu bilmiyorum çünkü biz Steam Exclusive çalışıyoruz ancak yakın zamanda oyunumuz ‘Cardboard Town’ için Epic Games ile görüşme planlarımız var. Tweet’imde yanlış anlaşılan önemli bir kısım; bu sistem içerik üretici sistemi. Yani harita tasarımları, kostüm satış kodları gibi elementleri içeren sistem. Oyun geliştiricileri için Steam’de olduğu gibi ayrı bir ödeme sistemi ayırmış olabilirler” dedi.

Özsoy, Epic Games’in de duyurduğu gibi 15 Ağustos’ta 1 yıldır beklediği ücretini alıp, Epic Games ürünleriyle ilgili içerik üretimini durdurmayı ya da büyük oranda azaltmayı planlıyor.

Unreal Engine üzerine 15 yıldır çalışan, 3D modelleme uzmanı ve UE geliştiricisi Akif Akdemir ise yaşanan olayın tamamen Epic Games’in kendi ödeme sisteminden kaynaklandığını düşünüyor ve ekliyor:

“Epic Games’in bu kararını doğal buluyorum çünkü manuel olarak geliştiricilere ödeme göndermek bir sorun. Kendi otomatik ödeme sistemleri var. Bu sistem PayPal ile çalışıyor. Bütün dünyaya otomatik ödeme yaparken Türkiye ve Rusya’ya manuel ödeme gönderiyorlar. Halihazırda az geliştirici varken önünü kesmek istiyorlar. ‘Gelecek geliştiriciler PayPal ile gelsin, bunu bilsin’ diyorlar. Kısaca durum böyle.”

Konu hakkında yapılabilecek şeyi de söylüyor Akdemir: “Yurtdışında sanal bir şirket ve banka hesabı açıp ödeme alabilirler. Bu durum biraz sıkıntılı ama en basit çözüm budur. PayPal, Türkiye’de açılmadığı sürece çok geliştirici sorun yaşayacak ve yaşıyor da.”

PayPal Türkiye’den 6 Haziran 2016’da çekildi. Yurtdışından alınan ya da gönderilen ödemelerde kullanılan PayPal’ın çekilmesine gerekçe olarak ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi gösterilmişti.

Steam ödüyor, Epic Games ödemiyor, neden?

Epic Games ile Steam popüler platformlar ve oyunseverler tarafından farklı sebeplerle tercih ediliyorlar ancak Steam de yabancı bir kuruluş ve ödeme yöntemini Türkiye’ye göre ayarlamış durumda. Steam’de yer alan yöntemde ise geliştiriciler, hakedişlerini doğrudan banka hesapları üzerinden alabiliyor. SWIFT kullanılıyor ve Epic Games’in olmadığı için sistemi tamamen bitirdiği PayPal tercih edilmiyor.

Epic Games’in çözüm bulmak yerine neden tamamen sistemi devredışı bıraktığı henüz bilinmiyor.

Konu hakkında pek çok eleştiri de geldi. İşte Özsoy’un tweetine gelen bir yanıt:

Ödeme hakkında sorun yaşayanlar o kadar fazla ki:

Umut Faruk Dilli adlı bir kullanıcı ise UE Marketplace desteğinin kesilmediğine yönelik aldığı e-postayı paylaştı.

Yani, Epic Games Türkiye’deki yazılımcılara desteğini sürdürmek istiyor gibi gözükse de ödeme yöntemi sorununu yazılımcılardan çözmesini bekliyor gibi bir durum var ortada.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.