Yılın beklenen oyunu Starfield: Binlerce yeni gezegen ama tercih Mars’tan yana mı olacak?

Yılın en çok beklenen oyunlarından biri olmaya aday olan Starfield, 6 Eylül’de erişime açılıyor. Game Pass aboneleri için ücretsiz gelen oyun, Steam’de de yer alıyor. Bir uzay hikâyesinin çok ötesinde uzayı yeniden keşfetmeyi vadeden Starfield, Bethesda imzalı bir oyun. İşte oyun hakkında bilmeniz gerekenler.

Bilim kurgu kategorisinde yer alan RPG oyunu, Güneş Sistemi’nden 50 ışık yılı uzaklıktaki “yerleşik sistemler”de geçiyor. 2310 yılında başlayan ve bir süredir devam eden bir uzay savaşı var. Bu savaştan 20 yıl sonrasını oynadığımız Starfield, keşiflerden ve maceralardan oluşan bir senaryoyu bize sunuyor.

Oyun ilk duyurulduğunda keşfedilebilir binlerce gezegenin olmasıyla dikkat çekmiş, aylarca oyun hakkında yeni detayların gelmesini beklemiştik. O gün geldi ve çattı. Starfield artık oynanabiliyor ancak oyun daha resmen çıkmadan önce bazı kişiler oyunu deneyimleme imkanına ulaştı. Starfield’da konuşmalar doğrusal değil aksine tamamen aksiyon mekaniğine odaklanılmış. İstenirse birinci şahıs istenirse de üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanabiliyor. Oyunun performansı ve aksiyonu oldukça iyiyken, oyunun en büyük zorlukları arasında da görevler dizisi yer alıyor. Çünkü verilen kararlar sonuçları değiştiriyor.

Peki oyunda kaç ana görev var?

Derin bir hikâyesi bulunan oyunun Game Is Hard tarafından paylaşılan 19 ana görevi bulunuyor ancak çok daha fazla zaman harcamak gereken yan görevler var. Böylece oyunda kendi hikâyenizi oluşturup oynamak mümkün hale geliyor.

Starfield’da yer alan görevler şöyle sıralandı:

  1. One Small Step
  2. The Old Neighbourhood
  3. The Empty Nest
  4. Back to Vectera
  5. Into the Unknown
  6. All That Money Can Buy
  7. Starborn
  8. Further into the Unknown
  9. Short Sighted
  10. No Sudden Moves
  11. High Price to Pay
  12. Unity
  13. In Their Footsteps
  14. Unearthed
  15. Final Glimpses
  16. Missed Beyond Measure
  17. Entangled
  18. Revelation
  19. One Giant Leap

Oyunda bir de yetenek ağaçları bulunuyor. Starfield, Skyrim, No Man’s Sky ve Fallout-4 gibi popüler oyunların sevilen yönleriyle bize selam çakıyor. Touch Tap Play tarafından yapılan bir sıralama ile Starfield’da önce bazı yetenekleri açmanız gerekiyor. Buna göre S sınıfındaki yetenekler ilk açılması gerekiyor sonrasında, A, B, C ve D sınıflarındaki yetenekler açılmalı. Burada ilk S sınıfı yeteneklerin açılması öneriliyor ve fiziksel, sosyal, dövüş, bilim ve teknoloji gibi becerilere odaklanılması gerektiği belirtiliyor. IGN’e göreyse oyunun ana hikâyesi 17 saatte, hikâye ve yan görevler vs. ile 52 saat ve her şeyiyle 190 saat kadar oynanma sunuyor.

NPC’ler yönünden epey zengin olan oyunun sistem gereksinimleri de şöyle:

Minimum:

  • İşletim sistemi: Windows 10 22H2
  • RAM: 16 GB
  • Ekran kartı: AMD Radeon RX 5700 / NVIDIA GeForce 1070 Ti
  • Depolama alanı: 125 GB SSD
  • DirectX: Sürüm 12

Önerilen:

  • İşletim sistemi: Güncel Windows 10/11
  • RAM: 16 GB
  • Ekran kartı: AMD Radeon RX 6800 XT / NVIDIA GeForce RTX 2080
  • Depolama alanı: 125 GB SSD
  • DirectX: Sürüm 12

AMD ekipmanları ile oynayacaklar için de şöyle bir gereksinim listesi var:

  • 1080p çözünürlükte oynamak için:

İşlemci: AMD Ryzen 5 7600

Ekran kartı: AMD Radeon RX 7600

  • 1440p (2K) çözünürlükte oynamak için:

İşlemci: AMD Ryzen 7 7700X

Ekran kartı: AMD Radeon RX 6800

  • 4K çözünürlükte oynaman için:

İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D

Ekran kartı: AMD Radeon RX 7900 XT

Starfield’da belki de en dikkat çeken yanlardan biri de yer çekiminin her gezegende farklı olması. Bu da gerçek anlamda bir uzay oyunu oynadığınızı hissetmenizi sağlıyor. Uzay gemisi satın alınsa bile uzay gemisi sürme deneyimi simülasyon gibi olmuyor. Zaten oyunun böyle bir vaadi de yok. Yine de uzay gemisi detayı pek çok kullanıcının hoşuna gidecek.

Uzay gemisi oyunda yer alsa da sürüş deneyiminden de kullanmaya ihtiyaç duymuyorsunuz. Bundan da öte gezegenler arası seyahat için harita ekranını kullanmak ve kolayca gitmek mümkün oluyor. Yani her gezegeni uzay aracını sürerek, uzayın ve yıldızların derinliklerinden geçerek, Mars’a bir selam vererek, tanıdığınız bir gezegeni görerek geçiremiyorsunuz ya da geçir-mi-yorsunuz. Çünkü zaten tek tuş ile hızlı bir şekilde seyahat edilebiliyor.

Oyuncular gezegenleri No Man’s Sky’daki gibi keşfetmiyor. Gezegenlere özgürce girip çıkmak pek de mümkün değil. Hatta oyunda yayaysanız gerçek bir harita kullanamıyorsunuz. Bunun aksine düşük ayrıntılara sahip bir ekranla baş başasınız.

Oyunda üç arka plan hikayesinden birini seçiyorsunuz ve görevler de dahil olmak üzere pek çok şey değişiyor. Bethesda Game’in en iyi oyunu Starfield olur mu diye sorarsanız daha bilmiyorum ancak IGN yaptığı ve 63 binin üzerinde kullanıcının oy kullandığı ankette The Elder Scrolls V: Skyrim zirvede. Listede Elder Scrolls serisinden Morrowind, Oblivion, Skyrim ve Blades yer alıyorken Fallout 3,4 ve 76 eklenmiş. Listede açık ara farklı yani yüzde 52 ile The Elder Scrolls V: Skyrim kazanmış görünüyor. Ancak halen oy verilebiliyor hatırlatmakta fayda var. Yine de Skyrim’in zirveye çıkması şaşırtıcı değil çünkü bu oyunda devasa bir dünya sunuluyordu ve 2011 yılı için devrim denebilecek yönlere sahipti.

Washington Post’tan Gene Park’ın incelemesinde değindiğine göre Starfield, İngilizce’nin ve kapitalizmin her zamankinden güçlü bir şekilde hakim olduğu “Amerikan vizyonu” sunuyor.

Gelelim Starfield’a oyunda 70 saat geçirenler bile halen yapılması gereken görevlerin olduğunu ve oyunu tamamlamak çok daha fazlasının harcanması gerektiğini söylüyor. Oyunun yan görevlerine o kadar çok kendinizi kaptırıyorsunuz ki ana görevler unutulabiliyor ya da gözden kaçabiliyor.

Öte yandan 23 yaşındaki Sims gibi karakterinizi sıfırdan yaratabileceksiniz. Artık pek çok oyunda sunulan bu opsiyon, Starfield için de sunuluyor. İsteyenler oluşturdukları karakterlerin yüzlerine tıpkı Baldur’s Gate 3’teki gibi yara izi ya da çil ekleyebilecek.

Oyunda sorunlar da var. Öncelikle oyundaki karakterlerin yüz animasyonları Last Of Us veya God of War gibi oyunlardaki kadar çarpıcı değil. Bu da oyunun eleştirilmesine neden oluyor. Ancak bunun yanında gerçekçi ses deneyimi oyunun önemli artılarından oluyor. Oyun ilk etapta oldukça zorlu olarak geçiyor olsa da yine de Baldur’s Gate gibi oyunun içine girince alışıyorsunuz!

Starfield’da sevilen ve sevilmeyen şeyler oldu her oyunda olabileceği gibi ancak genel anlamda oyun “sevildi” ve öneriliyor.

Ben de sizler için ilerleyen günlerde oyunun detaylı incelemesini yapacağım ve bu oyunu satın almalı mı yoksa pas mı geçmelisiniz bunu aktaracağım.

Oyunun fiyatına gelecek olursak: Xbox Series S, Series X ve PC için sunulan oyun, Game Pass abonelerine ücretsiz olarak geliyor. Game Pass abonesi olmayan Xbox kullanıcılarının oyunu oynamak için bin 150 TL ödemesi gerekiyor. Bu oyuncular eğer Premium Edition isterlerse, fiyat bin 600 TL. PC tarafındaysa 899 TL olan oyun, Premium Edition olunca bin 299 TL’ye çıkıyor.

45 dakikalık oynanış videosu:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.