Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sıcaklar Japonya ve Güney Kore’yi de vurdu: 15 kişi hayatını kaybetti

Dünyada, “tarihin en sıcak günleri” yaşanıyor. Aşırı sıcaklar, Japonya ve Güney Kore’de de can kaybına neden oldu.

Güney Kore’de geçtiğimiz hafta sonu 12 kişi, Japonya’da ise 3 kişi sıcak hava yüzünden hayatını kaybetti. Japonya’da hayatını kaybedenler arasında 13 yaşında bir çocuk da var.

Güney Kore’de geride kalan salı günü sıcak hava dalgası uyarısı yapıldı. Bu uyarı, sıcaklık 35°C dereceyi geçtiğinde yapılıyor.

Kaydedilen en sıcak ay: Temmuz 2023 | “Küresel ısınma bitti, küresel kaynama başlıyor”

Japonya’da ise 13 yaşındaki bir kız çocuğu cuma günü kaldırımda baygın halde bulundu. Yetkililer kızın, “sıcak çarpması” sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı

Yaşlı bir çiftin Tokyo’daki evlerinde bir sağlık çalışanı tarafından ölü bulunmasının ardından cuma gününden bu yana ölenlerin sayısı üçe yükseldi. Polis, şehirdeki sıcaklıkların 35.7°C dereceye ulaşması ve evdeki klimanın açık olmaması nedeniyle sıcak çarpması sebebiyle yaşlı çiftin hayatını kaybettiğini belirtti.

Japonya’da hükümet, sıcak havalar yüzünden yaşanan ölümlerle mücadele etmeye çalışıyor.

Japonya Sağlık Bakanlığı raporlarına göre, 1995-1999 yılları arasında yılda ortalama 201 kişi sıcak çarpması yüzünden hayatını kaybederken, 2018-2022 arasında bu sayı 1295’e çıktı. Hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 85’i 65 yaşın üzerinde. Japonya, dünyanın en yaşlı nüfusa sahip ülkelerinden biri. Güney Kore’de de araştırmalara göre 2025’te nüfusun yüzde 20’si, 65 yaşın üzerinde olacak.

Aşırı sıcaklarda ne yapmalıyız? İşte sıcak havalarda sağlıklı kalmanın en basit 5 yolu

Japonya ise İklim Değişikliği Uyum Yasası’nı revize etti ve özel bir “sıcak çarpması uyarısı” getirdi. Özel uyarıların 2024 yılında uygulamaya konulması bekleniyor.

Kalp hastaları için sıcakla mücadelenin 7 yolu

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.