Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaydedilen en sıcak ay: Temmuz 2023 | “Küresel ısınma bitti, küresel kaynama başlıyor”

Bilim insanlarına göre Temmuz 2023’ün, kayıt tutulmaya başlandığından beri görülen en sıcak ay olacağı neredeyse kesin.

Bazı uzmanlar göre geride kalan 30 gün, son 120 bin yılın en sıcak ayı olabilir. İklim krizinin boyutu her gün daha da büyüyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, aklımıza kazınan bir kavram olan “küresel ısınmaya” artık veda edilmesi gerektiğinin sinyalini verdi ve dünyada “küresel kaynama çağına” girdiğimizi söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da iklim değişikliğini “varoluşsal bir tehdit” olarak tanımlıyor ve kimsenin bunun etkilerini inkar edemeyeceğinin altını çiziyor.

Avrupa tarihinin en sıcak günleri: “Artık yeni normal”

Bilim insanları için Temmuz’un kaydedilen en sıcak ay olacak olması pek şaşırtıcı değil. Son haftalarda dünyanın birçok noktasından, rekorlar kırıldığına dair bilgiler geliyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, dünya tarihinin en sıcak günü 6 Temmuz’da yaşandı ve şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 23 günün tamamı bu Temmuz’daydı.

Temmuz’un ilk 25 günü için dünyadaki ortalama sıcaklık 16.95°C dereceydi. Temmuz 2019’da bu değer 16.63°C olarak ölçülmüştü.

Söz konusu sıcaklık kayıtları 150 yıl kadar geriye gidebilse de uzmanlar, Temmuz 2023’ün son birkaç bin yılın en sıcağı olduğundan neredeyse emin. Dünyada fosil yakıt tüketiminin artmasıyla birlikte, ortalama sıcaklık seviyelerinin Sanayi Devrimi’nden beri artıyor.

Aşırı sıcaklarda ne yapmalıyız? İşte sıcak havalarda sağlıklı kalmanın en basit 5 yolu

Kalp hastaları için sıcakla mücadelenin 7 yolu

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.