Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa tarihinin en sıcak günleri: “Artık yeni normal”

Avrupa, büyük bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sokağa çıkmak bile, insan hayatı için riskli bir durum teşkil ediyor. Uzmanlar önümüzdeki günlerde, Avrupa tarihinin en yüksek sıcaklıklarının kaydedilmesini bekliyor.

Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan ve Hırvatistan’ın bazı bölgelerinde sıcaklıkların 40°C ‘yi geçebileceği belirtiliyor. Avrupa Uzay Ajansı’na göre İtalya’da meydana gelebilecek sıcaklıklar, Avrupa için rekor olabilir. İtalya’da, başkent Roma dahil olmak üzere bazı büyük şehirlerde sokağa çıkılmaması yönünde uyarılar yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı da yurttaşlara uyarılarda bulunuyor.

Bakanlıktan paylaşılan bir tweette, “Mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması” yönünde tavsiyede bulunuldu.

Aşırı sıcaklarda ne yapmalıyız? İşte sıcak havalarda sağlıklı kalmanın en basit 5 yolu

“Yeni normal”

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğiyle birlikte dünyanın ortalama sıcaklığının arttığının ve bu sıcak havaların artık, “Ne yazık ki yeni normal haline geldiğinin” altını çizdi.

Avrupa’da sıcak havadan etkilenenler; mide bulantısı, baş dönmesi, baygınlık ve dehidrasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. İtalya’da kırk yaşlarında bir erkek, aşırı sıcak yüzünden hayatını kaybetti.

Uzmanların sıcak havalara karşı tavsiyeleri arasında günde en az iki litre su içilmesi ve dehidrasyona neden olan kahve ve alkollü içeceklerden uzak durulması yönünde tavsiyeleri var.

Kalp hastaları için sıcakla mücadelenin 7 yolu

Avrupa Uzay Ajansı, İtalya’nın Sicilya ve Sardunya adalarında sıcaklıkların 48°C’ye ulaşabileceğini söyledi: “Bu, yüksek ihtimalle Avrupa’da kaydedilen en yüksek sıcaklıklar olacak.”

Aşırı sıcaklar sadece insan sağlığı için bir risk değil. Tüylü dostlarımızı unutmayalım :)

Geçmiş yıllardaki kaydadeğer sıcak hava dalgaları

Haziran ve Temmuz 2019’da Avrupa, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere’derekor kıran sıcaklıkların görüldüğü şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşadı. Fransa, 46,0°C’lik tüm zamanların en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı. Haziran 2021’de İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkeler, yükselen sıcaklıklar ve artan sıcaklıkla ilişkili risklerle karşı karşıya kalan başka bir sıcak hava dalgasıyla karşılaştı.

2021’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) batı bölgesi, “ısı kubbesi” olarak adlandırılan yoğun ve uzun süreli bir sıcak hava dalgasıyla karşılaştı. Kaliforniya, Oregon ve Vaşington eyaletlerinde sıcaklık seviyeleri daha önce hiç görülmemiş düzeylere yükseldi, kuraklık koşullarını kötüleştirdi ve yangınların çıkmasına neden oldu.

Avustralya son yıllarda birçok ciddi sıcak hava dalgasıyla karşılaştı. 2019 ve 2020’nin başlarında ülke, birkaç bölgede 40°C’nin üzerinde sıcaklıkların görüldüğü uzun süreli ve yoğun bir sıcak hava dalgası yaşadı. Bu dalgalar, o dönemdeki yıkıcı orman yangınlarına sebep oldu. Hindistan’ın da çeşitli bölgelerinde ciddi sıcak hava dalgaları yaşandı. 2019’da kuzey Hindistan, bazı bölgelerde 50°C’nin üzerinde sıcaklıkların görüldüğü aşırı bir sıcak hava dalgasıyla karşılaştı. Sıcaklıkla ilişkili hastalıklar ve ölümler bildirildi ve sıcak hava dalgası günlük yaşamı ve tarımsal faaliyetleri önemli ölçüde etkiledi.

Japonya da son yıllarda yoğun sıcak hava dalgalarından etkilendi. 2018’de ülkeyi etkileyen bir sıcak hava dalgası, özellikle Tokyo bölgesinde rekor kıran sıcaklıklara neden oldu. Aşırı sıcaklık birçok ölüme sebep oldu ve Tokyo Olimpiyatları’nın sporcular ve seyirciler üzerindeki potansiyel etkisiyle ilgili endişelere neden oldu.

Kaynak: BBC, ChatGPT

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.