Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de “Değişimciler olağanüstü kurultay toplayabilir mi?” hesabı | “Kamuoyu baskısıyla Kılıçdaroğlu’na görevini bıraktırmaya çalışıyorlar” 

Değişim” tartışmalarının sürdüğü CHP’de olağan kurultayın Ekim ayının sonunda yapılması bekleniyor. Parti’de ise “değişim”i savunanların olağanüstü kurultay için imza toplayıp toplayamayacağı konuşuluyor. Medyascope‘a konuşan CHP’li bir yönetici, “Tabloyu “değişim” isteyenler de biliyor. Kamuoyu baskısıyla Kılıçdaroğlu’na görevini bıraktırmaya çalışıyorlar” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu bugün (1 Ağustos) toplandı. Bir hafta ara verilerek yapılan toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Zoom toplantısına katılan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da katıldı. Toplantı yaklaşık üç saat sürdü.

Bir, görevden alma kararı daha

CHP MYK, Sivas Merkez ilçesi, Divriği ilçesi ve Adana’nın Seyhan ilçesinin başkanlarını kongre süreçlerinde sandık koymadıkları gerekçesiyle görevden aldı. Görevden almaların bir sonraki Parti Meclisi (PM) toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

Beykoz ilçesinin oylama sonucu belirleyici, PM’de denge Kılıçdaroğlu lehine

CHP’li yetkililer, önceki PM toplantısında il ve ilçe başkanlarının göreve iadesine ilişkin yapılan oylamada “değişim” isteyenler ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu savunanlar arasındaki dengede belirleyici unsurun Beykoz ilçesinin oylama sonucu olduğunu belirtiyor. CHP PM’de Beykoz ilçe başkanının göreve iadesini isteyenlerin sayısı 26, iade edilmesini reddedenlerin sayısı 31 olmuştu. Buna göre, PM’de dengeler hala Kemal Kılıçdaroğlu lehine işliyor. 

“Tabloyu “değişim” isteyenler de biliyor”

CHP, 38. olağan kurultayını ekim ayının sonunda yapmayı planlıyor. Hem tüzük değişikliği hem de yönetim değişikliği öngörülen kurultay için birden fazla hesap yapılıyor.  

Olağan kongre süreci işlerken partide “değişim” isteyenlerin olağanüstü kurultay çağrısı için imza toplayacağı da iddia ediliyor. Medyascope‘a konuşan CHP’li yetkili, süreci şöyle değerlendirdi:

Partide “değişim” isteyenler olağanüstü kurultayı toplama kararı verebilir. Ancak bunun için 700 oy toplaması gerekiyor ve bu rakama ulaşılması zor. Bu tabloyu “değişim” isteyenler de biliyor. Bu nedenle Kemal Bey’e kamuoyu baskısı ile görevini bıraktırmaya çalışıyorlar.”

Kurultay ertelenebilir mi?

CHP PM, sonraki toplantıda kurultay kararı alacak. CHP’li yetkililere göre, “değişim”ciler imza toplasa da olağanüstü kurultayın imza yoluyla yapılması zor gözüküyor. Bununla birlikte “değişim” isteyen PM üyeleri, toplantıda kurultayı ‘yerel seçim çalışmalarına başlanması’ gerekçesiyle erteletebilirler. Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler ise, kurultayın yerel seçimlerden sonraya bırakılmaması gerektiğini savunuyor. 

Kılıçdaroğlu aday açıklayacak ama PM adayı veto edebilir 

Bir yandan yerel seçim hazırlıklarının sürdüğü CHP’de, Kılıçdaroğlu’nun 5 Ağustos Cumartesi günü Erzincan’ın Tercan ilçesinin belediye başkan adayını açıklaması bekleniyor ancak belediye başkanlarını PM onaylıyor. Tercan ilçesinin adayının, tüm tarafların üzerinde uzlaştığı bir aday olduğunu belirten yetkililere göre, yine de PM bu adayı veto edebilir. 

Akbelen için Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak 

CHP, Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesine karşı Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracak. Çağrının önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor. CHP Grup Başkanı Özgür Özel, MYK’yı yapılacak çağrının detaylarına ilişkin bilgilendirdi.

Parti içi tartışmalar kamuoyu önünde yapılmayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içi tartışmaların kamuoyu önünde derinlikli olarak yapılmaması yönündeki talimatı ise devam ediyor. Konunun toplantıda gündeme gelmesi üzerine, CHP Grup Başkanı Özgür Özel Cumhuriyet’e verdiği demeci savundu. MYK’da Özel’in verdiği söyleşinin “makul” olduğu değerlendirmesi yapıldı. 

Ekonomik sorunlara karşı eylem yapılacak 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Yaman, MYK’da uyuşturucuyla mücadele konusunda sunum yaptı. Sunumda, uyuşturucunun yaygınlaşmasının CHP’li belediyeler aracılığıyla nasıl önlenebileceğini anlattı. Ekonomik sorunların da tartışıldığı toplantıda, sorunları gündeme getirmek için eylem yapma kararı alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.