Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere trans sporcuları kadın kategorisinden çıkardı ama yeni bir kapı açtı

British Rowing (İngiliz Kürekçiliği), trans sporcuların kadınların yarıştığı elit kategorilere katılımını yasakladı. Federasyon bir yasak getirmesine rağmen, trans kürekçilerin spor yapma hakkını tamamen ellerinden almadı.

Transların katılma hakkı olan üç yeni kategori oluşturuldu. 11 Eylül’den itibaren bu kategoriler hayata geçirilecek.

British Rowing sadece, “Doğduğunda kadın olarak atanan” sporcuların kadın kategorilerinde yarışabileceğini ve uluslararası turnuvalarda İngiltere’yi temsil edebileceğini açıkladı.

Kadınlar kategorisi dışında, tüm sporcular ‘açık kategoride” yarışabilecek. Mürettebatın yüzde 50’sinin kadınlar kategorisine uygun olması halinde organizatörler tarafından ‘karma‘ bir kategori önerilebilecek.

Trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışması yasaklandı

Federasyondan bir açıklama da yapıldı: “BR, kürek sporunun erişilebilir ve kapsayıcı olduğu bir ortamı teşvik etmeye ve herkes için fırsatlar ve keyif sağlamaya kararlıdır. Bunu adil bir şekilde başarmak için, uygunluk konusunda gerekli ve orantılı kısıtlamalar getirerek adil ve anlamlı rekabeti garanti altına alan yarışma koşulları oluşturmamız gerekiyor.

BR bu yeniliklerle hem bazı sporcuların fiziksel özellikleri dolayısıyla “avantajlı” olmasının önüne geçmeye, hem de cinsel kimlikleri nedeniyle kimsenin spor yapma hakkını elinden almamaya çalışıyor.

Trans sporcuların ergenlik sonrası farklı kas ve iskelete sahip oldukları için, doğumdan kadın atanan rakiplerine karşı fiziksel avantaj elde ettikleri düşünülüyor.

Spor federasyonları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin trans kadın sporcuların testosteron seviyesine yönelik yeni düzenlemesinden memnun değil

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.