Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı | Hepimiz Hataysporluyuz: Hedef galibiyetler almak değil, bir şehre umut olmak!

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1 Mart 1918’de Fransızlar tarafından işgal edilen Hatay, 28 Ocak 1920’de Misak-ı Milli sınırlarına dahil edilmişti. Dönemin Fransız büyükelçisinin Türk yurdu üzerinde hak iddia etmesine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk şu sözlerle karşılık vermişti: “Hatay benim şahsi davamdır.” 

6 Şubat gecesi Kahramanmaraş merkezli depremlerde canımızdan can koptu. Can kayıpları her açıklandığında derinden sarsılan yüreklerimiz, vefat edenlerin hikâyeleriyle bambaşka bir duygu yoğunluğuna büründü. Süper Lig ekiplerinden Hatayspor, Gaziantep FK, TFF 1. Lig’den Yeni Malatyaspor ve Adanaspor, TFF 2. Lig’den Diyarbekirspor ve Kahramanmaraşspor bulundukları liglerden çekilme kararı aldı. 

Depremin sembol isimlerinden biri de Hatayspor’un teknik direktörü Volkan Demirel’di. Volkan Hoca ilk andan itibaren bu acı yıkımın boyutlarını sosyal medya hesabından yayınladığı video ile duyurdu. Gözyaşlarını tutamayarak, eşi Zeynep Demirel ile birlikte tüm Türkiye’yi seferberliğe çağırdı. Demirel ailesi evlerini depremzedelere açtı ve bir an olsun şehri terk etmedi. Bir teknik direktörün yaşayabileceği en büyük acı ne bir kupadan elenmek ne de son dakika gol yemektir… Volkan Demirel bir teknik direktörün yaşayabileceği en büyük acıyı yaşadı. Oyuncusu Christian Atsu’yu ve mesai arkadaşı, sportif direktör Taner Savut’u kaybetti.

Volkan Hoca, 2022/2023 sezonunda 6 maçta sadece 1 puan toplayan Hatayspor’un başına kurtarıcı olarak gelmişti. Ligin dibine demir atan takımını, 15 maçta topladığı 22 puan ile 14.’lüğe kadar taşıdı. Sonrasında yaşanılan vahim olay ile Hatayspor sezonu bitiremedi. Düşme korkusu yaşayan bir takımı ayağa kaldıran Volkan Demirel’e takımının durumundaki belirsizlik üzerine birçok teklif geldi, lâkin hepsini reddetti. Profesyonellik adı altında insani değerlerin ayaklar altına alınmasının normalleştirildiği yerde, 41 yaşında kariyerinin başındaki genç bir teknik direktörün önce şehri sonra takımı Hatayspor’u sahiplenmesinin anlamını yıllar sonra bir belgeselde izleriz. Ah keşke o belgeseli biz çekebilsek. Keşke Hatayspor’un bu sezonunu baştan sona yayıncı kuruluş kayda alsa…

Profesyonel dünyada en amatör ruhla maçlarına çıkacak olan takım Hatayspor. Şehirlerinde antrenmanlarını yapabilecekleri yer, maçlarını oynayacakları stadyumları kalmadı. Mersin şehri hemen kucak açtı ve Hatayspor, 25 bin kişilik Mersin Stadyumu’nda maçlarını oynayacak. Puma’nın sponsor olduğu formalar arasında Mersin’e teşekkür amacıyla Mersinspor’un da rengi olan “kırmızı” forma da mevcut.

Peki Atakaş Hatayspor transfer dönemini nasıl geçirdi?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Akdeniz temsilcisi transferde sadece Eskişehirspor’dan gelen Onur Ari’ye 115 bin euro bonservis ücreti ödedi. Kadrodaki önemli isimlerden Saba Lobzhanidze ve Sam Adekugbe’yi MLS’e yolcu eden Akdeniz ekibi, Ze Luis, Simon Falette, Dylan Saint-Louis ve Onur Ergün gibi isimlerle de yollarını ayırdı. Yaz transfer döneminde başta golcü Al-Sailiya takımından Carlos Strandberg olmak üzere, Onur Arı, Guy-Marcelin Kilama, Görkem Sağlam, Joelson Fernandes, Ünal Durmuşhan, Armin Hodzic, Giorgi Aburjania, Visar Bekaj, Fisayo Dele-Bashiru, Didier Lamkel Ze, Nikola Maksimovic ve Ömer Faruk Beyaz gibi isimleri kadrosuna kattı.

Özellikle Carlos Strandberg’e dikkat! Mozambik asıllı İsveçli santrafor, gittiği her takımda büyük etki bıraktı. 27 yaşındaki oyuncu geçen yıl Katar Ligi’nde 21 maçta 11 gol, 3 asistlik katkı sağladı. En özel sezonlarından birini 2 yıl önce Suudi Arabistan Pro Ligi’nde çıktığı 28 maçta 16 gol, 2 asist ile yaşadı. Hareketli ve atletik özelliklere sahip santraforlar Süper Lig tarihi boyunca hep büyük etki bırakmıştır. Hatay’ın daha önceki golcülerine de bakarsak; Mame Biram Diouf 75 maçta 31 gol-9asist, Aaron Boupendza 38 maçta 22gol-1 asist, Ayoub El Kaabi 55 maçta 26 gol-4 asist üretti. Şu ana kadar Hatayspor’un nokta atışı santrafor transferlerine bir yenisini daha eklemiş olması kuvvetle muhtemel.

Diğer yıldız adaylarım da Ömer Faruk Beyaz ile Sporting Lisbon altyapısında yetişen ve sonra Basel’e transfer olan Joelson Fernandes. Fenerbahçe’den olaylı şekilde ayrılan ve gittiği Stuttgart’ta istediği süreleri bulamayıp kadro dışı kalan oyuncu için kariyerini canlandırma fırsatı. Daima genç oyuncularından maksimum verimi alabilen Volkan Hoca, oynattığı pozitif futbol ile yaratıcı orta sahaların parlamasına olanak sağlayan bir taktiksel anlayışa sahip. Ömer Faruk Beyaz’ın maaşının yüzde 20’sini Hatayspor ödeyecek ve oyuncu maaşının yüzde 10’luk kısmını depremzedelere bağışlayacağını açıkladı. 

Lizbon’dan Basel’e transfer olan kanat-forvet Joelson Fernandes ise Football Manager diliyle wonderkid olarak Hatayspor kadrosuna dahil oldu. 20 yaşındaki oyuncu Portekiz Milli Takımı’nın tüm alt yaş kategorilerinde (U15, U18 ve U21) oynadı. Hatta 17 yaşındayken Portekiz U21 kadrosunda forma giyiyordu ve Arsenal’in de yakın takibindeydi. Onun, Strandberg ve Ömer Faruk Beyaz ile kuracağı iş birliği Hatayspor’u çok farklı yerlere taşıyabilir. Bosnalı Armin Hodzic’i çok tanımıyorum lakin oyuncunun 1.88’lik boyu ve orta saha merkezde çift yönlü oyun yapısına sahip olması dikkate değer. Buralara alışırsa büyük etki bırakabilecek bir fiziğe sahip.

Süper Lig’deki diğer takımlara nazaran transferlerini önceden bitiren Hatayspor; Hull City, Bodrumspor, VavaCars Fatih Karagümrük, Napoli, Salernitana ve Fraport TAV Antalyaspor olmak üzere toplam altı hazırlık maçına çıktı. Bunlardan özellikle Salernitana’ya karşı alınan 6-1’lik galibiyet yeni sezon öncesi güzel mesajlar barındırıyor. Naçizane görüşüm, Volkan Demirel’i en çok zorlayacak faktör takım savunması. Sezon içinde ne gibi önlemler alacağını birlikte izleyeceğiz.

Volkan Demirel

Teknik direktör Volkan Demirel, “Herkesin bu sezonki ikinci takımı Hatayspor. Hedefimiz başarı veya galibiyetler almak değil, bir şehre umut olmak” diyerek tüm taraftarları maçlarına davet etti. Siz bu yazıyı okurken Süper Lig’in 2023/2024 sezonu Trabzonspor-Fraport TAV Antalyaspor maçı ile başlamış olacak. 

Hatay nasıl ki Mustafa Kemal Atatürk’ün “şahsi meselesi” ise bu sezon ve gelecek yıllarda da Hatayspor, tüm sporseverlerin en özel sevgi beslediği takım olacaktır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.