Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk kadınından BM nezdinde Afgan kadınına destek: “Bu cinsiyet temelli bir ‘apartheid’ rejimi”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK Platformu) Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ikinci yılı nedeniyle bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Afganistan’da gelinen durum cinsiyet temelli zulüm ve toplumsal cinsiyet temelli bir ‘apartheid’ rejimidir” denildi.

Taliban, Afganistan’ın yönetimini tam iki yıl önce ele geçirdi. 15 Ağustos 2021’den bu yana Afganistan’da kadınların pek çok hakkı kısıtlandı.

EŞİK Platformu, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ikinci yılı için bir açıklama yayımladı. Açıklamada Taliban’ın ilk başlarda “ılımlı” mesajlar verdiği ancak daha sonra bu sözleri unuttuğu hatırlatıldı.

“Deyim yerindeyse nefes almak yasak”

Ülkenin kadınlar ve kız çocukları için bir hapishaneye çevrildiği belirtilen açıklamada “Taliban’ın kurallarına göre Afganistan’da yaşayan kadınlara; okula gitmek, çalışmak, spor yapmak, şarkı söylemek, parka ya da pikniğe gitmek, kuaföre gitmek, ibadethanelere gitmek, yanında bir erkek akraba olmadan taksiye binmek, doktora gitmek, tek başına 72 kilometreden uzağa seyahat etmek, araba kullanmak; deyim yerindeyse nefes almak yasak” denildi.

Açıklamada Afganistan’daki rejimin cinsiyet temelli bir “apartheid” rejimi olduğu söylendi:

“Küresel kadın hareketi, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki ırka dayalı apartheid rejimine karşı yürütülen mücadeleye atfen cinsiyete dayalı apartheid kavramının uluslararası hukukta suç olarak kabul edilmesi için bir kampanya başlatmıştır. Karima Bennoune tarafından hazırlanan ‘Afganistan’daki cinsiyet apartheid’ine karşı Uluslararası Yükümlülük’ başlıklı raporda açıklanan ‘gender apartheid’ kavramı, kadınlara ve insanlığa karşı suçlar bağlamında önemli bir açılım sunmaktadır. Bu kampanyanın başarıya ulaşması ve Afganistan’da ve başka coğrafyalarda Taliban, IŞİD benzeri oluşumların mahkum edilmesi; dünyanın eşit, özgür ve barış içinde yaşanabilir bir yer olmasına önemli bir katkı olacaktır.”

EŞİK’ten Feridun Sinirlioğlu’na mektup

EŞİK Platformu, aynı zamanda 16 Mart 2023 tarihli ve 2679 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ile Afganistan’daki duruma dair bağımsız değerlendirmeden sorumlu misyonun Özel Koordinatörlüğü görevine getirilen Feridun Sinirlioğlu’na bir mektup gönderdi.

Platform mektupta hazırlanacak raporun Afganistan’daki ve diasporadaki Afgan kadın hakları savunucularıyla görüşülerek hazırlanması, onların görüşlerine ve yaşam koşullarına yer verilmesi talebini belirtti.

Ayrıca açıklamada “Bu vesileyle, BM nezdinde, dünyanın hiçbir ülkesinde siyasi, kültürel, dini ve benzeri gerekçelerle kadın haklarının sınırlandırılmasına sessiz kalınmadığı, etkin önlemlerin hayata geçirildiği bir sürecin başlamasını diliyor ve bekliyoruz” denildi.  

Açıklama şu cümlelerle bitirildi:

“Afganistan başta olmak üzere yakın coğrafyamızda ve dünyanın birçok ülkesinde yaşanmakta olan kadın düşmanlığının tüm dünyada kadınların ortak mücadelesiyle sona ereceğini biliyoruz. Afganistan’da kadınların tek başına seyahat etmesini 72 km ile sınırlandıran zihniyetin benzerinin ülkemizde kadınlara biçtiği özgürlük sınırı 90 km’dir. Türkiyeli kadınlar olarak Afganistanlı kadınların direnişini selamlıyor; laik demokratik bir ülkede şiddetsiz bir hayat hakkımız ve hayallerimizden asla vazgeçmeyeceğimizin altını yeniden çiziyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.