Fransız Hayvanları Koruma Derneği (SPA), yaz başından bu yana 12 bin hayvanın ekipleri tarafından alındığını açıkladı. SPA, terk edilen ya da kötü muamele gören hayvanların korunması ve bakımlarının sağlanması için yardım çağrısında bulundu.
Fransız hayvan kurtarma merkezleri ve barınaklar, bu yaz terk edilmiş evcil hayvanlar yüzünden “tam kapasiteye” ulaştı. Fransa’da her yıl 100 binden fazla evcil hayvan sokağa bırakılarak terk ediliyor. Bu evcil hayvanların yarısından fazlası uzun yaz tatillerinde sırasında veya hemen öncesinde, genellikle sahil ya da kırsal bölgelere giden yolların kenarına bırakılıyor. Geçen yaz 60 bin evcil hayvanın terk edildiği tespit edilirken hayvan kurtarma ekipleri bu yıl bu rakamın daha yüksek olacağını tahmin ediyor.
SPA (La Société Protectrice des Animaux) geçen hafta barınaklarda yer kalmadığı konusunda alarm verdi ve barınakların olanaklarının iyileştirilmesi için yardım çağrısında bulundu: “Birçok barınakta yer sıkıntısı yaşanıyor ve mümkün olduğunca çok sayıda hayvanı kurtarabilmek için tesislerini genişletiyorlar. Barınaklar her yıl dolulukla başa çıkmak ve tehlikedeki hayvanları almak için çabalarını iki katına çıkarıyor. Bugün ise durum endişe verici. Terk edilen ve istismar mağduru tüm hayvanları acilen kurtarmamız, beslememiz ve bakımlarını sağlamamız gerekiyor.”
Fransa’daki yaklaşık 500 hayvan barınağından 58’ini işleten SPA, geçen yıl yaz aylarında 16 bin 457 hayvanı kabul etti. SPA barınaklardaki bu artışın sebebi ile ilgili, COVID karantinası sırasında evcil hayvan alan ancak COVID sonrası yaşam tarzlarıyla uyumsuz olduklarını fark ettikten sonra onları terk eden hayvan sahiplerini işaret etti. SPA’ya göre bu yıl rakamların en az yüzde 15 daha yüksek olması bekleniyor.
Aralarında 30 Millions d’amis (30 milyon dost) ve Brigitte Bardot Vakfı‘nın da bulunduğu dernekler tarafından işletilen diğer yüzlerce hayvan barınağı da terk edilen evcil hayvan sayısında artış olduğunu bildirdi.
Hayvan hakları savunucuları, barınakların çifte tehlike ile karşı karşıya olduğunu söylüyor. Barınaklar terk edilmiş hayvanlarla dolup taşarken, enflasyon ve yüksek kiraların yanı sıra artan evcil hayvan yemi ve veteriner masrafları ile karşı karşıya kalan Fransızlar ise gitgide daha az hayvan sahipleniyor. Geçtiğimiz kasım ayında yapılan bir anket, Fransız ailelerin yüzde 18’inin maddi zorluklar sebebiyle bu yıl evcil hayvan sahiplenme planlarından vazgeçtiğini ortaya koydu.
Geçtiğimiz günlerde Brigitte Bardot Vakfı’na ait bir barınağı ziyaret eden Fransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, Fransa vatandaşlarını hayvanlarını yol kenarlarında bırakmamaya çağırdı: “Fransa’da hala her yıl ve özellikle yaz aylarında binlerce hayvan terk ediliyor. Pek çok kişi tatil için yola çıkıyor ve evcil hayvanlarını yol kenarında ya da otoyol servis alanlarında bırakıyor.” dedi.
Beaune, hayvanlarını terk eden sahipleri yaptırımlar konusunda uyardı: “Bu kabul edilemez. Hayvanlarını terk edenler ciddi bir şekilde cezalandırılacaktır.”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
2022 yılında Fransız hükümeti bir hayvanı terk etmeyi “kötü muamele” olarak nitelendiren bir yasa çıkardı. Bu yasaya göre suçlu bulunanlar 45 bin euro’ya kadar para cezası ve üç yıl hapis cezasına çarpıtılıyor.
Kaynak: Guardian
Derleyen: Ahmet Emir Sevindik