CHP heyeti depremin vurduğu Hatay’da | Barınma sorunu çözülmeden hayat normalleşemiyor 

CHP heyeti Hatay’da ikinci günde de incelemelerine devam etti. Sivil toplum kuruluşları Hatay’da barınma sorunu çözülmeden insanların kente geri dönmeyeceğini ve hayatın normalleşemeyeceğini belirtirken, konteyner kentte kalanlar hala gıda ve hijyen sorunlarıyla mücadele ediyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, 6 Şubat depreminin etkilediği Hatay’da dün (15 Ağustos) yaptığıtemasların ardından bugün de incelemelerde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. Heyet daha sonra Dikmece köyünde acele kamulaştırma kararı ile tarım arazileri ellerinden alındığı için 19 gündür nöbet tutan köylüleri ziyaret etti. 

Dikmece’de direnen köylüler: “On yıldır insanlar buraya ev yapamazken, şimdi şirketlere veriliyor”

Dikmece köyünde nöbet tutan köylüler, sorunlarını CHP heyetine anlattı. Köylüler adına konuşan Hasan Özgün, zeytinliklerin yok edilmesinin çevreye ciddi zararları olacağını ve köylülerin tek geçim kaynağının bu zeytinlikler olduğunu söyledi. Özgün, köylülerin tapularının e-devlet üzerinden iptal edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Dikmece’ye kayıtlı yaklaşık 22 bin nüfus var. Ancak yaşayanların sayısı bunun üçte biri bile değil. Sebebi de on yıllardır burada imar izni verilmiyor. Tarım arazisi, zeytinlik ve zeminin imara uygun olmamasından kaynaklı imar izni verilmiyor. Şimdi ise kendi arazilerinde ev yapamazken insanlar TOKİ’ye devrediliyor, şirketlere veriliyor.” 

Köylüler, CHP heyetinden seslerini duyurmalarını isteyerek, “Bizimle olmaya var mısınız, dokunulmazlığınızı bizim için kullanacak mısınız” diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, CHP’nin her türlü haklı mücadelenin yanında olmaya devam edeceğini söyledi. 

Heyet, sivil toplum kuruluşlarıyla da görüştü ve depremin üzerinden altı ay geçmesine karşın süren, çözülemeyen sorunların neler olduğunu dinledi. Hve ticaretle uğraşan yurttaşlarla da bir araya geldi.

https://twitter.com/medyascope/status/1691769730305069436?s=20

“İlk aylarda sersem gibiydik destekleri kullanamadık, şimdi de destek yok” 

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Eskiocak işyerlerine kredi verilmemesine tepki gösterdi. İnsanların Hatay’a dönmeleri için öncelikle barınma sorunun çözülmesi ve desteklerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Eskiocak şöyle konuştu: 

“Desteklerin ilçe bazında yapılması lazım. Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz, bu ilçeler yok oldu. Bu ilçelerin özel afet bölgesi olarak sınırlandırılmasını özellikle devletimizden istiyoruz. İşyerleri yıkılanların işyerlerini yeniden kurabilmeleri için makul faizli bir kredi vermeleri lazım. Bir esnafı bir milyon ile ayağa kaldırabilirsiniz ama sanayi bölgelerini yapamazsınız. İşyerleri yıkılanlar için 500 milyon lira destek verildi. Ama kaç kişi alabildi ki? Şimdi soruyoruz ‘O kaynak bitti’ diyorlar. Bitti ama kullanmadık ki. Eğer 11 ile aynı desteği verdilerse biz burada ilk bir-iki ayda sersem gibiydik. Kullanmadık. Şu anda da destek yok.”

https://twitter.com/medyascope/status/1691845809115910535?s=20

HAMOK’tan ‘600 milletvekili Hatay’a gelsin’ çağrısı

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) da şehirde sorunların çok katmanlı olarak devam ettiğini belirtti. HAMOK Sözcüsü Yahya Hamurcu, TBMM’de Hatay gündemli özel toplantı yapılması, 600 milletvekilinin Hatay’a gelmesi, şehir özel afet bölgesi olarak ilan edilemiyorsa bile en çok hasar alan Kırıkhan, Defne, Samandağ, Hassa ve Arsuz ilçelerinin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Hamurcu sorunları şöyle anlattı: 

“Sağlık, barınma, güvenlik sorunu devam ediyor. En kötüsü de belirsizlik. Toplum olarak ilimizde ne olacağını bilmek isterdik. Eylül ayında okulların açılması bekleniyor. Okullar ne zaman açılacak, hangi çocuk hangi okula yazılacak belirsiz. Sağlık sorununa geldiğimizde ne yazık ki tüm hastanelerimiz kullanılamaz hale gelmiş durumda. Hekim yetersizliği söz konusu. Kimse buraya gelmek istemiyor. Burada kalan insanların teşvik edilmesi gerekiyor. Bir doktor 30 bin lira alıyorsa Hatay’da 45 bin lira vermelisiniz. Kamulaştırma, mülkiyet hakkı ile ilgili sorunlar var. Elektrik, su problemleri devam ediyor. Ulaşım hala sıkıntılı, toplu taşıma hayata geçmiş değil. Şehrin bir ucundan bir ucuna gitmek mümkün değil.” 

Konteyner kentlerde en büyük sorun hala gıda ve hijyen 

CHP heyeti İskenderun’de konteyner kentte yaşayan yurttaşları da ziyaret etti. Yurttaşlar, özellikle konteynerda gıda ve hijyen sorununa dikkat çekti. Sorunlarını CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal’a anlatan yurttaşlar, “Banyo çok büyük bir sıkıntı. Konteynerların altında gider yok. Kullandıktan sonra sürekli bezlerle temizlemeye çalışıyoruz” dedi. Temizlik malzemeleri konusunda ihtiyaçların çok fazla olduğunu belirten yurttaşlar, “Bir makarna, bir kiloluk yağ veriliyor, ‘Başınızın çaresine bakın, biz size baktık’ deniliyor. Hijyen malzemesi iki kez verildi ancak yetersiz. 5 bin 500 Türk Lirası ile ailemi geçindirmeye çalışıyorum” diye konuştu.

https://twitter.com/medyascope/status/1691855175743406431?s=20

Bir başka yurttaş ise bulundukları bölgede yemek dağıtımı olmamasına tepki göstererek şunları söyledi: 

“Başka konteyner kentlerde görüyoruz yemek dağıtımı yapılıyor. Kaymakam geldi, kaç kez konuştuk gıda yardımında öyle bulundular. Mutfak, tuvalet kötü halde. Lavabo tıkanıyor artık yemek yapmıyorum. Yağmur yağdığında hepimiz yaşın içinde kalacağız” 

CHP heyeti, depremden etkilenen diğer illerde de incelemelerine devam edecek. Hatay için hazırlanacak olan rapor Merkez Yönetim Kurulu’na sunulduktan sonra TBMM’de deprem bölgesinin sorunları gündeme getirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.