Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Sınıfta kalma geri geliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bugün (16 Ağustos) eğitim gündemini değerlendirmek için medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluştu. Tekin, yaptığı açıklamada liselerde sınıf tekrarı uygulamasının yeniden başlayacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim gündemini değerlendirmek için bugün medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Başkent Öğretmenevi’nde bir araya geldi. Burada eğitim gündemine ilişkin açıklamalar yapan Tekin, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Liselerde sınıfta kalma geri geliyor

Tekin, öğretmenlerin liselerde sınıf tekrarı olmamasından şikayet ettiklerini belirtti ve “Bu zaten bizim de gündemimizdeydi. Dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız. Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak” diye konuştu.

Bakan Tekin, devamsızlık affı ve sınıf tekrarı konusunda ciddi olduklarını dile getirdi:

“Aynı şekilde devamsızlıkla ilgili ben buradan bir kez daha söyleyeyim, bu konuda önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz.”

Açıköğretime geçiş zorlaşacak

Tekin aynı zamanda açıköğretime kayıt konusuna da değindi ve konu hakkında mevzuat değişikliğine gidileceğini açıkladı:

“Özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen ortaöğretim öğrencilerinin arasında yaygınlaşmaya başlayan, özellikle salgın ile başlayıp depremle devam eden süreçte açık liseye kaymalar söz konusuydu. Açık liseye kaymalarla ilgili de bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız. Bu bizim için çok önemli. Hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizin, yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Bu merdiven altı yapılarla mücadele etmek açısından özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak merdiven altı, eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele edeceğiz.”

Tekin, açıköğretime geçişi zorlaştıracaklarını söyledi.

Yeni öğretmen atamaları olacak

“Bütün öğretmenleri atayacağız” sözünün gerçekçi olmadığına değinen Tekin, “‘Atanamayan bütün öğretmenleri atayacağız’ demek, o gençlerin gelecekleriyle oynamak gibi bir şey. O yüzden ben bu söylemlerden politikacılarımızın kaçınmasını arzu ediyorum” dedi.

Tekin şöyle devam etti:

“Yeni öğretmen ataması kuşkusuz olacak. Biz bakanlık olarak hassas bir dil kullanmaya çalışıyoruz atanan ya da atanamayan bütün kardeşlerimize, bütün öğretmenlerimize, adaylarımıza, herkese kardeş muamelesi ile yaklaşmaya çaba sarf ediyoruz. Lütfen bunları bu arkadaşlarımız da bu anlamda kaderleriyle oynayacak cümlelerden kaçınsın. Biz de mümkün olduğunca fazla sayıda arkadaşımızı istihdam etmek için çaba göstermeye devam edeceğiz.”

Deprem bölgesinde 11 bin derslik kullanılamaz durumda

Tekin, deprem bölgesinde bulunan öğretmen, öğrenci ve okullarla ilgili kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirtti ve bölgede halihazırda çalışan veya yeni atanan 192 bin öğretmenin tamamının arandığını, barınma ve diğer konulardaki ihtiyaçların karşılandığını dile getirdi.

Tekin, deprem bölgesinde 11 bin dersliğin kullanılmaz durumda olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çelik yapılarla yaklaşık 60 günde inşa edilebilen derslikler veya okullar inşa ettik. Bu çelik yapılar, aslında betonarme yapılardan kullanım açısından pek de farkı olmayan hatta daha kompakt eğitim yapıları. Hem hızlı yapılıyor hem de en az betonarme binalar kadar kullanım ömrüne sahip. Dolayısıyla şu anda 400 civarında dersliği, çelik yapılarla inşa edip 1 Eylül itibarıyla eğitim öğretime bunlarla başlayacağız. İkincisi, hem üretim imkanı hem bütçe olanakları açısından ikinci bir faz olarak da toplam 4 bine yakın çelik yapı yapmayı planlıyoruz. Onların bir kısmını da şubat ve önümüzdeki eylül ayında yetişecek şekilde planladık. Dolayısıyla 1 Eylül itibarıyla eğitim öğretim yılını sorunsuz bir şekilde başlatacak tedbirlerimizi aldık. Onarımla birlikte kullanılabilecek durumdaki yaklaşık 45 bin dersliğin onarımı tamamlanmış durumda.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin talepleri doğrultusunda düzenlenecek

Anayasa Mahkemesi’nin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddeleri için iptal kararı verdiğini hatırlatan Tekin, gerekçeli karar kendilerine ulaştığında buna uygun hareket edeceklerini belirtti.

Tekin, söz konusu kanunun öğretmenlerin taleplerine göre daha kapsamlı şekilde ele alınabileceğini söyledi.

Tekin, bugün dershane benzeri yapıların yeniden oluştuğu eleştirisiyle ilgili şöyle dedi:

“ÖSYM’nin üniversite sınavı için soru hazırlama ekibinin içerisine, öğretmen arkadaşlarımızın, yani Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden, ders anlatan öğretmenlerin girmesini sağladık. Dolayısıyla okullarımızı ve kitaplarımızı, yani dershane mücadelesinin bir parçası olarak işlevsel hale getirdiğimizi söyledik. Şimdi biraz bu konulara sadece merdiven altı ya da dershanecilik üzerinden bakmamak lazım. Bakanlığın alması gereken tedbirler var, biz o tedbirleri alarak tekrar bu dershaneyle ilgili ihtiyacı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu yapılarla ilgili polisiye tedbirler ya da yasal tedbirler değil, Bakanlığın kendi içerisinde alması gereken operasyonel tedbirler olduğuna inanıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.