Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans kadınlara satranç oynama engeli

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE), trans kadınların kadın turnuvalarında yarışmasını geçici olarak yasakladı.

Geçici yasak boyunca FIDE, bireysel vakaları inceleyecek. Bu çalışmaların “Daha fazla analiz gerektireceğini” söyleyen yetkililer, son kararın iki yıl içinde alınabileceğini belirtiyor.

FIDE’nin kararı bazı satranç oyuncuları ve izleyicileri tarafından eleştirildi.

Birçok spor yönetim organı trans sporculara yönelik politikalar üzerinde çalışıyor. Diğer sporlara kıyaslandığı zaman satranç fiziksel efora dayalı bir branş olmamasıyla öne çıkıyor. FIDE’nin kararının en çok eleştiri aldığı nokta da bu.

FIDE BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu politikaların etkisini analiz etmek istediğini ve bu süreci aceleye getirmek istemediğini” söyledi: “Trans mevzuatı birçok ülkede hızla gelişiyor ve birçok spor branşı kendi politikalarını benimsiyor. FIDE bu gelişmeleri izleyecek ve bunları satranç dünyasına nasıl uygulayabileceğimizi göreceğiz. İki yıl, bu tür gelişmelerin kapsamlı analizi için makul görünen süre.”

Trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışması yasaklandı

FIDE, trans oyuncuların turnuvalarının açık bölümlerinde yarışmaya devam edebileceklerini de sözlerine ekledi.

FIDE satranç ustası” derecesine sahip trans kadın profesyonel satranç oyuncusu Yosha Iglesias, politikanın trans oyuncular ve kadınlar için “Gereksiz zarara” yol açacağını söyledi: “Bu korkunç durum depresyona ve intihar girişimlerine yol açacaktır.

Kadın Büyükusta ve iki kez ABD Kadınlar Şampiyonu Jennifer Shahade de FIDE kararını eleştirerek politikanın “Saçma ve tehlikeli” olduğunu söyledi: “Bu politikayı oluştururken hiçbir trans oyuncuya danışmadıkları ortada. FIDE’yi bu konuda geri adım atmaya ve daha iyi danışmanlarla sıfırdan başlamaya çağırıyorum.

1976’da 18 Yaş Altı İngiliz Kızlar Satranç Şampiyonası’nın ortak galibi olan İngiltere Parlamentosu Milletvekili Angela Eagle şunları söyledi: “Satrançta fiziksel bir avantaj yok. Satranç kariyerimi kadınların beyinlerinin erkeklerinkinden daha küçük olduğu ve hatta oynamamamız gerektiği söylenerek geçirdim. Bu yasak çok saçma ve kadınları rencide edici.

FIDE aldığı kararda, trans sporcuların cinsiyet değiştirmeden önce elde ettikleri unvanların da kaldırılacağını açıkladı.

İngiltere trans sporcuları kadın kategorisinden çıkardı ama yeni bir kapı açtı

Satranç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından bir spor olarak sınıflandırılmakta.

Geçtiğimiz ay, dünyanın bisiklet yönetim organı UCI, trans kadınların kadın turnuvalarında yarışmalarının önüne geçti.

Dünya Su Sporları, geçen yıl trans sporcuların elit kadın yarışlarında yarışmasını engelleme kararı almış olsa da, bu yıl Berlin’de yapılacak Yüzme Dünya Kupası’nda trans sporcular için yeni bir açık kategori başlatacağını açıkladı.

Doğa Üründül yazdı: Sporda cinsiyet ayrımı ve trans sporcular

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.