Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İkizköy Çevre Komitesi: Birleşmiş Milletler, Limak ile bütün ilişkisini kesmeli

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Limak Holding’in Akbelen’de yaptığı ağaç kesimi nedeniyle Limak Vakfı ile ortaklığını bitirdiğini duyurdu. İkizköy Çevre Komitesi, “BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilişkileri olan diğer UN programlarının, UNDP Türkiye’nin yaptığı gibi, Limak ile olan ortaklıklarını gözden geçirerek, çevre ve insan hakları ihlalleri ile tanınan bu şirketler grubu ile tüm işbirliğini bitirmesini bekliyoruz” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi, UNDP’ye bir mektup yazmış ve Limak Holding ile yürütülen sosyal sorumluluk çalışmalarını sonlandırmasını talep etmişti. Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan UNDP, “İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır” dedi.

YouTube oynatma listesi: Akbelen’de yaşananlara dair tüm videolarımız

İkizköy Çevre Komitesi, bugün (21 Ağustos) bir açıklama yayımladı ve gecikmiş kararı olumlu karşıladıklarını söyledi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Ancak Birleşmiş Milletler’in Limak Şirketler Grubu ile ilişkisi tek bir UNDP projesi ile sınırlı değildir. Limak aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (Global Compact) de imzacısıdır ve bu çerçevede belirlenmiş 10 ilkeyi (https://www.globalcompactturkiye.org/10-ilke/) iş uygulamalarında hayata geçirme sözü vermiştir. Öte yandan LİMAK, başta Muğla Milas İkizköy ve Akbelen Ormanı’ndaki madencilik ve enerji üretimi faaliyetleri olmak üzere hemen tüm iş projelerinde doğayı yıkıma uğratan ve projelerinin olduğu bölgede yaşayan halkın sağlıklı bir çevrede yaşama, temiz suya erişim, özel mülkiyet haklarını yok sayan, geçim kaynaklarını yok eden, çocukları, kadınları ve yaşlıları zor yaşam koşullarına mahkum bırakan uygulamalarına devam etmektedir.”

İkizköy Çevre Komitesi, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilişkileri olan diğer UN programlarının, UNDP Türkiye’nin yaptığı gibi, Limak ile bütün ortaklıklarını gözden geçirmesini ve tüm işbirliğini bitirmesini istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.