Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Getir küçülüyor: Avrupa’da iş gücünün yüzde 10’undan fazlası işten çıkartıldı

COVID-19 pandemisi sırasında büyüyen ve Avrupa’ya da yayılan Getir’de küçülme devam ediyor. Şirket, iş gücünün onda birinden fazlasını azalttığını açıkladı.

Avrupa’da 23 bin personeli bulunan Getir, 2.500 kişilik kesintisinin “Operasyonel verimliliği” artıracağını söyledi. Getir son aylarda, İtalya, İspanya, Fransa ve Portekiz pazarlarından çıkmıştı.

Getir, büyük kentlerde süpermarket fiyatlarından daha yüksek bir ücret karşılığında “karanlık mağazalar” olarak adlandırılan şehir merkezindeki depolardan 10 dakika gibi kısa bir sürede yiyecek teslimatı yapıyor. Geçtiğimiz ay şirket, İngiltere’deki birkaç karanlık mağazayı kapattıktan sonra scooterlardan yemek dağıtım kutularına kadar çeşitli ekipmanları açık artırmaya çıkardı. O dönemde firma fazla envanterin satılmasının “normal” olduğunu söylemişti.

Getir son işten çıkarmaları “üzülerek” yaptığının altını çizdi.

Firma ayrıca ABD, Almanya ve Hollanda’da da faaliyet gösteriyor.

Temmuz ayında Getir ve yan kuruluşu Gorillas, yetkililerin karanlık mağazaları depo olarak yeniden sınıflandırmasının ardından Fransa’da kapandı ve 1.300 kişiyi işten çıkardı.

Almanya’daki rakibi Flink de ülkeden çekildi.

Karanlık mağazalardaki gürültüden şikâyet edilirken, şehir planlamacıları bu modelin kamusal alandan hayatı çekip alma ve eve bağlı bir tüketici toplumu yaratma tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Paris Belediye Başkanı Yardımcısı da Getir ve diğerlerini “yağmacı kapitalist davranış” ile suçlamıştı.

Getir, Fransa’dan çekilme kararının “zorlu ekonomik iklim, düşmanca kurallar ve potansiyel alıcıların yokluğu nedeniyle kaçınılmaz” olduğunu belirtmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.