Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’ndan 750 baz puanlık faiz artışı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkardı.

TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında üçüncü faiz artışını yaptı. Bugün (24 Ağustos) yapılan Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısında faiz yüzde 25’e çıkarıldı. Böylece faiz, Haziran’dan bu yana bin 650 baz puan artırıldı.

TCMB’den yapılan açıklamada “Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” denildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz” dedi.

Dolar ve euroda düşüş

Güne 27,21 seviyesinden başlayan dolar/TL paritesi, beklentilerin üzerindeki faiz artışının ardından 26,66’ya kadar geriledi.

Güne 29,67 seviyesinden başlayan euro ise yüzde 1,78’lik düşüşle 29 TL’ye geriledi.

Beklentiler 250 baz puandı

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistler 250 baz puanlık faiz artışı bekliyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.