Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geldi, gördü, yendi: Melissa Vargas’ın hikayesi

2023 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası final karşılaşmasında Sırbistan’ı 25-27, 25-21, 22-25, 25-22 ve 15-13’lük setlerle 3-2 mağlup eden A Milli Kadın Voleybol Takımımız şampiyon oldu. Turnuvaya ise performansıyla damga vuran isim Melissa Vargas’tı. Küba asıllı Türk milli voleybolcunun hayat hikayesini sizin için derledik.

Melissa Vargas’ın hikayesi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de oynanan 2023 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinde A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Sırbistan’ı 25-27, 25-21, 22-25, 25-22 ve 15-13’lük setlerle 3-2 mağlup ederek şampiyon oldu. Tarihinde üçüncü kez çıktığı finalde ilk şampiyonluğunu elde eden Filenin Sultanları, turnuva boyunca harika performanslara imza attı. Ancak bir isim, taraflı tarafsız tüm voleybolseverlerin kalbinde taht kurdu. Küba asıllı Türk milli voleybolcu Melissa Vargas, finalde 41 sayı atıp yıldızlaşırken aynı zamanda da turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi.

Melissa Teressa Vargas Abreu… 16 Ekim 1999’da Küba’da dünyaya gelen Melissa Vargas, 6 yaşında voleybola başladı. Hentbol oyuncusu bir babanın çocuğu olması, akranlarından ayrılan fiziksel özellikleriyle birleşince kısa süre içinde rakiplerinden sıyrılmasına yol açtı. Vargas, okul takımlarında kazandığı başarılarla henüz 12 yaşında “Cienfuegos” takımında antrenmanlara çıkmaya hak kazandı. Melissa Vargas’ın yeteneği, Küba alt yaş voleybol milli takımlarında da kendisini göstermesini sağladı.

Ancak Küba’nın katı kuralları, Melissa Vargas’ın kariyer planmasının sekteye uğramasına neden oldu. Kuzey Amerika ülkesi, voleybolcularının sadece Çekya, Rusya ve Polonya gibi ülkelerin takımlarına transfer olmasına izin veriyordu. Melissa Vargas da söz konusu ülkeler arasından Çekya’yı tercih ederek Agel Prostejov takımına imza attı. Melissa Vargas, uluslararası çapta ilk kez ismini 16 yaşındayken duyurdu. Avrupa’nın en büyük kulüplerinden Eczacıbaşı’na 32 sayı atan Vargas, kariyerinin zirvesine doğru tırmanırken talihsiz bir omuz sakatlığı geçirdi. Bu sakatlık, yıldız voleybolcunun geleceğini tamamen değiştirecekti…

16 yaşındaki Melissa Vargas’ın Eczacıbaşı karşısındaki performansını buradan izleyebilirsiniz.

Melissa Vargas, geçirdiği omuz sakatlığının ardından tedavi olmak için Küba’ya döndü. Ancak devletin ona sunduğu koşullardan memnun olmadığı için özel bir klinikte tedavi görmeye başladı. Melissa Vargas, aynı zamanda ülkesindeki tedavi imkanlarını da sert şekilde eleştirdi. Küba hükümeti ise voleybolun gelecekteki en büyük yıldızı olacak Vargas’ı, 4 yıl süre ile milli takımda oynamaktan men etti. Melissa Vargas ise soluğu İsviçre’de aldı. İsviçre ekiplerinden Volero Zürih’e “sığınmacı” statüsü ile transfer olan Melissa Vargas, bu hamlesini şu cümleyle özetledi: “Pişman değilim, dünyanın en iyi voleybolcusu olmak istiyorum.”

Volero Zürih’te bir sezon forma giyen Melissa Vargas, 2018 yılında Fenerbahçe’ye transfer oldu. Çubuklu formayı sırtına geçiren Vargas kısa süre içinde sarı-lacivertli taraftarların sevgilisi haline geldi. 

Sırbistan Milli Takım antrenörü Zoran Terzic de Melissa Vargas’ın yeteneğinin farkındaydı. Yoğun bir çaba sonrası Vargas, 2020 yılında Sırbistan vatandaşı oldu ama FIVB, yıldız ismin Küba’nın izni olmadan başka bir milli takımda oynamasına izin vermedi. Türkiye ise 2021 yılında harekete geçti. Türkiye, Fenerbahçe’nin yıldızı Melissa Vargas’ı 9 Nisan 2021’de vatandaşlığa geçirdi. 

2018-2021 arasında Fenerbahçe forması giyen Melissa Vargas’ın, Türk vatandaşlığının onaylanması için belli bir süre geçmesi gerekti. Vargas da bu süreyi Çin’de değerlendirdi ve yarım sezon Tianjin Bohai Bank’ta forma giydi. Melissa Vargas, Fenerbahçe’ye döndüğünde ise fırtınalar estirmeye devam etti. 

Melissa Vagas’ın Fenerbahçe kariyeri:

2018-2019 CEV Şampiyonlar Ligi “En Skorer Oyuncu” Ödülü

2018-2019 Sezonu “En Skorer Oyuncu” Ödülü

2018-2019 Sezonu “En İyi Servis Atan Oyuncu” Ödülü

2020-2021 Sezonu “En İyi Pasör Çaprazı” Ödülü

2021-2022 Misli.com Sultanlar Ligi – Misli.com Özel Ödülü

2022-2023 Sezonu “En İyi Pasör Çaprazı” Ödülü

2022-2023 Sezonu “En Değerli Oyuncu” Ödülü

1.94 boyundaki pasör çaprazı Melissa Vargas, 2021’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra milli takıma katılabilmek için FIVB kuralları gereği iki yıl beklemek zorunda kaldı. 2023 yılı ise hem milli takım hem de Vargas için rüya gibi geçti. Melissa Vargas, bu yıl Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı’nda çıktığı ilk turnuva olan 2023 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Liginde Türkiye ile şampiyonluğa ulaşıp büyük bir başarıya imza attı.

Melissa Vargas, 2023 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda da şov yaptı. Türkiye, tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşırken Vargas ise Sırbistan karşısındaki finalde attığı 41 sayıyla adeta şov yaptı. Melissa Vargas, aynı zamanda turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi ve Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda 112 km/h servis hızı ile kadınlar voleybolunda dünya rekoru kırdı.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.